Ministrul Nagy este banuit ca ar fi incuviintat scurgerile unor informatii secrete catre reteaua de spionaj a lui Stamen Stancev.

Exista posibilitatea ca ministrii (Nagy si Seres-n.red.) sa fi avut o contributie la comiterea faptelor pentru care se efectueaza cercetari in dosarul privatizarilor, sustin anchetatorii, astfel ca procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a cerut marti avizul Comisiei speciale de la Cotroceni pentru inceperea urmaririi penale in cazul lui Codrut Seres si al lui Zsolt Nagy.

Acuzat de tradare

Mihai Donciu, consilier al ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, cu responsabilitati pe linia privatizarii agentilor economici in subordinea ministrului, a fost arestat preventiv, pentru o perioada de 20 de zile, alaturi de alte trei persoane in dosarul privatizarilor, fiind invinuit de tradare prin transmiterea de secrete de stat si de constituirea unui grup infractional

organizat care actioneaza in mod coordonat pentru divulgarea unui secret economic si concurenta neloiale.

Potrivit anchetatorilor, Donciu ar fi abuzat de functia detinuta si de calitatea de membru in Comisia de selectare prin licitatie favorizand consortiul din care face parte, Credit Suisse First Boston (CSFB), in obtinerea contractului de consultanta pentru listarea la Bursa a actiunilor detinute la Romtelecom.

Totodata, Donciu i-ar fi transmis cetateanului bulgar Stamen Stanchev informatii care au permis CA-IB Corporate Finance Beratungs sa castige licitatia pentru desemnarea consultantului la privatizarea SN Radiocomunicatii. Stancev, considerat seful retelei, a fost arestat si el pentru 20 de zile.

A cerut anularea contractelor

In contextul acestor arestari, ministrul Comunicatiilor, Nagy Zsolt, a transmis, saptamana trecuta, scrisori catre Credit Suisse First Boston (CSFB) si CA-IB Corporate Finance Beratungs prin care solicita, cu acordul partilor, anularea contractelor incheiate pentru listarea la Bursa a Romtelecom si, respectiv, privatizarea SN Radiocomunicatii.

Am initiat acest demers deoarece listarea la Bursa a actiunilor Romtelecom este un proces care nu poate avea loc fara deplina incredere a potentialilor investitori.

Orice urma de indoiala cu privire la derularea acestuia poate afecta serios IPO-ul (oferta publica initiala - n.red.), iar statul roman risca sa esueze in atingerea obiectivului sau de maximizare a profitului, a declarat ministrul Zsolt Nagy.

Tot saptamana trecuta, joi, a fost inaintata catre conducerea CA-IB Corporate Finance Beratungs o scrisoare cu privire la contractul privind serviciile financiare pentru vanzarea pachetului de actiuni detinut de statul roman la Societatea Nationala Radiocomunicatii, care este in vigoare, dar nu si in derulare, propunandu-se amanarea intrarii acestuia in derulare pana la clarificarea situatiei existente.

Situatie neverosimila

Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, a declarat, dupa ce a aflat de la presa despre demersurile procurorilor DIICOT in ceea ce-l priveste, ca situatia in care se afla este neverosimila. Mi se pare neverosimil ce mi se intampla.

La privatizarea SN Radiocomunicatii si listarea Romtelecom la Bursa au fost selectati doar consultantii, insa pana acum nu s-a platit nici un ban. Daca cele doua procese erau strategice si rezultatul lor ar fi afectat siguranta nationala, ar fi trebuit sa fiu informat, a afirmat ministrul clujean.

Ieri, presedintele Traian Basescu a convocat Comisia speciala, urmare a solicitarii procurorului general al Romaniei, de incepere a urmaririi penale impotriva ministrilor Codrut Seres si Zolt Nagy, iar astazi va avea loc prima sedinta a Comisiei. Indiferent de propunerea Comisiei, ultimul cuvant il va avea seful statului.

Cine este Nagy Zsolt

Ministrul Nagy Zsolt (35 de ani) a absolvit Facultatea de Automatica si Calculatoare a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, intrind inca din anii studentiei in UDMR, unde a avut o ascensiune rapida. In paralel, Nagy a urmat cursuri de pregatire pentru tineri lideri politici la Washington si Budapesta.

In 1996, devine loctiitorul sefului de campanie nationala pentru alegerile locale si parlamentare, la fel si in 2000. In 2004, Nagy conduce campaniile electorale ale UDMR, avand si functia de prim-vicepresedinte executiv al Uniunii. Este organizatorul principal al tuturor congreselor UDMR din 1997 incoace.

