Opozitia anemica pe care o face conducerea PSD Hunedoara se datoreaza “cadourilor”, nu tocmai ieftine, pe care presedintele filialei, Victor Vaida, le-a primit de la primarul municipiului Deva, Mircia Muntean (PNL), cu ajutorul masinii de vot liberale din Consiliul Local.

Firma sotiei lui Vaida, SC “Vimal” SRL, care construieste un cartier rezidential, a primit din partea Primariei un dar de cateva miliarde de lei vechi. Mai precis drumul de acces in cartierul rezidential si toate utilitatile (apa, canal, gaz, energie electrica, termoficare) vor fi suportate, pentru cartierul privat, din banii contribuabililor.

Firma “Vimal” SRL, reprezentata de Lucia Elena Vaida, in colaborare cu inca o societate si doua persoane fizice, va construi in zona “Zavoi” din Deva un cartier rezidential.

Proprietarii terenului unde urmeaza sa fie ridicate casele au donat o bucata de teren in suprafata de 4.600 de metri patrati Consiliului Local pentru ca pe aceasta sa fie amenajat un drum de acces in interiorul viitorului cartier si sa poata fi trase utilitatile.

Proprietarii au donat pamantul pentru ca Primaria sa poata face investitiile respective. In cazul in care terenul nu era trecut in domeniul privat al comunitatii, alesii locali nu ar fi avut posibilitatea legala sa investeasca fonduri bugetare in acesta.

Suprafata a fost evaluata de donatori la pretul de 400.000 RON, ceea ce inseamna 117.647 euro, adica 25,5 euro pe metrul patrat. Pretul evaluat este exagerat, in conditiile in care nu cu mult timp in urma Primaria a vandut la licitatie, in aceeasi zona, un teren cu 2,6 euro/mp, de aproape zece ori mai ieftin.

Pretul a fost stabilit in asa fel incat investitia Primariei sa acopere valoarea terenului donat ce nu poate fi, insa, folosit de comunitate decat ca drum de acces in interiorul cartierului privat.

Pretul tacerii

Multi dintre consilierii locali sau judeteni ai PSD se plang ca sunt obstructionati de presedintele Victor Vaida atunci cand vor sa ia atitudine fata de ilegalitatile comise de liberali. Prestatia liderului principalului partid de Opozitie este foarte slaba. Atitudinea publica a acestuia fata de actiunile Puterii este una mai mult decat pasiva.

De fapt, Vaida a iesit o singura data la “atac” impotriva lui Mircia Muntean, dar si atunci a facut un deserviciu propriului partid. Este vorba despre criticarea initiativei edilului de a prelua Termocentrala Mintia.

Liderul PSD s-a opus vehement, in timp ce Muntean a iesit pe toate canalele media si a aratat cu degetul spre propriul partid din cauza caruia devenii vor plati un pret mai mare la caldura si apa calda. In rest, omul care primeste cadouri din bani publici de la liberali se dovedeste pe cat de priceput in afaceri, pe atat de discret in lupta politica din postura de opozant.

Cu toate acestea, Victor Vaida sustine ca nu are nici o legatura functia sa de partid cu afacerile sotiei si ca este adeptul unei opozitii constructive. Stefan Ciocan; Mihaela Tamas

In schimb, deputatul PSD de Hunedoara Cozmin Nicula este unul dintre opozantii lui Vaida. Nici el nu se poate, insa, lauda cu o atitudine mai bataioasa fata de puterea reprezentata in judetul Hunedoara de Alianta “D.A.”. Sunt de notorietate relatiile foarte bune pe care parlamentarul le are cu liderii liberali, chiar daca uneori il ataca pe primarul Muntean.

Recent, Nicula s-a lansat intr-un astfel de atac, pentru a-l impresiona pe presedintele PSD, Mircia Geoana, afirmand despre edilul din Deva ca este “consumator de droguri” si ca-i sustine pe capii retelelor de traficanti. Aceste acuzatii nu sunt, insa, dublate si de probe.

In acelasi timp, insa, Nicula nu s-a sfiit sa atace conducerea centrala de partid. Tanarul deputat a afirmat la o intrunire a social-democratilor hunedoreni ca printre ei se afla tradatori si oameni care fac jocul Puterii fara sa nominalizeze pe cineva anume.