Miorita a fost ucisa la intrarea in Europa, dupa ce ANSVSA a declarat ca transhumanta este ilegala. Europarlamentarul Radu Podgoreanu se va afla, simbata, la Jina. El promite sa sustina cauza ciobanilor din Marginime.

Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a mai dat o lovitura "micilor producatori". Oierii pierd si dreptul la transhumanta, obicei traditional romanesc, mai ales in acest colt de tara, binecuvintat de Dumnezeu, care se numeste Marginimea Sibiului.

"Miorita laie / laie bucalaie / De trei zile incoace / gura nu-ti mai tace / iarba nu-ti mai place...".

Parca ar fi anticipat saraca miorita ca peste sute de ani, va trebui sa stea inchisa intr-un camion ca sa poata merge de la ses la munte si de la munte catre ses, sa fie deparazitata si vaccinata, altminteri, ciobanasului i se va lua si pielea de pe dinsul.

Cu capul plecat

Parte definitorie a dezvoltarii poporului roman, practicata de mii de ani, transhumanta a devenit brusc ilegala. Anuntul a fost facut, marti, de catre directorul ANSVSA, Marian Avram. Mai mult, acesta a tinut musai sa-i avertizeze pe ciobani ca vor fi amendati cu sume cuprinse intre 1.000 si 3.000 lei, daca nu vor respecta noile norme in ceea ce priveste transportul animalelor.

Afirmatia lui Avram e sustinuta din pacate de prevederile europene, care vizeaza siguranta transportului animalelor. Greseala autoritatilor romane e insa aceea ca iau de bun tot ceea ce li se da. Nu mai au voie taranii sa-si vinda laptele si branza? Bine! Ciobanii nu mai au voie cu oitele la pascut?

Iarasi bine! De ce sa ne mai complicam sa explicam UE ca migrarea oilor la munte si la ses e o practica ce a definit existenta poporului roman de mii de ani si reprezinta pana la urma chintesenta culturii noastre? De ce sa ne mai chinuim sa explicam impactul reglementarilor comunitare asupra traditiile noastre, care si asa au ramas putine? De ce sa negociem solutii care pot impaca ambele parti?

De dragul UE

Directorul ANSVSA ramine pe pozitii: „In cazul transhumantei nu se respecta niciuna dintre masurile de siguranta a animalelor; regulile sanitar-veterinare impun ca vehiculele cu care sint transportate animalele sa aiba sisteme de adapare permanenta, sa fie realizate minimum doua opriri in 24 de ore, iar in cazul transporturilor de peste doua zile, animalele trebuie sa fie cazate intr-o ferma autorizata.

Intelegem ca ANSVSA are ce are cu transportul animalelor in masini, deci un soi de trashumanta moderna... dar ce are cu mersul pe jos? Daca nu v-ati dumirit, iata explicatia data tot de Marian Avram: "Animalele trec pe drumuri nationale si incalca proprietati".

Obicei stravechi

In schimb, presedintele Federatiei Sanitara a Veterinarilor din Romania, Lucian Lungeanu, s-a aratat nedumerit. "Dar parca pina acum nu deranjau pe nimeni. Animalele au un traseu bine stabilit de mii de ani, nu trec aiurea pe drumuri nationale, iar de cind cu construirea de noi drumuri, va spun sigur ca ciobanii au incercat sa mearga pe trasee ocolitoare, evitind arterele rutiere si autostrazile".

In plus, nu poti distruge o practica de mii de ani, doar de dragul normelor europene. "Nu ai cum sa o distrugi! E un obicei definitoriu pentru neamul romanesc si care a dovedit ca e bun, prin practica! Nu poti sa-l inlocuiesti cu unul teoretic despre care doar crezi ca e bun!", a mai precizat Lungeanu.

Lovitura fatala

Dupa lovitura data "micilor producatori", asa cum ii place Autoritatii Sanitar Veterinare sa le spuna taranilor care vindeau laptele si brinza, prin interzicerea vinzarii produselor in afara localitatii in care domiciliaza, ANSVSA are ac si de cojocul ciobanilor: acestia nu mai au voie sa-si duca oitele la pascut, asa orisicum, ci numai "daca respecta regulile privind siguranta animalelor".

