Functionarea Zonei Metropolitane Mures este blocata din cauza unei dispute dintre sefii administratiei locale si judetene. Primarul PD din Targu-Mures, Dorin Florea, tine cu tot dinadinsul sa fie ales seful asociatiei sub umbrela careia ar trebui sa activeze viitoarea zona metropolitana.

Edilul refuza sa achite cotizatia ce revine municipiului la bugetul asociatiei, in valoare de 74.788 RON, pana cand nu va avea certitudinea ca va fi ales seful celorlalti 14 primari ce vor activa in zona metropolitana. Fiecare localitate inclusa in aceasta structura trebuie sa plateasca 0,5 lei noi pentru fiecare locuitor.

Disputa pentru sefia acestei structuri va continua si in acest an, desi, din punct de vedere legal, presedintele Consiliului Judetean, Lokodi Emoke Edita, este seful zonei metropolitane. Problema sefiei a blocat o alta sedinta anterioara comuna a CJ si CL Targu-Mures in 7 noiembrie 2006.

Atunci, dupa ore de dezbateri, acuze si declaratii politice, consilierii nu au putut trece nici macar de primul punct de pe agenda intalnirii: proiectele acestei asociatii, adica la ce ar trebui sa serveasca in mod cocret Zona Metropolitana.

Florea vrea functia, Lokodi nu renunta la ea

Presedintele CJ a declarat, inca de pe atunci, ca din cauza refuzului Primariei de a plati cotizatia, nu poate fi angajat un consultant care sa armonizeze proiectele. Lokodi Edita a sustinut ca ea a fost aleasa prin votul membrilor in functia de sefa a asociatiei si ca nu este dispusa sa renunte la aceasta.

Disputele dintre presedinta CJ si primarul Florea afecteaza si proiectele locale de infrastructura. Anul trecut, de pilda, sumele necesare finantarii internatelor scolare au ajuns subiect de disputa intre cele doua institutii.

Acum juristii Primariei si cei ai CJ cauta o solutie prin care cheltuielile pentru intretinerea si functionarea internatelor sa fie suportate din bugetul central al statului.

Cu privire la Stadionul de fotbal din parcul sportiv al municipiului Targu-Mures si al Strandului “1 Mai” din Aleea Carpati, presedintele CJ a informat consilierii locali ca a promovat proiecte de hotarare de Guvern pentru trecerea acestora in patrimoniul municipiului Targu-Mures.

Comisiile mixte ale CJ si CL vor stabili destinatia lor si proiectele comune ce vor fi realizate pe aceste terenuri.

Decizia de a folosi in comun suprafetele respective de pamant a fost luata in 8 februarie 2007, in cadrul unei intalniri la care a luat parte conducerea celor doua institutii, dar si presedintii, secretarii comisiilor de specialitate, si mai multi directori din aparatele proprii ale CJ si Primariei.