Timis Danci a ramas fara un rinichi si cu multiple plagi prin impuscare

La inceputul anului, atentia presei locale a fost atrasa de un caz deosebit din Borsa. Un localnic din Poienile de Sub Munte, rezident in Italia de 14 ani, a fost impuscat de un politist de frontiera, dupa ce acesta il lovise cu masina pe un agent de circulatie din Borsa.

Ambele victime au fost internate in spital, “italianul” avand o parte a organelor interne afectata si sanse mici de supravietuire. S-a facut mare tam-tam in presa, Daniel Timis fiind acuzat ca a vrut sa omoare un politist.

Apoi, cazul s-a stins treptat, iar saptamana trecuta a revenit in actualitate, dupa ce Timis a fost retinut 24 de ore de procurori si inaintat instantei, pentru emiterea unui mandat de arestare preventiva de 29 de zile.

Masura retinerii sale, modul de administrare a probelor si felul in care s-a construit pana acum acest dosar ridica semne de intrebare privind obiectivitatea cu care organele de cercetare penala instrumenteaza un caz in care sunt implicati doi politisti.

Miercurea trecuta, am primit un telefon prin care eram anuntati ca Daniel Timis a fost ridicat din Spitalul Judetean Baia Mare, unde fusese internat, si dus la Parchetul Maramures. Cei care au asistat la retinerea lui Timis au fost socati de modul in care acesta a fost luat de politisti.

“Pe la 8:30-9:00, dimineata, au venit doi politisti, s-au legitimat si i-au spus lui Timis ca este arestat. Sa se grabeasca, fiindca va fi dus la Parchet. Omul a vrut sa sune avocatul sau pe sotie. I-au spus sa nu sune, ca va avea vreme sa o faca de la Parchet. Unul ii spunea altuia: haide, prinde-l, sa-l ducem, ca avem ordin. L-au luat ca uliul pe pui. De abia a avut timp sa se imbrace.

N-am inteles de ce atata graba, ca doar el nu voia sa fuga. Daca ar fi vrut sa o faca, putea fugi oricand si chiar iesi din tara. El nu era pazit”, a declarat unul din martori. Am mers mai departe, incercand sa aflam alte date referitoare la acest caz.

Surpriza a fost sa descoperim ca datele prezentate initial presei nu concorda intrutotul cu realitatea si prezinta doar punctul de vedere al politistilor. Lucrurile sunt mai complicate decat pareau la inceput si dovezile pe care le-am obtinut arata ca declaratiile politistilor nu sunt in totalitate sincere.

Sa reluam firul povestii. Pe 3 ianuarie, Daniel Timis si sotia sa se deplasau la niste rude din Borsa. Era in jurul orei 1 noaptea. Ei urmau a parasi a doua zi tara, drept urmare si-au luat ramas bun de la cei apropiati.

Inaintea accidentului despre care vorbim, cei doi soti erau cu masina personala, aflandu-se in drum spre familia surorii lui Timis (pe nume Victoria, casatorita cu un politist de frontiera). Aceasta locuieste pe strada Birt, din Borsa. Inainte de a intra pe aceasta strada, cei doi au observat pe partea stanga o masina a politiei, oprita in afara carosabilului, cu luminile stinse.

Nu se vedea nicio miscare. Au intrat pe strada Birt, dar nu au putut merge foarte departe, din cauza ghetusului (era o ulita ingusta, infundata). Au intors masina, dorind a o lasa undeva mai jos. La coborare, in fata masinii au aparut brusc doi politisti, cu lanterne. Imediat, in parbrizul masinii a fost proiectat un obiect dur (piatra colturoasa sau boltar).

Din cauza impactului si vrand sa evite un contact cu cei doi, soferul, Daniel Timis, a virat dreapta, oprindu-se intr-un morman de boltari. Apoi, a incercat sa revina pe carosabil, conducand in marsarier. Din cauza ghetusului, avand cauciucuri de vara, masina a patinat si, abia dupa cateva incercari, a pornit in spate.

La scurt timp, masina l-a lovit cu partea din spate pe agentul de circulatie Sorin Coman, care a cazut la pamant. Auzind strigatele acestuia, soferul s-a dat jos din masina si s-a indreptat spre cel accidentat. Atunci, un alt politist, de data aceasta de frontiera, i-a strigat lui Timis sa nu se apropie si sa se lase la pamant. In timp ce se lasa jos, politistul l-a impuscat pe Timis, din spate.

Glontul i-a atins un rinichi, pancreasul, stomacul, ficatul si a iesit prin partea din fata a corpului, traiectoria sa apropiindu-se la 2 cm de artera aorta si coloana vertebrala.

