Prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, a anuntat ca se va adresa Agentiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR) cu privire la unele hotarari controversate ale Primariei Timisoara, suspectand ca “marile tunuri imobiliare se dau cu ajutorul evaluatorilor”.

La ultima sedinta de Consiliu Local, alesii au picat “la mustata” propunerea executivului de a vinde aproape un sfert din subteranul Pietei Operei, cu 600.000 lei.

Cei care au votat acest pret, considerat mult subevaluat, au fost alesii PNTCD si PD, dar si liderul de grup al PSD, Sorin Grindeanu, care a sustinut ca a votat, din greseala si de oboseala, pentru si nu contra. Colegii sai din PSD au votat impotriva ori s-au abtinut, la fel ca si consilierii PRM si PNL.

Din discutiile dintre primarul Gheorghe Ciuhandu, viceprimarul Adrian Orza, seful comisiei de negociere, consilieri si sefi de directii, a reiesit ca pretul la care se dorea vanzarea ar fi fost si mai mic daca nu s-ar fi negociat la maximum cu firma de evaluatori “Consultim” si cu firma care a concesionat spatiul. “Aceasta firma a fost luata prin licitatie.

Ei nu sunt reprezentanti ai unor firme imobiliare, sunt experti ANEVAR. Decizia de vanzare a pasajului a fost mai grava decat votul pe care trebuie sa il dam pentru pretul de vanzare”, a spus Adriana Blaj (PNL), membru in comisia de negociere. La randul sau, Bogdan Achimescu (PNL), a precizat ca pasajul ar putea fi transformat, in viitor, in parcare subterana.

Achimescu a fost revoltat mai ales pe executiv, care i-ar fi pacalit pe consilieri, in iulie 2006, sa accepte vanzarea spatiului de aproape 700 de metri patrati, incluzandu-l pe o lista mai lunga, pentru a nu fi observat. “Nu mai conteaza daca vreti sau nu sa il vindeti, pentru ca deja ati votat”, a incercat sa impace taberele secretarul Ioan Cojocari.

In final, propunerea a picat la vot, iar viceprimarul Adrian Orza a replicat ca se bucura ca s-a decis asa, pentru ca oricum nu mai doreste sa ia parte la negocieri cu concesionarii vreunui spatiu, pentru a nu fi acuzat ca ar avea interese, asa ca a lasat aceasta treaba pe seama alesilor.

Cazul primarului Aradului s-ar putea repeta la Timisoara?

Prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, a vorbit despre un alt “tun” aprobat de consilierii locali, la finele anului trecut. “Cu ajutorul evaluatorilor se vand spatii la pret de nimic, pentru ca apoi sa ajunga pe piata libera la preturi de sapte-opt ori mai mari.

De aia a ajuns la DNA si primarul Aradului, Gheorghe Falca”, a mentionat reprezentantul guvernului in teritoriu. Acesta a pomenit despre cazul “casei cu iedera”, aflata intr-o zona ultracentrala, pe malul canalului Bega, si care a fost vanduta de municipalitate chiriasului, dupa o evaluare a aceleiasi firme, “Consultim”, cu doar 270.000 euro.

Valoarea casei pe piata imobiliara a fost evaluata la 1.000.000 de euro. Draganescu a dezvaluit ca deja o firma din Timisoara ar avea in oferta sa respectiva casa, la un pret de 1,7 milioane euro. “Daca e asa, inseamna ca suntem niste prosti”, a replicat consilierul local Adrian Pascuta (PRM), unul din cei care a aprobat vanzarea.

Cel mai probabil, hotararea Consiliului Local Timisoara va fi atacata de Prefectura.