Doar pe arii restrinse

"Trashumanta este ilegala, pentru ca incalca regulile de bunastare animala si de transport", a dat verdictul directorul ANSVSA, Marian Avram. Acesta a mai precizat ca transhumanta va fi permisa numai pe arii restrinse si numai dupa ce traseul a fost autorizat de directia sanitara veterinara din judet. "Noi trebuie sa stim cite animale sint, daca sint vaccinate, deparazitate, unde pasuneaza, unde circula.

Pe teritoriu restrins e altceva, dar sa transporti animalele din Sibiu pina in Delta e o greseala si e ilegal. De la un judet la altul, serviciile veterinare pot monitoriza. Ciobanul depune traseul la directia veterinara, care poate sa il aprobe sau nu, pentru ca pasunarea asta nu poate sa se defasoare asa oriunde", a adaugat Avram.

Cioban cu harta

Va dati seama ce inseamna acest lucru pentru badea Ion, din Jina?! Daca opteaza sa-si duca oitele pe jos, trebuie sa faca harta traseului, sa mearga la primarie, iar primaria la autoritatea sanitar-veterinara sa-l aprobe. Daca isi baga oitele in masina, apoi va trebui sa plateasca transportul. Cheltuiala la care se mai adauga banii pentru deparazitari, vaccinari etc.

E vina autoritatilor

Jina va primi, simbata, primul europarlamentar din istoria localitatii. Din pacate, nu va fi o vizita de curtoazie. "Vreau sa ajung acolo simbata. Mi-am propus sa ne intilnim chiar la fata locului si sa vedem ce putem face. Oricum, cred ca problema aceasta ar trebui rezolvata mai mult pe plan national", sustine Podgoreanu, care face parte din Comisia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a Parlamentului European.

Daca trebuie invinuit cineva pentru situatia oierilor, responsabilitatea revine autoritatilor romane, care ar fi trebuit sa anunte aceasta masura mult mai devreme. "Nu trebuie sa blamam Uniunea Europeana si nici oamenii nu sint vinovati, ci noi, ca nu ne-am pregatit", sustine social-democratul.

Sa se revizuiasca

Infamul ordin 301 ii exaspereaza pe jineni. Primarul din Jina ramine la fel de derutat ca si ceilalti localnici. „Oamenii nu prea stiu ce sa faca. Poate mai amelioreaza hotarirea asta, ca unele puncte sint chiar rau intentionate. De exemplu, fondurile pentru dezvoltare rurala vor veni in cel mai bun caz in septembrie. Ce mai fac la noi in septembrie?", se intreaba Iancu Beschiu.

Si el crede ca normativul ar fi trebuit sa se dea inca de anul trecut. Marti, primarul s-a intilnit cu reprezentantii DSV, Directiei Agricole si Directiei Judetene pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, iar la discutii au venit si jinenii. Fara rezultat.

Istorie versus UE

Vestea ilgalitatii transhumantei, de natura sa nedumeresca si un copil care a invatat „Miorita" din frageda pruncie si stie ca oile merg de colo-colo pentru a pasuna si ierna, a fost taxata dur de presedintele Federatiei Sanitare a Veterinarilor din Romania, Lucian Lungeanu. "Inteleg ca este o norma europeana, dar aici vorbim de o traditie care a avut o importanta covarsitoare in dezvoltarea poporului roman. Autoritatile ar face mai bine sa aiba grija de conditiile precare in care sint transportate animalele, in camioane si in masini, si nu sa le interzica ciobanilor sa mearga pe jos cu oile la pascut", a mai precizat Lungeanu.

Indemn la comunicare

Etnograful Doina Istfanoni apreciaza ca din punct de vedere al legislatiei europene, trashumanta nu e ingaduita si intra in suspiciune de ilegalitate, insa este o practica traditionala a poporului roman, care nu poate fi „omorita in totalitate". "Anumite elemente pot fi eliminate, anumite nu. Pe de o parte, autoritatile trebuie sa fie flexibile in impunerea noilor norme, dar si ciobanii trebuie sa inteleaga. Nu trebuie sa abandonam lucrurile care ne definesc de atata timp, dar nici sa incalcam normele europene".

Etnograful a mai precizat ca trebuie gasite niste portite, niste solutii de impacare a ambelor parti, insa tare ne e teama ca in cazul in care aceste solutii nu se vor comunica la UE, nu vom face nimic.