Probabil ceilalti n-au facut nimic pentru cei care i-au ales. La implinirea a doi ani de la instalarea in fotoliile de la Bucuresti, Agenda a cerut parlamentarilor clujeni sa explice care au fost principalele realizari comparativ cu promisiunile facute electoratului in 2004. Dintre cei 14 politicieni care reprezinta interesele clujenilor in Parlament, doar patru au raspuns cererii noastre. Probabil ceilalti n-au facut nimic pentru cei care i-au ales.

Clujenii i-au trimis in legislativul de la Bucuresti pe senatorii Gheorghe Funar - PRM, Vasile Dancu - PSD, Norica Nicolai - PNL, Peter Eckstein Kovacs - UDMR si pe deputatii Daniel Buda, Gratiela Iordache - ambii de la PD, conservatorul Petru Calian, liberalii Horea Uioreanu si Mircea Pusca, social-democratii Vasile Soporan si Vasile Puscas, independentul Mircia

Giurgiu, udemeristii Konya Hamar Sandor si Mate Andras Levente. Instalati comod in fotoliile de piele din salile luxoase ale Camerei Deputatilor si Senatului, majoritatea parlamentarilor uita cui trebuie sa multumeasca pentru traiul mai mult decat decent pe care il duc.

Multitudinea de promisiuni formulate in campania electorala nu mai conteaza atata timp cat locul din Parlament este asigurat timp de patru ani. Indiferent de culoarea politica, majoritatea parlamentarilor au incercat in campania electorala de acum doi ani sa castige voturile cetatenilor cu o multime de promisiuni.

Cele mai multe dintre acestea au fost legate de majorarea alocatiilor de stat pentru copii si cresterea constanta a pensiilor. De asemenea, candidatii la locurile caldute din legislativ au mai promis sprijin financiar pentru tinerele familii, construirea de locuinte pentru acestea, taxe si impozite mai mici, bani pentru tinerele mame.

Ca de fiecare data, si in campania electorala din anul 2004, principalele tinte ale politicienilor au fost cele cateva milioane de pensionari care traiesc in Romania, tinerii si familiile cu venituri medii sau mici.

Votul uninominal la consiliile locale, prioriatea lui Horea Uioreanu

Deputatul PNL Horea Uioreanu isi aminteste inca multe dintre lucrurile pe care le-a promis alegatorilor in campania electorala din 2004. “Desi se spune ca in campania electorala se promit multe, iar mai apoi se fac mult mai putine, in cazul meu pot spune ca a fost o situatie complet diferita.

Am sustinut cu tarie programul de guvernare al Aliantei, obligandu-ma si eu, la fel ca si ceilalti colegi, sa recalculam pensiile, sa retrocedam proprietatile oamenilor, sa marim investitiile straine, sa facem reforma in invatamant, sanatate si justitie”, spune acesta. Tot din categoria promisiunilor a facut parte si promovarea votului uninominal la consiliile locale.

“Pot spune ca, desi am pornit pe un drum anevoios, in acest moment, am sustinerea partidului pentru acest proiect, pe care l-am conceput si depus in Parlament. Acesta urmeaza sa parcurga etapele adoptarii unei initiative legislative, dar sper ca, la urmatoarele alegeri locale, sa punem stampila pe oameni, si nu pe liste”, spune deputatul liberal in vederea sustinerii proiectului sau.

Acesta mai crede ca majoritatea propunerilor sale legislative pornesc ca urmare a sesizarilor formulate de cetateni in cadrul audientelor.

“Asa s-a intamplat si cu doua initiative referitoare la inlesnirea intocmirii dosarului de pensie, respectiv de recalculare a pensiilor, asa s-a intamplat si cu eliminarea taxei de scoatere a terenurilor din circuitul agricol, care a lasat drum liber constructiei de locuinte.” In ceea ce priveste proiectele de viitor, Uioreanu are in plan crearea cadrului legislativ pentru organizarea

zonelor metropolitane, inlesnirea modalitatilor de organizare a referendumului, ca posibilitate de consultare a electoratului pe probleme locale, precum si aducerea de mai multi bani la Cluj si finalizarea autostrazii Transilvania. Concret, pana in momentul de fata, Horea Uioreanu se lauda cu 27 de initiative legislative, dintre care trei devenite legi.

Liberalul considera ca viata de parlamentar prezinta destule greutati si momente dificile, dar nu uita sa se si laude. “Pot spune cu siguranta ca procedurile pentru a promova un proiect legislativ sunt extrem de complicate. Pe langa acestea, mai este lupta cu mentalitatile, cu oamenii incremeniti in ideile lor, mai sunt orgoliile politice, antipatiile... Depinde si de tine sa stii sa te impui.”

Norica Nicolai - patru legi si 11 initiative

Singura femeie senator care reprezinta judetul Cluj a fost si este in continuare increzatoare in calitatile sale de politician. Referitor la promisiunile din 2004, Nicolai spune ca spre deosebire de alte persoane, si-a axat campania din 2004 pe cateva promisiuni concrete, pe care stia sigur ca le va putea duce la indeplinire.

“Am promis, in primul rand, clujenilor ca vom elimina inechitatile din sistemul public de pensii, prin recalcularea acestora. Am spus, de asemenea, ca avem nevoie de legi ale securitatii care sa protejeze drepturile cetatenilor si care sa fie adaptate la realitate, in concordanta cu noua ordine mondiala.

