Declaratiile de avere ale judecatorilor si procurorilor timiseni contureaza ideea ca aceste profesii echivaleaza, in unele cazuri, cu satisfactii financiare mai mari chiar si decat ale demnitarilor. In majoritatea situatiilor, magistratii se dovedesc a fi jucatori importanti pe piata imobiliara, investind masiv in terenuri si case.

Tot o constanta a declaratiilor de avere o constituie si faptul ca aproape toti “justitiarii” din Timisoara au mari datorii la banci, sumele imprumutate si care trebuie restituite in 10 sau 20 de ani, fiind cuprinse intre 10.000 si 75.000 de euro.

Specialisti in imprumuturi

In timp ce judecatorii si procurorii de la Judecatoria Timisoara, respectiv Parchetul de pe langa aceasta instanta, nu au apucat sa dobandeasca, decat in foarte putine cazuri, un apartament sau o masina, magistratii de la Tribunal au, in general, pe langa minimul confort - adica apartament, casa de vacanta si masina - si credite ipotecare sau conturi bancare de peste 10.000 de euro.

De asemenea, la nivelul Curtii de Apel avem de-a face cu magistrati de-a dreptul impliniti din punct de vedere financiar.

La unitatile apartinand Ministerului Public declaratiile de avere contureaza, in majoritatea cazurilor, o oarecare modestie fiscala (ca sa nu spunem saracie lucie), situatie care, in cazul in care s-ar dovedi a fi nereala, poate trada trecerea averii pe numele altor persoane sau oarece omisiuni de natura penala din partea semnatarilor.

Spre exemplu, daca in primele declaratii de avere mai multi judecatori timisoreni au recunoscut ca au in conturi sume de peste 10.000 de euro, la urmatoarele “spovedanii” scrise, cu mici exceptii, banii au disparut de prin conturi, fara ca pe lista averilor sa fi aparut terenuri, imobile sau masini in plus.

In schimb, au inceput sa fie consemnate datorii de zeci de mii de euro la banci, ca un semn de echilibrare a listelor de avere.

Unul dintre cei mai indatorati magistrati din judet pare a fi, de departe, presedintele Tribunalului Militar, co-lonel magistrat Petre Matiu, care a contractat un credit de 75.000 de euro. In conditiile unor venituri cumulate cu ale sotiei, notar public, de aproape 1,5 miliarde lei vechi pe an, restituirea banilor nu pare a fi o problema.

Pe locul doi intr-un top neoficial al magistratilor cu mari datorii catre banci este Dumitru Hantea, judecator la Judecatoria Timisoara si lector universitar la Universitatea “Tibiscus”, care trebuie sa restituie nu mai putin de 47.000 de euro. Pe acesta il urmeaza indeaproape Elena Raicea, judecator la Tribunalul Timis, cu o datorie bancara de 30.000 de euro.

Pe aceeasi lista a magistratilor care au contractat credite bancare mai apar: procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel, Petre Dungan, cu 25.000 de euro, dar si depozite bancare de 700 milioane de lei vechi si 15.600 de euro, seful DNA Timisoara, Vlad Speriusi - cu 15.806 de euro, Anca Buta, judecator la Cur-tea de Apel Timisoara - 19.000 de euro, Anca Anastasescu, judecator

la Judecatoria Timisoara - 25.500 de euro, Laura Bogdan, presedinta Judecatoriei Timisoara - 13.500 de euro, Lucian Iusan, presedintele Tribunalului Timis - 10.757 de euro, Costea Constantin, judecator la Curtea de Apel - 20.500 de euro, Valentin Romanu, procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel - 17.000 de euro, Rodica Cosneanu, vice-presedinte al Curtii de Apel - 9.500 de euro.

La polul opus se afla presedinta Curtii de Apel, Lidia Barac, care nu numai ca nu are nici un credit bancar, dar are in conturi 23.000 de euro si 30.000 de lei noi. La acestea se adauga patru case si un apartament, dar si trei masini.

In aceeasi categorie a magistratilor foarte bogati poate fi inclus si procurorul Valentin Romanu, cu sapte hectare de tere, trei apartamente si doua case, precum si trei masini achizitionate dupa 2001. Toate acestea dintr-un salariu de 312 milioane de lei vechi si venituri din activitatea de notar public a sotiei de 2,5 miliarde lei vechi.

Pe locul trei in acest top al celor mai avuti magistrati banateni poate fi plasata vicepresedinta Curtii de Apel, Rodica Cosneanu, ce detine trei terenuri, doua apartamente, o casa si doua masini.