In cursul saptamanii trecute, departamentul pentru Femei al Partidului Conservator (PC) a luat atitudine, manifestandu-si public dezaprobarea vizavi de legiferarea casatoriei intre persoanele de acelasi sex, precum si fata de solicitarea acestora de a adopta copii. Cum ar veni, PC sustine valorile care stau la baza societatii, adica familia si credinta.

“Optiunea sexuala a oricarui cetatean este acceptata si respectata in Romania, dar de aici si pana la a adopta legi speciale pentru aceste categorii minoritare este o cale mult prea lunga. Noi, femeile conservatoare, nu putem fi de acord cu recunoasterea juridica fortata a casatoriilor dintre homosexuali.

Familia are ca prim scop asigurarea continuitatii noastre si vom sustine in continuare dezvoltarea ei, cu atat mai mult cat ne vom confrunta cu un proces accentuat de imbatranire si cu o scadere importanta a numarului de locuitori”, a declarat deputatul Lia Ardelean, presedintele departamentului femeilor din PC.

Avand in vedere aceste aspecte, femeile conservatoare resping categoric legiferarea casatoriei intre homosexuali, fapt care ar implica modificarea Codului Familiei. In plus, femeile din PC promit ca se vor implica cat mai mult in dezvoltarea armonioasa a familiei, prin initiative legislative care vin in sprijinul cresterii natalitatii si a incurajarii casatorilor intre persoane de sexe diferite.

“Persoane bolnave”

Daca alte subiecte ar naste adevarate controverse intre partidele politice, in ceea ce priveste problema casatoriilor intre homosexuali, politicienii s-au coalizat pentru a-si manifesta dezaprobarea, actiunea sexului frumos din PC avand astfel, multi sustinatori.

In cursul lunii trecute, Partidul Noua Generatie a propus Bisericii Ortodoxe Romane modificarea Constitutiei, astfel incat in ea sa fie introdus un articol care sa interzica orice casatorie intre persoanele de acest sex, concubinajul fiind insa acceptat. La randul ei, BOR a promis o adevarata campanie in acest sens, considerand homosexualitatea un lucru “impotriva firii umane”.

In ceea ce priveste pozitia Partidului National Liberal, Marius Nicoara, presedintele PNL Cluj considera homosexualii “persoane cu adevarat bolnave, care trebuie tratate ca atare”, declarandu-se total impotriva casatoriilor intre doi barbati. Aceeasi parere este impartasita si de colegul sau de alianta, Daniel Buda, presedintele Partidului Democrat Cluj.

“Eu personal nu pot fi de acord cu asemenea comportamente anormale. Sunt adeptul moralei si al crestinitatii, nu accept casatoriile intre homosexuali!”, a declarat Buda. Cea mai dura afirmatie a venit ca de obicei, din partea presedintelui Partidului Romania Mare, filiala Cluj. ”Casatoria este o relatie intre doua persoane de sexe diferite, asa e normal.

Nu se poate sa acceptam casatoriile intre homosexuali. Oamenii astia au probleme la mansarda, sunt niste tampiti!”, a declarat Gheorghe Funar. Attila Laszlo, liderul Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania este de aproape, in aceasta chestiune, de “dusmanul” de la PRM. ”Sunt total de acord cu pozitia doamnelor din PC!”, a declarat vehement si Laszlo.

“Nu suntem violatori!”

In 2002, homosexualii din judetul Cluj au infiintat grupul de sprijin “Be an Angel” (Fii un inger) care militeaza pentru apararea si promovarea drepturilor omului, in special a persoanelor minoritare sexual.

Sub motto-ul “Noua ne pasa!”, grupul a incercat sa creeze un mediu tolerant pentru minoritatile sexuale din judet prin schimbarea mentalitatilor in ceea ce priveste homosexualii si lesbienele. Mai mult, se incearca creerea unei societati in care orientarea sexuala sa nu fie un criteriu de selectie sau discriminare.

Potrivit “Be an Angel”, in judetul Cluj exista aproximativ 200 de homosexuali. Sub protectia anonimatului, am reusit sa aflam parerea unuia dintre ei, vizavi de campania impotriva nelegiferarii casatoriei intre doua persoane de acelasi sex. “Nu inteleg de ce nu suntem acceptati. Nu suntem violatori, nu aparem la stirile de la ora cinci, suntem pasnici.

Nimeni nu se gandeste ca avem si noi nevoie de sprijin, de afectiune, de o familie in care sa ne simtim iubiti. Cred ca politicienii nostri promoveaza non- discriminarea, prin discriminare!”.

Mai mult, cu toate ca la Cluj exista destul de multi homosexuali care ar putea sa le aduca voturi in campania electorala, politicienii clujeni ii considera “oameni bolnavi, care trebuie tratati ca atare”.

Principii din codul etic “Be an Angel”

1. Sanse egale pentru toti.

2. Nediscriminarea pe criterii de sex, rasa, etnie, orientare sexuala, varsta, statut profesional, stare materiala, aspect fizic, confesiune religioasa, convingeri politice.

3. Dreptul la viata privata si confidentialitate.

4. Dreptul la exprimarea libera a opiniilor, principiilor si a convingerilor.

5. Niciodata nu se vor folosi in scopuri straine de misiunea grupului, informatii personale despre membrii, simpatizantii, angajatii, voluntarii sau orice alte persoane care vin la intrunirile grupului.

6. Relatiile interne se bazeaza pe respect, demnitate si onestitate.

7. Nu se tolereaza comportamentul ofensator, agresiv, defaimator, calomnia, hartuirea sexuala, care se vor sanctiona prin excludere si/sau deferirea catre institutiile abilitate.

8. Sunt incurajate si apreciate implicarea, initiativa, creativitatea, dezvoltarea si afirmarea culturii grupului in societate.