Putini politicieni din Romania se pot lauda cu o panoplie de functii, decoratii si titluri mai impresionanta decit cea a primarului de Sibiu. In citiva ani, profesorul de fizica a cucerit sibienii cu ideile sale simple, juste si eficiente in tot ceea ce inseamna administratie.

In curind, Klaus Johannis ar putea face inca un pas pe scara demnitatilor publice. Devenind Cetatean de Onoare al orasului in care noua din zece locuitori l-au dorit primar. Nimeni nu s-a gindit, insa, sa-l propuna. Monitorul de Sibiu le-a dat politicienilor ideea. Majoritatea a gasit-o "interesanta".

Intentii de la PNL

Primarul are fani cit o vedeta rock. Daca mai are nevoie de o recu- noastere oficiala, liberalii l-ar putea propune pentru titlul de Cetatean de Onoare al Sibiului. „Nu ar fi o idee rea, este chiar o provocare. Cred ca o sa le fac propunerea colegilor mei din Biroul Permanent Judetean", spune Eugen Mitea, presedintele PNL Sibiu, care este si viceprimar. Chiar daca face jumatate din munca lui Johannis, Mitea ii apreciaza rezultatele.

"Daca e sa vorbesc in nume propriu, eu cred ca ar merita. Trebuie sa recunoasca oricine ca acum au fost in Sibiu cele mai mari realizari", completeaza secundul edilului-sef.

Pozitii clare

Un "da" categoric si un "nu" la fel de hotarit ar veni de la FDGR si, respectiv, de la PSD. Dupa cum era de asteptat. "Nu s-a discutat in partid si inca nu s-a planificat vreo asemenea discutie. Dar si daca va propune un alt partid, noi vom sustine aceasta initiativa. Stiu ca nu depinde de mine, dar eu cred ca merita domnul Johannis, cum sa nu merite? Realizarile din Sibiu se vad cu ochiul liber", constata consilierul FDGR Ecaterina Birk. Din cealalta tabara, social-democratii nu vor sa auda de numele primarului care le-a intors spatele dupa ce a fost sustinut electoral.

"Este exclus! In ceea ce priveste partidul nostru, nici nu cred ca s-a gindit cineva la domnul Johannis. Nu prea intra in cartile noastre", confirma Anca Sirghie, consilier local PSD.

In principiu, de acord

Daca li s-ar propune miine sa-l numeasca pe Johannis cetatean de onoare, consilierii PNL ar fi din nou de partea „Sasului". „Noi n-am discutat asa ceva pina acum. Dar este o tema interesanta. Eu personal n-am nicio problema si il consider pe domnul Johannis cetatean de onoare al Sibiului", sustine Otilia Man, consilier local din partea PNL. Partenerii de alianta ai liberalilor se arata mai rezervati in a-l aseza pe Johannis pe inca un piedestal. "Nu pot sa vorbesc in numele partidului in aceasta problema. Noi nu am discutat aceasta initiativa, mai ales ca presedintele nostru e plecat din tara, intr-o delegatie oficiala. Sigur, din punctul meu de vedere, ar fi in regula, dar trebuie analizate si argumentele.

Exista o comisie, o metodologie...", arata Livia Sava, consilier local al Partidului Democrat.

"De ce nu?"

"De ce nu?" spune Johannis, lasind la o parte falsa modestie. "Nu stiu sa fie vreo asemenea initiativa, vom vedea daca vor face oficial propunerea si abia atunci as putea sa ma pronunt", a afirmat primarul. Ultimul cetatean de onoare al Sibiului este Miron Mitrea, fostul ministru pesedist al Transporturilor, care a primit titlul in 2004.