Ziua de Cluj a prezentat ieri o situatie uluitoare: cu rare exceptii, nici unul dintre alesii locali (consilieri locali, consilieri judeteni, sefi de institutii descentralizate) nu si-au actualizat, pana la 31 decembrie, declaratiile de avere, asa cum prevede legea.

Ilie Narita, procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj, responsabil de constituirea comisiei care trebuie sa faca verificarile, a declarat ca nu se va sesiza, pentru ca nu avem de unde sti daca alesii locali au incalcat legea.

Lege fara dinti

Narita sustine ca nu are instrumentele legislative sa faca verificarile deoarece numai o instanta de judecata poate dispune proceduri de identificare a bunurilor prin Cartea Funciara sau a conturilor.

Cu alte cuvinte, legea care obliga functionarii publici, cei guvernamentali, alesii locali sau parlametarii sa-si declare averile este ineficienta si in mod real nici unul dintre cei care o incalca nu este pasibil de pedeapsa.

In ciuda argumentelor din articolul 6 al Legii, care spune ca daca declaratiile nu sunt depuse pana la 31 decembrie aceasta conduce la declansarea din oficiu a procedurii de control, procurorul general Narita presupune, in sprijinul celor care nu au depus declaratiile, ca acestia nu le-au depus pentru ca probabil nu au dobandit noi bunuri.

Procurorul vrea dovezi din presa

Procurorul a declarat reporterilor, in mod ciudat, ca nu este sigur ca interpretarea pe care el o da legii este cea corecta. La insistentele ZIUA de Cluj, Narita a fost de acord sa se sesizeze si sa discute posibila cercetare a consilierilor, numai dupa ce ZIUA de Cluj va face o plangere prealabila.

El a cerut reporterilor, textual, ca trebuie sa-mi dati probele, cu referire la probele ca alesii locali au incalcat legea.

Cert este ca la aceasta ora, aproape tot Consiliul Local Cluj-Napoca si cel Judetean sunt in ilegalitate pentru ca alesii nu si-au depus declaratiile de avere, iar unii dintre ei au recunoscut spasiti, duminica trecuta, ca au uitat sa scrie declaratiile si, implicit, ca au incalcat legea.

Nu risca nimic

De exemplu, consilierul UDMR Matis Jeno ne declarase ca nici eu, nici colegii mei nu am avut timp sa ne actualizam declaratiile de avere. Matis a admis ca trebuia sa depuna o noua declaratie intrucit au aparut modificari in averea sa. In aceeasi situatie se afla si consilierul judetean PD Rares Rusu, care ne-a declarat ca si-a vandut participatiile la o firma si masina BMW.

Nici Rusu nu-si actualizase insa la termenul legal declaratia de avere. Juristii consultati de ZIUA de Cluj ne-au spus ca acestia nu risca nimic, chiar daca dupa aparitia articolului de ieri, in mod formal, s-a produs o sesizare oficiala, de care procurorii ar trebui sa tina seama.

Totul depinde de procurorul general Ilie Narita, care nu pare dispus sa isi asume cercetarea a peste 30 de politicieni locali. Narita mai crede ca toata problema legata de aceasta lege tine de interpretarea ei si ca, din experienta lui, nu exista baza legala, din partea nici unei institutii, pentru a cere Parchetului sa verifice averile.