Ocupand, in prezent, functia de vicepresedinte executiv al UDMR pentru organizatii teritoriale si administratie publica locala, Nagy este considerat unul dintre lupii tineri care au pornit, de la Cluj, reforma in Uniune.

Surse din interiorul UDMR il indicau pe actualul ministru drept un candidat la sefia UDMR la Congresul de anul viitor. Nagy a infiintat la Cluj, in toamna anului 2004, societatea Nap Consulting, alaturi de Andrea Naphegyi, consiliera in cadrul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), structura condusa de UDMR.

In plan politic, chiar daca a avut divergente cu unii dintre seniorii UDMR, Nagy este partenerul de afaceri al presedintelui executiv UDMR, Takacs Csaba, al ministrului Laszlo Borbely, al deputatului Kelemen Attila, dar si al sefului de cabinet al presedintelui Marko Bela. Initial, ministrul a activat in cadrul fundatiilor maghiare Janovics Jeno (membru fondator Marko Bela) si Progress.

Aceste doua fundatii, alaturi de celebra fundatie Communitas, au fost vehicolul de investitii in diverse afaceri sau finantari ale comunitatii maghiare din Ardeal.

Increngaturi la Cluj

Firele dosarului de spionaj si tradare in care sunt cercetati ministrul Nagy Zsolt si ex-ministrul Codrut Seres duc spre doua afaceri de la Cluj. In prima, bulgarul Stamen Stancev apare ca beneficiar al documentatiei de extindere a Aeroportului International Cluj-Napoca, acte primite de bulgar in urma cu trei ani de la conducerea institutiei.

David Ciceo, directorul aeroportului, a precizat ca documentatia este publica si ca in acest caz nu a fost vorba de scurgerea de informatii secrete. Stancev cauta investitori pentru preluarea lucrarilor de extindere a terminalului cargo si de modernizarea pistei aeroportului, initiative ce apartin Consiliului Judetean Cluj, inca din guvernarea PSD.

Al doilea fir al dosarului priveste preluarea pachetului de 20 la suta din actiunile Bancii Romexterra de catre PPF Investment, condusa de Michal Susak, locotenentul lui Stancev. Diverse companii de stat aflate in subordinea MEC detineau actiuni la Romexterra. Unul dintre sustinatorii ofertei de preluare a actiunilor de catre PPF a fost si cunoscutul bancher clujean Iosif Pop.

Acesta sustine ca nu l-a cunoscut pe Susak si ca a tinut legatura in timpul tranzactilor de actiuni cu o casa de avocatura care reprezenta PPF Investments.

Potrivit procurorilor, ministrul Seres i-ar fi cerut lui Robert Neagoe, cercetat si el in dosar, ce ocupa functia de director al Directiei Juridice a OPSPI din MEC, sa intocmeasca documentul prin care Consiliul de Administratie al companiei Transgaz sa vanda actiunile Romexterra prin negociere catre societatea reprezentata de Susak.

Clujeni de la varf, cercetati de-a lungul timpului

Clujul a contribuit la zestrea nationala cu un numar aproape nesemnificativ de demnitari cercetati penal, in ciuda faptului ca, de-a lungul timpului, a avut numerosi reprezentanti in Guvern, de la ministri, secretari de stat, directori si inalti functionari publici.

Doua nume de cercetati penal cu rezonanta sunt cel al lui Gheorghe Funar, primar timp de 12 ani, si cel al lui Radu Sirbu, presedintele Fondului Proprietatii de Stat (responsabil de marile privatizari inainte de 2001). Funar este campion absolut, avand la un moment dat peste 400 de dosare, atat ca primar, cat si ca om politic.

Funar nu a fost condamnat penal definitiv si nu a avut nici un dosar de coruptie, majoritatea fiind de abuz in functie, aceasta desi foarte multe din dosare vizau cheltuirea banilor publici ai Primariei. In prezent, doua dosare privitoare la licitatii facute in mandatul Funar se afla in lucru la Parchetul General.

Radu Sirbu a avut emotii aproape un an dupa pierderea alegerilor de catre CDR, dar in final a scapat de dosarele penale. In schimb, adjunctul sau la FPS, clujeanul Alin Giurgiu, cel care a semnat mare parte din contractele de privatizare dubioasa, a fost inchis si eliberat dupa ce s-a imbolnavit de cancer

Radu SArbu, un celebru clujean cercetat penal

Radu Sarbu a avut emotii aproape un an dupa pierderea alegerilor de catre CDR, dar in final a scapat de dosarele penale. In schimb, adjunctul sau la FPS, clujeanul Alin Giurgiu, cel care a semnat mare parte din contractele de privatizare dubioasa, a fost inchis si eliberat dupa ce s-a imbolnavit.