Pentru ca Primaria si societatea Edil Contract SRL din Cluj citesc diferit un contract, clujenii raman fara marcaje pe strazi si fara bani. Factura pentru vopsitul strazilor: 651172 lei.

Oficialii Directiei Tehnice din Primarie spun ca au obtinut prin contract de la societatea Edil Contract garantie de un an pentru marcajele cu vopsea de pe toate strazile din Cluj-Napoca. Vopseaua s-a sters repede, in unele locuri chiar si dupa doua luni.

Acum patronul societatii, Vasile Olaru, spune ca el nu a oferit garantie decat pentru drumurile de calitate buna, acestea fiind foarte putine.

Asa cum se poate observa cu ochiul liber, marcajele rutiere longitudinale si transversale cu vopsea alba si cele din intersectiile hasurate cu vopsea galbena au inceput sa se stearga.

Desi aveau stabilita prin contract o garantie de un an, marcajele, atat cele executate in vara, cat si cele din octombrie (intersectiile hasurate) sunt pe cale de disparitie. A oferit (Edil Contract SRL - n. red) la licitatie garantie de un an pentru strazile din Cluj-Napoca, lucru care l-a si ajutat la punctaj.

Firma a realizat si lucrari bune si lucrari slabe calitativ, mai ales in ultima parte a anului trecut. De exemplu, pentru drumurile cu beton am cerut sa se aplice marcaj cu amorsa. Unde e amorsa?, a declarat sefa Serviciului Siguranta Circulatiei din cadrul Directiei Tehnice, Mirela Marincean.

Aceasta nu exclude nici posibilitatea ca vopseaua sa fi fost diluata.

Executantul umbla cu cioara vopsita

Patronul Edil Contract, Vasile Olaru, spune acum ca nu a oferit garantie pentru drumurile amovibile (de calitate slaba), asa cum le considera pe majoritatea din oras.

Insa in caietul de sarcini al licitatiei din primavara si in contract nu se precizeaza nicaieri conditionarea garantiei in functie de strazi sau termenul amovibil. Acesta se regaseste intr-un caiet de sarcini al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, pe care se bazeaza Olaru.

Fiecare participant la licitatie si-a insusit caietul de sarcini al Primariei. E clujean (patronul Edil Contract - n. red.), a mai lucrat in oras si stia ce strazi avem, a mentionat Marincean.

Aceasta spune ca patronul firmei trebuia sa puna conditii in oferta cu care a castigat contractul si in care a oferit garantie de un an pentru Cluj-Napoca, nu sa gaseasca acum scuze.

Pe langa drumurile amovibile, Olaru da vina pentru stersaturi si pe societatile de salubritate, care i-ar fi dat cu apa pe lucrari imediat dupa vopsire. De mentionat insa ca marcajele au inceput sa dispara cu toate ca nu au avut de-a face cu zapada si material antiderapant.

Primaria a oprit platile in ultimul ceas

Conform Biroului Mass-media al Primariei, administratia locala a achitat societatii Edil Contract suma de 651172 lei, adica aproximativ 180.000 de euro. Contractul pentru marcajele cu vopsea s-a semnat in primavara anului trecut si a expirat in 31 decembrie.

In cele din urma, conducerea Directiei Tehnice a refuzat sa-si dea acceptul de plata pentru lucrarile efectuate de Edil Contract in ultimele patru luni, instiintand societatea cu privirea la aceasta situatie in 28 decembrie.

La doar cateva luni de la aplicarea marcajelor rutiere, acestea s-au sters, astfel incat perioada de garantie pe care ati ofertat-o nu se respecta.

Data fiind calitatea slaba a lucrarilor de pe strazile din beton si nu numai, nu se poate inainta la plata factura, fiind necesara efectuarea de remedieri, a precizat conducerea Directiei Tehnice din Primarie.

Patronul societatii intentioneaza sa dea in judecata institutia pentru a-si primi si ultima transa de bani.

Intersectiile hasurate au disparut dupa doua luni

Ceea ce a pus capac sunt marcajele galbene in forma de panza de paianjen din principalele intersectii din Cluj-Napoca. Hasurarile s-au executat la jumatatea lunii octombrie si, dupa doua luni si jumatate, s-au sters aproape in totalitate.

Intrebat de ce s-au sters, patronul firmei a replicat: Nu ma intrebati pe mine, eu doar execut. Vasile Olaru a dat vina pe calitatea proasta a asfaltului si pe faptul ca vopseaua s-a aplicat la o temperatura sub cea minima admisa.

Insa, conform lui Marincean, omul de afaceri nu i-a precizat la momentul respectiv ca nu sunt intrunite conditiile pentru aplicarea vopselei. Drumurile de calitate buna pe care spune Olaru ca poate garanta marcajele sunt cele noi, realizate in programul celor 288 de strazi de societatea Tirrena Scavi.

Culmea, Edil Contract are incheiat un contract si cu societatea italiana pentru marcarea strazilor noi. Insa, nici pe acestea vopseaua aplicata in vara nu mai este foarte vizibila.