Conform celor mai recente statistici, tulburarile de dinamica sexuala afecteaza unul din patru, dintre barbatii trecuti de varsta de 35 de ani. La varstele de peste 50 de ani, aceasta patologie afecteaza aproape 50 la suta din populatia de sex masculin. Numai la Clinica Paltinul, in fiecare saptamana, 10 barbati acuza, in medie astfel de disfunctii.

Barbatii evita sa mearga la doctor pentru ca le este rusine. Ca tratament exista mai multe solutii: medicamente sau implanturi de proteze.

Feriti din pudoare

"Pana acum, barbatii s-au adresat destul de rar medicilor de specialitate si indeosebi medicilor de familie cu aceste probleme, din motive de pudoare.

Multi dintre barbati prefera sa treaca sub tacere aceste probleme, lucru care poate duce la accentuarea in timp a acestor fenomene cu implicatii uneori foarte grave, asupra relatiei de cuplu, de familie, ducand la pierderea respectului de sine de catre barbati, la aparitia de conflicte in familie, mergand, in unele cazuri pana la divort”, explica dr.

Tiberiu Marcel Tohati, doctor in stiinte medicale, medic primar urolog la Clinica Paltinul.

Rusine fata de doctorite

Cauzele acestei tulburari, care apar de regula dupa 35-40 de ani, sunt multiple: cea mai grava este modificarea vaselor de sange care iriga penisul, acestea neasigurand un debit suficient de sange, pentru a alimenta mecanismul hidraulic al erectiei. Totodata, diverse alte afectiuni, indeosebi diabetul, boli neurologice, endocrine, pot avea drept complicatii tulburarile de erectie.

Este important de stiut ca stresul, viata agitata pot avea repercusiuni negative asupra potentei barbatilor. „Lipsa miscarii, un mod sedentar de viata poate, de asemenea, sa determine aparitia acestor tulburari. In aceeasi categorie a factorilor negativi intra si tutunul si fumatul, cu efect nociv asupra potentei.

Stresul, bolile vasculare si diabetul sunt cauzele principale care duc la aparitia acestei afectiuni. Toti diabeticii au tulburari de erectie. Pe saptamana, in medie, 10 barbati acuza astfel de disfunctii. Acestea reprezinta insa doar o mica parte dintre cei care au astfel de probleme.

Numarul lor este in mod cert mult mai mare, insa foarte multi refuza sa vina la un medic”, spune doctorul Tohati. Unul dintre motivele pentru care barbatii evita sa se adreseze doctorilor, cand intampina astfel de probleme poate fi si faptul ca majoritatea medicilor de familie sunt femei si atunci intervine sentimentul de jena.

Alte cauze pot fi tensiunile in cuplu, conflictele si starile de tensiune la locul de munca.

Tratament

Exista multiple modalitati de a ajuta pacientii care sufera de aceste dereglari, atat prin metode de tratament medicamentos, (hormonale sau vasodilatatoare), constand in tablete, cat si metode chirurgicale, uneori ajungandu-se la implantarea unor proteze peniene. Acestea sunt implantate in interiorul organului si nu sunt vizibile din exterior. Printr-un mecanism hidraulic, proteza permite obtinerea de erectii.

"Cu cat pacientul se adreseaza mai devreme unui specialist, cu atat terapia are sanse mai mari de reusita. De multe ori, tulburarile de erectie sunt un semnal de alarma pentru afectarea altor vase de sange din organism, cel mai frecvent la nivel cardiac sau cerebral.

Toti cei care au astfel de probleme sa se adreseze cu cea mai mare incredere, fara sentimente de jena prost intelese, medicilor specialistilor urologi, pentru a rezolva din timp si eficient o problema care priveste atat sanatatea barbatului cat si cuplul per ansamblu”, a mai declarat doctorul Tohati.

Cauzele impotentei

Chiar daca la inceput barbatii incearca sa dea vina pe oboseala, pe conjunctura stresanta, cauzele organice (fizice) sunt majoritare (aproximativ 70-80 %). Blocajele de ordin psihologic nu trebuie nici ele neglijate, acestea din urma fiind cel mai greu de dovedit si de demontat!

1- Bolile aparatului cardiovascular

Ateroscleroza este principala cauza (50-60 %) a aparitiei disfunctiei erectile la barbatii de peste 60 ani. Ea consta in depunerea unor placi ateromatoase ("lipidice") pe interiorul vaselor din tot organismul, afectand deopotriva inima, creierul, rinichii, ochii, potenta si asa mai departe.

Fumatul este principalul factor de risc pentru ateroscleroza si implicit pentru impotenta produsa de aceasta boala.

2 - Cauze de ordin psihologic

Desi sunt mult mai rare decat se credea odinioara, ele necesita mult timp pentru a fi tratate cu succes. Anxietatea fata de un posibil esec sexual, stresul, depresia, senzatia de vina, tensiunile aparute in viata sociala sau de cuplu sunt cateva dintre cauzele cele mai posibile.

Daca nu sunt constientizate si tratate rapid, ele se inradacineaza transformand o disfunctie sexuala tranzitorie intr-una cronica!