Nici un fel de compromis din partea ministrului Sulfina Barbu pentru mamutul industrial care ingroapa Copsa Mica. Prezenta, ieri, la Sibiu, Barbu a anuntat ca, daca pina la 1 martie, Sometra nu se va conforma angajamentului tehnic prevazut in acordul integrat de mediu, va dispune inchiderea fabricii. Scurt si fara comentarii.

Datele de care dispune Ministerul Mediului arata ca 3.400 de hectare de sol din zona Copsa Mica sint intens poluate cu metale grele. La fel ca si pinza freatica si vegetatia. Oamenii si animalele sufera cumplit de pe urma poluarii masive.

Ultimatum

Pe 30 ianuarie, conducerea Sometra a fost informata ca Ministerul Mediului ii suspenda autorizatia de functionare. Tot luna trecuta, societatea a mai primit o amenda de 100.000 de lei noi. Iar sanctiunile nu se opresc aici. Pe buna dreptate. "

Avertizez in mod public societatea Sometra, ca urmare a faptului ca societatea nu si-a facut monitorizarea pe dioxidul de sulf si nu a realizat nici groapa de zgura pentru depozitarea deseurilor, potrivit angajamentului tehnic. Dupa data de 1 martie, functionarea societatii va constitui infractionalitate si va intra sub incidenta Codului Penal", a spus, ieri, la Sibiu, ministrul Sulfina Barbu.

Ca de obicei, niciun reprezentant al companiei nu a considerat moartea un subiect destul de interesant pentru a fi discutat cu presa.

Copsa egal Sometra

Apa, solul si vegetatia din zona orasului Copsa Mica sint compromise pentru zeci de ani. Potrivit unor studii de profil, Copsa Mica este cel mai poluat oras din Europa. Si principala responsabilitate ii apartine colosului Sometra. Intinsa pe aproape 800 de hectare, aceasta este singura fabrica din tara care prelucreaza metale neferoase.

Lingourile produse aici se folosesc in industria de automobile, in electronica, electrotehnica, pentru galvanizare si baterii auto. Intreprinderea apartine, din 1998, companiei grecesti Mytilineos Holdings. Si, practic, tine oraselul in palma. Administreaza retelele de apa, canalizare si electricitate si furnizeaza aproape 60 de procente din bugetul local.

Investitii guvernamentale

Prezenta la sedinta Comitetului Director al Asociatiei Municipiilor din Romania, ministrul Sulfina Barbu a promis masuri de reabilitare a localitatii, pentru care Executivul va aloca in acest an 73,3 milioane de lei. Bani care vor acoperi investitiile in infrastructura de apa-canal si in refacerea unor acoperisuri si cladiri.

"Speram ca prin acest program sa contribuim esential la refacerea vietii orasului si a comunitatii. La ora actuala, avem o colaborare excelenta cu autoritatile locale", a mai spus Sulfina Barbu.

Banca si televiziune

Sulfina Barbu a participat, alaturi de Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor, la sedinta Comitetului Director al Asociatiei Municipiilor din Romania. Cei 18 primari reuniti la Sibiu au decis sa puna bazele unei banci a municipiilor, cu fonduri din contributii proprii si alte sume atrase.

Adriean Videanu, primarul Capitalei, sustine ca deja exista interes pentru acest proiect manifestat de doua concerne din Olanda - DEXIA si BNG, precum si de ING. Proiectul va fi prezentat BNR-ului si Asociatiei Bancilor din Romania. Cristian Anghel, presedintele AMR, a anuntat proiectul unui canal de televiziune, „Primar TV" sau „Cetatean TV", care va fi lansat peste citeva luni. „Gazeta de ecran" a edililor va fi suportata logistic de Silviu Prigoana.

Nu-i de gluma

Saptamina trecuta, in capitala Frantei, doua mii de oameni de stiinta au dat publicitatii un raport ingrijorator privind inrautatirea conditiilor naturale: seceta, perioade de canicula, furtuni violente, efect de sera si cresterea nivelului oceanelor.

Toate acestea din cauza emisiilor poluante si a incalzirii globale. Fenomenele meteorologice extreme vor avea efecte pustiitoare, avertizeaza Comisia Inter guvernamentala asupra Schimbarilor Climatice.