Am aratat, tot in campania electorala din 2004, ca sistemul juridic sufera de multe tare si ca vom incerca sa le indreptam”. Nicolai este destul de multumita de realizarile de pana acum - patru legi adoptate de Parlament si 11 initiative legislative aflate in diferite stadii.

“Am reusit in acest mandat sa dau o mana de ajutor famiilor tinere, care au posibilitatea acum sa primeasca tichete de cresa pentru copiii cu o varsta mai mica de doi ani, in cazul in care opteaza sa lucreze si sa nu beneficieze de indemnizatia de crestere a copilului. Mai avem doi ani in care este mult de lucru, in justitie, la sanatate sau in invatamant.

Sunt convinsa ca oamenii apreciaza eforturile noastre si ca peste inca doi ani aceste eforturi vor fi suficient de bine conturate in realitatea de zi cu zi”, e de parere Nicolai. Problemele intampinate in exercitarea activitatii de parlamentar sunt puse de senatoare pe seama lipsei fondurilor pentru sustinerea initiativelor.

“De cele mai multe ori exista vointa politica si consens, dar constatam ca nu sunt bani suficienti pentru ceea ce vrem sa facem”, incheie aceasta.

Mircea Pusca face lobby pentru invatamant

Deputatul ales pe listele Partidului National Liberal si-a indreptat atentia in campania electorala in special spre mediul academic. “Am promis ca voi initia si sustine proiecte legislative pentru a reda demnitatea sociala institutorilor si profesorilor.

De asemenea, am promis ca voi interveni pentru ca toate formele de invatamant - de stat, public, privat - sa se bucure de aceeasi legislatie, aceleasi criterii de evaluare si de recunoastere, conform practicilor internationale.

O alta promisiune a mea din campania electorala pornea de la principiul ca o societate nu se poate moderniza fara a beneficia de puternice resurse in domeniul cercetarii, am promis sprijin cu precadere in ceea ce priveste cresterea bugetului alocat acestui domeniu de activitate.“ Pusca nu se declara tocmai multumit de reusitele de pana acum, dar considera relevant faptul ca doua dintre cele

21 de initiative legislative ale sale s-au transformat in legi. Este vorba despre Propunerea legislativa pentru modificarea Legii nr.441/2001 privind invatamantul universitar si postuniversitar de stat cu taxa si Propunerea legislativa pentru modificarea art.174, alin.(3) din Legea invatamantului nr.84/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare (Legea 428/2006).

“Restul initiativelor privesc finantele publice locale, initierea programului national “Un laptop pentru fiecare elev”, reorganizarea si functionarea Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania.

Nu sunt lipsite de importanta interventiile si amendamentele facute in fiecare an in sensul suplimentarii fondurilor alocate judetului Cluj, fie ca era vorba de bani pentru infrastructura, invatamant, cercetare sau culte”, completeaza deputatul liberal. La fel ca si colega sa de partid, Pusca se plange de faptul ca resursele financiare insuficiente nu au permis finalizarea proiectelor.

In opinia lui Pusca, nu exista greutati in activitatea de parlamentar, ci doar birocratie si o complexitate a procesului legislativ.

Vasile Puscas iubeste deplasarile si interpeleaza Guvernul

Singurul reprezentant al Opozitiei care a raspuns solicitarilor noastre este deputatul PSD Vasile Puscas. Acesta nu face referire insa la promisiunile electorale, ci se rezuma la a-si prezenta activitatea desfasurata in Parlament. Social-democratul considera ca activitatea sa s-a concretizat pe mai multe paliere.

Proiectele legislative initiate de Puscas vizeaza problematica sociala, procesul de integrare europeana, iar in lucru sunt proiecte ce fac referire la masuri pentru stimularea cercetarii si inovarii, dar si masuri menite dezvoltarii spiritului antreprenorial.

Deputatul nu uita sa mentioneze nici faptul ca a utilizat instrumentele aflate la indemana parlamentarului, interpelarile si intrebarile adresate unor membri ai Guvernului Romaniei. O importanta la fel de mare li se da declaratiilor politice rostite in plenul Camerei Deputatilor si interventiilor referitoare “la probleme punctuale, acoperind un spectru larg ca tematica”.

De asemenea, relevante pentru Puscas sunt si sesizarile primite de la cetateni, dar pe care nu le-a rezolvat personal, ci le-a redistribuit catre Comisiile de specialitate dn Parlament.

Tot la capitolul realizari, Vasile Puscas a trecut si seria de intalniri, contacte si deplasari la diverse reuniuni cu scopul de “sustinere si promovare a aderarii Romaniei la UE”, in calitate de secretar al Comisiei Parlamentului Romaniei de Integrare Europeana si de membru in Comisia de Politica Externa.

Social-democratul adauga la lista de reusite si “dialogul structurat” cu asociatiile profesionale si ONG-urile. Concret insa, Vasile Puscas nu prea are cu ce se mandri - doar sapte propuneri legislative. La loc de cinste, deputatul PSD a trecut 87 de intrebari si interpelari adresate Guvernului, opt motiuni semnate si 49 de declaratii politice si interventii in plen.