De promisiuni s-a ales praful, oamenii pleaca pe capete, Unirea ajunge pe butuci, iar sindicalistii se tem ca toata afacerea a fost, de fapt, un „tun imobiliar“, care tintea cei 49.000 de metri patrati ai fabricii.

Una a promis, alta a facut

SC Unirea, producatoare de utilaje de constructii de masini, pare a fi pusa deliberat pe butuci de grupul care a privatizat-o, apropiat de PSD. Conducerea sindicatului sustine ca la mijloc ar fi un „tun imobiliar“, miza constituind-o suprafata de 49.000 de metri patrati pe care se intinde fabrica.

Liderul sindicatului, Teofil Lungu, care este si secretarul BNS Cluj, considera ca afacerea se invirte in jurul terenului si ca Ioan Benea, investitorul care detine pachetul majoritar de actiuni cumparat de Ben-Ben, nu a respectat contractul de privatizare. „Asa o vad, ca o afacere imobiliara. Contractul de privatizare nu a fost respectat“, a declarat ieri Lungu.

Potrivit acestuia, angajatii care mai lucreaza la Unirea, circa 120 din 249, nu si-au luat salariile integral.

"Firma Ben-Ben detine din iulie 2004 pachetul majoritar de actiuni, cumparat contra unei sume de 152.000 de euro. Prin contractul de privatizare, patronul firmei Ben-Ben, Ioan Benea, se obliga sa pastreze timp de 5 ani angajatii, 249 la numar, si sa investeasca pentru dezvoltare-retehnologizare aproape 2 milioane de euro. Contractul nu a fost, insa, respectat“, a declarat Teofil Lungu.

"Ben-Ben“ nu face speculatii imobiliare

Traian Corpodean, director in cadrul Ben-Ben si membru in Consiliul de Administratie al Unirea, respinge acuzatiile si sustine ca intentia patronatului nu este de a face o speculatie imobiliara. „Intotdeauna salariatii asteapta de la o privatizare imbunatatirea spectaculoasa a conditiilor de munca.

Noi am preluat Unirea cu export in pierdere, iar piata constructiilor de masini era in scadere. Cautam solutii de compromis, solutii alternative pentru relansare, dar sa si pastram o parte din profilul societatii“, a declarat Corpodean.

Interpelare la AVAS

Deputatul independent de Cluj Mircia Giurgiu, caruia i s-au plins sindicalistii de la Unirea, a declarat ieri ca va depune in februarie o interpelare la AVAS si va cere verificarea clauzelor contractuale de privatizare. El sustine ca AVAS avea obligatia sa verifice anual derularea contractului, astfel ca acesta trebuie acum reziliat, deoarece nu a fost respectat.

Situatia de la Unirea va face obiectul unei dezbateri in Comisia de Dialog Social a judetului Cluj.

Ioan Benea este patronul firmei Ben-Ben, apropiata de PSD. Directorul Unirea este Virgil Pop, fost consilier local al PSD, iar administratorul special numit si care trebuia sa se ocupe de privatizarea fabricii este Stefan Dimitriu, de asemenea membru PSD. (Vasile MAGRADEAN)