Four Star Pizza se vrea a fi un brand puternic, reprezentanta romaneasca a unui nume care s-a bucurat de succes in SUA si apoi in Irlanda. Internetul este plin de ofertele unor firme de consultanta, care ii indeamna pe cei intreprinzatori sa investeasca in franciza Four Star Pizza, promitandu-le un efort minim si profit imediat. Cu alte cuvinte, tot ce place mai mult romanului sa auda.

Iar rezultatele sunt pe masura: servicii proaste, produse insipide si conditii mizere. Toate ingredientele unei afaceri mai mult decat dubioase. In Constanta, cel putin, franciza Four Star Pizza- daca exista cu adevarat si nu e doar o afacere pirat- a rupt gura targului: firma nu functioneaza la sediul social declarat, centrul de „operatiuni” fiind pana nu demult un... garaj.

Este o adevarata aventura identificarea pe teren a sediului Four Star Pizza SRL. In evidentele Ministerului de Finante, firma functioneaza din 16 martie 2006 pe Aleea Iasomiei numarul 2. Cu toate acestea, pliantele Four Star Pizza umbla prin Constanta inca din toamna anului trecut. Fara sediu, fara nume, fara date de identificare, doar cateva numere de telefon, la care faci comanda.

Trecem peste produsele insipide, care le-am pus pe seama lipsei noastre de inspiratie in momentul in care am facut comanda, desi nu am intalnit pana acum nici macar o singura persoana careia sa-i fi placut pizza de la Four Star. Ingrijorator este cu totul altceva: pana nu demult, acest SRL producea pizza intr-un garaj de pe strada Ion Ratiu, in conditii greu de imaginat.

Lucratorii pizzeriei erau constienti de acest lucru, din moment ce se fereau din rasputeri sa fie vazuti la locul de munca. Mai multi taximetristi constanteni ne-au dezvaluit lucruri incredibile: Four Star apela la serviciile de taxi pentru a-si livra pizza, angajatii iesind la coltul strazii pentru a inmana taximetristilor cutiile cu pizza.

Bietii oameni se fereau sa fie vazuti la locul de munca, taximetristii curiosi afland pana la urma ca e vorba de un garaj dezafectat. Intre timp, proprietarii presupusei francize au trantit si un termopan la vedere, dar firma tot nu functioneaza la adresa indicata Ministerului de Finante.

In aceste conditii, Garda Financiara, Inspectoratul de Munca si Protectia Consumatorului nu prea au unde sa mearga, desi fiecare din cele trei institutii ar avea mult de lucru la respectiva pizzerie. Pentru amatorii de pizzerii de garaj, conditiile cerute sunt atat de avantajoase, incat ne miram cum de nu si-au facut toti constantenii francize.

Cateva site-uri de profil sustin ca o franciza Four Star Pizza nu necesita decat un spatiu de 40 mp, o taxa franciza de 3000 euro si o investitie totala de 15.000 euro, amortizata in cateva luni. Am incercat sa dam de urma brandului Four Star Pizza, cu atat mai mult cu cat informatiile oferite de romanasi sunt contradictorii si incomplete.

Aflam ca afacerea a pornit in 1981 dintr-o suburbie a orasului Pittsburgh, acum raspandita in majoritatea statelor americane. Din 1986, s-a extins in Irlanda, unde si-au deschis alte cateva zeci de locatii in franciza, irlandezii cumparand in cele din urma afacerea americanilor. In prezent, Four Star Pizza deruleaza un business de 29 miliarde de dolari si se afla in continua crestere.

O afacere solida, initiata de americani si perfectionata de irlandezi. Curios este faptul ca nicaieri nu se pomeneste nici macar un cuvintel despre Romania si francizele Four Star Pizza de aici.

Coroborata cu opiniile prezente pe cateva forumuri de pe Internet, ajungem sa ne intrebam daca nu cumva avem de-a face cu o afacere pirat, prin care niste baieti cu initiativa s-au gandit sa faca bani de pe urma unui brand international, profitand de anonimatul Internetului.

Iar explozia asa- ziselor francize Four Star (Bucuresti, Constanta, Brasov, Ploiesti etc) devine cu atat mai ingrijoratoare cu cat toate au aceleasi caracteristici: fara adrese, fara date de identificare, ba chiar fara firme pur si simplu. De altfel, singura inregistrata oficial este cea din Constanta, celelalte orase piratand brandul Four Star fara nici o jena.

O dovada in plus a imposturii romanesti ar putea fi chiar preturile pe care le presupune achitionarea francizei, dupa cum apar ele pe site-ul original al Four Star Pizza. Astfel, investitia minima pentru a te lansa in afacerea americano-irlandeza este de 200.000 euro, din care numai taxa de franciza ajunge la 20.000 euro.

La astfel de investitii, este greu de crezut ca romanii ajungeau sa produca pizza in garaje si sa o livreze cu taxiul. Mai mult, stiindu-te asociat la o afacere de 29 miliarde dolari, te foloseai de orice prilej pentru a face cunoscut acest lucru si nu actionai pe ascuns, fara adrese reale si persoane de contact.