"Please don't throw your chewing gum", intr-un accent de Harward, pe Balcescu. Ar trebui sa fie posibil in curind, cind primii politisti comunitari vor absolvi cursurile de limba engleza, ca sa serveasca mai bine Capitala Culturala Europeana.

Iar pe viitor, nu oricine se va putea angaja la Politia Comunitara. Municipalitatea are in vedere stabilirea drept cerinta obligatorie a cunoasterii unei limbi de circulatie internationala. La sfirsitul anului trecut, au pus mina pe carte primii 36 de agenti.

Cursuri de engleza

Sibienii nu-i prea simpatizeaza, pentru ca se leaga de nimicuri. Dar pentru turisti, sint un sprijin de nepretuit. Asa ca politistii comunitari primesc noi sarcini. De acum, vor face serviciul de ghid si vor comunica intr-o engleza impecabila.

Sau cel putin asa isi doreste municipalitatea, care i-a trimis la scoala. La sfirsitul anului trecut, 36 de agenti ai Politiei Comunitare au inceput cursuri de limba engleza de scurta durata. „Aceasta initiativa a venit ca o necesitate pentru anul 2007, cind Sibiul asteapta un aflux semnificativ de turisti straini, datorat evenimentelor ce vor avea loc in cadrul Programului «Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007»", a explicat Mirela Gligore, de la Serviciul de Presa al Primariei Sibiu.

Oras prietenos

Cursul va avea o durata de patru luni, asa ca agentii vor sustine testul final in luna martie. Absolventii se vor putea lauda cu un certificat de competenta lingvistica. Pe banii municipalitatii, desigur. Cite 380 de lei de persoana. Dar nu e o pierdere, pentru ca macar turistii se vor putea folosi de serviciile agentilor.

"Odata cu finalizarea cursului, agentii vor putea da indicatii si asistenta turistilor care vor vizita orasul, iar acest lucru va face Sibiul mai prietenos pentru vizitatori", este de parere primarul Klaus Johannis.

Tandem cu jandarmii

Pentru ca o mina de ajutor nu strica niciodata, "comunitarii" nu lucreaza pe cont propriu. Tot pe parcursul anului trecut, Serviciul Public de Politie Comunitara a incheiat un protocol de colaborare cu Inspectoratul Judetean de Jandarmi Sibiu.

"Prin semnarea protocolului, a fost reglementat cadrul legislativ si tactic de actiune specific pentru diferite situatii si s-au creat conditiile pentru completarea si intrajutorarea reciproca in scopul realizarii obiectivelor generale si de comun interes", arata Mirela Gligore.

2.000 de sanctiuni

Potrivit evidentelor Serviciului Public de Politie Comunitara, 2006 n-a fost un an usor. "A avut, de la infiintarea sa si pe intreg parcursul anului 2006, o activitate sustinuta.

A desfasurat activitati ce au avut ca obiectiv principal asigurarea linistii si a ordinii publice, combaterea fenomenului de cersetorie si vagabondaj, a comertului stradal neautorizat, asigurarea unui climat de siguranta civica pentru locuitorii municipiului, precum si mentinerea unui aspect civilizat al arterelor pietonale si al pietelor din municipiu", se arata in raportul de activitate al serviciului.

Rezultatele sint 2.040 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 213.145 lei, la care se adauga 105 avertismente.