Perioada de rezervari pentru petrecerea Revelionului se apropie de final. Clujenii care nu ales destinatii exotice sau statiuni in Alpi mai au la dispozitie cateva zile pentru a opta pentru locatii ceva mai accesibile: cabane sau pensiuni in Muntii Apuseni, case la tara sau restaurante in Cluj-Napoca.

Afaceri speculative

Spre deosebire de anii trecuti, inchirierea unei cabane pe termen scurt nu se mai face prin intermediul agentiilor imobiliare, ci in mod direct, de la proprietari. Tendinta a fost vizibila inca din 2005, cand cererea pentru cabane a depasit oferta. Proprietarii de cabane au speculat situatia iar in acest sezon au majorat preturile.

Daca anul trecut, pretul mediu pe cabana se situa la 700-800 de euro, cu un maxim de 1.200 de euro, pe o perioada de 3-4 zile, anul acesta, preturile variaza intre 500-4.000 de euro pentru cabane cu 3-7 camere si o perioada de sedere de 3-7 zile. Cele mai multe oferte provin din Marisel, Tarnita si Belis, urmate de Maguri Racatau, Rasca, Valea Draganului, Muntele Rece si Somesul Rece.

Aceste locatii sunt preferate de persoanele care dispun de doar cateva zile libere in preajma Revelionului. Pentru cei care au mai mult timp la dispozitie exista oferte care pot acoperi intreaga perioada de sarbatori (Craciun plus Revelion), in locatii ceva mai indepartate, ca Parang sau Vatra Dornei.

Cabane cu dotari speciale

Anunturile de mica publicitate reprezinta una dintre metodele cele mai utilizate in vederea inchirierii cabanelor. Daca in 2005, in oferte erau enumerate dotari ca apa curenta, apa calda, incalzire pe lemne (specific unei cabane), frigider, vesela si aragaz, eventual grill, acum, cabanele sunt inzestrate cu termopane, centrala pe gaz, cablu TV, internet, faianta, gresie, locuri de parcare.

Cele mai amuzante oferte sustin ca imobilul are acoperis de tigla si este zugravit cu var lavabil, amanunte interesante in cazul unei inchirieri pe termen lung ori al unei achizitii.

Cereri pentru grupuri de 8-10 persoane

Atat cererile, cat si ofertele de inchiriere a cabanelor vizeaza grupuri de 8-10 persoane. Exista multe solicitari pentru inchirierea unor cabane la pretul de 500 de euro, pe o perioada de 5 zile. Ofertele sunt insa mult mai scumpe.

De exemplu, o cabana cu trei camere la Tarnita, disponibila pentru 3 zile (31 decembrie - 2 ianuarie), costa 1.000 de euro, cu un avans de 500 de euro; in Baisoara, pentru o cabana cu 7 camere, inchiriata timp de o saptamana, se solicita 2.600 de euro. Sapte zile petrecute intr-o cabana cu 8 camere din Marisel, aproape de partia de schi, cu masa de Revelion si Craciun, ajunge la 3.500 de euro.

O varianta mai ieftina de petrecere a Revelionului este inchirierea unei case la tara, insa conditiile sunt, de obicei, mai modeste decat cele oferite de o cabana. Preturile pe acest segment ajung la maxim 1.000 de euro, pentru 3-10 zile.

Cabanele se tranzactioneaza rapid

O cabana la munte, in apropierea orasului, reprezinta o solutie pentru petrecerea timpului liber, dar poate deveni si o sursa de venit suplimentar. Cei mai multi dintre cei care au cumparat sau au construit cabane nu au facut-o insa cu intentia de a o inchiria. Totusi, in perioada sarbatorilor, proprietarii de cabane pot castiga usor bani.

Saptamana Clujeana a discutat cu cativa dintre cei care au publicat oferte de inchiriere. Ei spun ca nu renteaza sa apeleze la agentii imobiliare pentru astfel de tranzactii deoarece cererea este foarte mare, iar un singur anunt postat pe internet sau in ziar este suficient pentru a gasi cel putin 10 clienti.

Proprietarii de cabane sustin ca inchirierea separata a cabanei pentru Craciun si Revelion aduce castiguri cu cateva sute de euro mai mari fata de inchirierea “la pachet”.

Vacanta prin agroturism

Pentru zona Cluj nu exista o evidenta a pensiunilor, vilelor, caselor de vacanta ori chiar a satenilor care practica agroturismul.

Reprezentanta Cluj a Agentiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC) are in evidenta doar 20 de astfel de locatii, in timp ce site-urile care promoveaza turismul in Transilvania au pe listele judetului Cluj un numar de 90 de vile, cabane si pensiuni. Pensiunile reprezinta o alta solutie avantajoasa de petrecere a concediului pentru persoanele cu venituri medii spre mici. Ofertele sunt cuprinse intre 50 si 100 lei pentru o zi de cazare.

Solicitari multe pentru restaurante

Avand in vedere ca se anunta sarbatori fara zapada, restaurantele se pregatesc pentru solicitari record. Ofertele pe acest segment sunt variate, atat ca pret, cat si ca tematica.

Unul dintre cele mai spectaculoase revelioane va fi organizat la City Plaza, in restaurantul Marco Polo. Managerul restaurantului, Cosmin Sindean, spune ca petrecerea de Revelion, denumita “Aloha New Year 2007!”, propune preparate si o atmosfera specifica Hawaii-ului.

Atmosfera va fi intretinuta de MC Escu de la Pro FM, iar oferta cuprinde bar-show, cocktailuri speciale, artificii, animatoare, concursuri si karaoke, meniu la farfurie si bufet deschis. Costul pachetului este de 590 lei de persoana.

Desi costa doar 220 lei, Revelionul de la Casa Ardeleana, restaurant rustic cu specific ardelenesc, se anunta unul interesant. Printre preparatele mai putin obisnuite se numara friptura de fazan, iar bautura se va servi “la liber”.

La Best Western Topaz , Revelionul costa intre 300 si 400 lei, noaptea desfasurandu-se intr-o atmosfera eleganta, cu meniu variat.

In Cluj, exista oferte si mai ieftine, cum este cazul Revelionului organizat la Restaurant Transport, unde meniul costa 130 lei. Ghita Nica, coproprietar Nemar Catering, restaurat Transport si Complexul turistic Capus, spune ca rezervarile la Motel Capus au fost facute in urma cu doua luni.

Motelul mai dispune de cateva locuri libere pentru petrecerea Revelionului si a primei zile din an, la pretul de 200 lei de persoana. In perioada sarbatorilor, clientii se pot amuza jucand paintball si se pot relaxa prin plimbari cu ATV-urile.