Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Nicolae Lazin, aflat ieri la Cluj, a declarat ca problemele referitoare la revendicarile terenurilor din Gradinile Palocsay tin strict de competenta autoritatilor locale. Am vazut ce a fost la Cluj, cu blocarea drumului, dar se cam exagereaza.

Reprezentantii Primariei sunt cei care trebuie sa se ocupe de solutionarea dosarelor de revendicare, a afirmat Lazin. El a adaugat ca, la nivelul ministerului, se pregateste Legea cercetarii, care va clarifica situatia privind suprafetele necesare statiunilor de cercetare.

Noi am incercat sa facem o distinctie clara intre suprafetele de productie si cele utilizate pentru cercetare. Unei statiuni pomicole nu ii trebuie mai mult de 100 de hectare de teren. Asa se va intampla si la Palocsay.

Restul suprafetei, a cladirilor, care sunt foste spatii de productie, se va transforma in societate comerciala, iar Agentia Domeniilor Statului le va vinde pentru a-si recupera pierderile, a mentionat secretarul de stat. El a adaugat ca vor fi vandute doar acele terenuri care vor ramane dupa solutionarea dosarelor de revendicare.

Contrazis de Lazin

Declaratia secretarului de stat Nicolae Lazin vine la doar cateva zile dupa ce primarul Emil Boc a afirmat, intr-un interviu acordat ZIUA de Cluj, ca problema cererilor de retrocedare pentru Palocsay se discuta la Minsterul Agriculturii. Boc a apreciat ca nu toate terenurile din Plocsay ar trebui retrocedate, pentru ca si Statiunea de Cercetare trebuie sustinuta.

Cercetarea este foarte importanta pentru municipiu, iar ea se poate face doar in momentul in care exista terenuri suficiente, declara Emil Boc. Pentru cele 366 de hectare aflate in administrarea Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura (SCDP) exista peste 300 de dosare de revendicare.

Multi dintre proprietarii din Feleac isi au terenurile in intregime in zona Palocsay, acestea fiind administrate de SCDP.

De doua luni, cu burta pe Palocsay

Reprezentantii Comisiei de Fond Funciar Cluj-Napoca recunosc ca rezolvarea problemelor priveste exclusiv administratia locala, explicand ca deciziile de la minister se vor lua pe baza centralizarii furnizate de Comisia Locala. Lucru confirmat si de catre Lazin.

Viceprimarul Boros Janos, presedintele Comisiei de Fond Funciar, a declarat ca, in prezent, a inceput verificarea dosarelor de la Polocsay. Toata lumea este mobilizata. Am schimbat-o pe doamna Hoban de la Camera Agricola in toamna aceasta.

Este adevarat ca trebuia schimbata la inceputul mandatului nostru, dar eu nu puteam decide. Chiar am suplimentat numarul de persoane care lucreaza la nivelul Comisiei. Doisprezece ingineri agronomi, juristi din cadrul directiei, plus cele noua persoane de la Camera Agricola, care pregatesc dosarele, a declarat Boros.

El subliniaza, insa, ca toate schimbarile trebuiau facute pana in prezent, avand in vedere ca municipiul Cluj-Napoca este codas la solutionarea cererilor de revendicare a terenurilor. Doar 600 de dosare, din cele peste 5000 de pe masa Comisiei, au fost transmise, in ultimii doi ani, Comisiei Judetene de Fond Funciar pentru eliberarea titlurilor de proprietate.

Cereri tardive

Stefan Lucaciu, seful Camerei Agricole din cadrul Primariei, apreciaza ca Primaria trebuia, deja, sa detina o situatie globala a cererilor de revendicare pentru terenurile din Feleac. Este vorba despre cele 366 de hectare, in prezent ale SCDP Cluj, plus celelalte 439 de hectare, tot de pe Feleac, predate in 2002 de catre Agentia Domeniilor Statului Comisiei Locale de Fond Funciar.

Lucaciu sustine ca pentru aceasta suprafata se va trece la punerea in posesie incepand din 15 ianuarie.

Exista sentinte definitive prin care s-au atribuit sapte titluri de proprietate pentru suprafata de 2 hectare. Restul de 437 se va da proprietarilor, dar cu timpul, a afirmat Lucaciu.

In ceea ce priveste celelalte 366 de hectare, el va prezenta, pana la sfarsitul lunii, Ministerul Agriculturii o situatie centralizata a cererilor de revendicare si a suprafetelor la care au dreptul revendicatorii care si-au depus dosarele la Comisia Locala de Fond Funciar.