Martorul

Sotia soferului, Angelica Danci, a iesit din masina, inainte de a fi impuscat sotul ei si a fugit la cumnata acesteia, cu care a venit pentru a-l salva pe Timis. Cel care a tras nu le-a lasat pe femei sa se apropie, ci le-a somat sa se opreasca, in caz contrar amenintand cu pistolul din dotare.

Femeile nu au tinut cont de amenintarile politistului si s-au grabit sa-i acorde primul ajutor celui impuscat. Cele doua victime au fost duse ulterior la spitalul din Borsa, unde au primit ingrijirile medicale de urgenta, medicul confirmandu-le faptul ca starea lui Timis era foarte grava, sansele de supravietuire fiind reduse.

Ulterior, ambii au ajuns la Spitalul Judetean de Urgenta Baia Mare, unde Timis a ramas pana saptamana trecuta, iar agentul Coman a fost dus la Cluj, fiind in continuare internat. Fata de aceasta versiune pe care v-am relatat-o in baza unor dovezi (acte medicale, starea masinii, declaratiile coroborate ale celor implicati), exista unele diferente, raportat la unele declaratii.

Mergand pe buna credinta fata de politisti, oameni ce vegheaza la respectarea legii, ar trebui sa le dam intrutotul dreptate. Insa declaratiile lor nu concorda in totalitate cu celelalte probe, drept pentru care exista cateva semne de intrebare.

Pistolul lui Coman

Politistii spun ca au incercat sa opreasca masina la intrarea pe strada, insa soferul nu a oprit. Ceea ce poate fi adevarat, insa e foarte probabil sa o fi facut neregulamentar, astfel ca soferul nu a stiut despre cine era vorba.

Dovada este faptul ca a intors masina, in conditiile in care consumase alcool, in loc sa o lase pe sotia sa sa faca lucrul acesta, evitand astfel suspendarea permisului. Nici unul dintre politisti nu aminteste in declaratii de piatra izbita de parbriz, desi acesta prezinta urme. Politistii spun ca agentul Coman a fost accidentat prin izbire cu masina si strivire de un zid.

Deocamdata probele nu infirma sau confirma asta. Ei mai spun ca soferul s-a dat jos din masina, s-a indreptat spre victima si a inceput sa o bata, cand celalalt politist a intervenit, somandu-l sa se opreasca, dupa care Timis l-ar fi amenintat pe purtatorul de pistol si s-a indreptat spre el, iar acesta l-a impuscat, pentru a se apara.

Politistii nu spun ca Timis ar fi detinut vreo arma alba sau de alt gen, drept urmare, nu exista o proportie intre intensitatea atacului si masura apararii. Omul vine cu mana goala, iar politistul, aflat in camp deschis (si nu in spatiu inchis), trage in el. Si nu la picioare, cum spune legea, ci in abdomen.

Ei, aici apare neconcordanta dintre declaratiile politistilor si actele medicale, care dovedesc faptul ca Timis a fost impuscat in spate si nu in fata (pe unde a iesit glontul). Deci, politistii nu spun in totalitate adevarul.

Oricum, acest aspect va fi dovedit si printr-o expertiza balistica, expertiza care va arata si daca politistul a tras un prim foc de avertisment, asa cum sustine (si cum ii impune legea) sau a tras din prima in Timis si apoi un foc in aer (pentru a arata ca au fost doua focuri), asa cum sustine cel impuscat. Politistii spun ca Timis a sarit sa-l bata pe cel lovit. Foarte greu de crezut.

Odata ce a scos masina dintre boltari, acesta ar fi putut scapa de politisti, demarand si disparand in noapte, insa, buna lui credinta reiese din aceea ca s-a dat jos din masina, dupa ce a constatat ca l-a accidentat pe Coman.

Iar apoi, daca l-ar fi batut pe Coman (cum sustin politistii), in momentul cand a fost impuscat, este greu de crezut ca politistul de frontiera ar fi tras intr-o astfel de invalmaseala, riscand a-l rani pe colegul sau, cazut la pamant.

Judecata

L-am contactat pe avocatul lui Timis, care ne-a explicat faptul ca toata actiunea politistilor a fost ilegala. Mai mult, el a depus plangere penala impotriva agentului Sorin Coman pentru infractiunea de abuz in serviciu si impotriva politistului de frontiera Lupu Iuga (cel care l-a impuscat pe Timis) pentru: tentativa de omor calificat, amenintare, abuz in serviciu si distrugere.

El si-a argumentat plangerile astfel: “Atacul si apararea trebuie sa fie proportionale si se apeleaza la glont in ultima instanta. Legitima aparare tine de un spatiu inchis. Legea spune ca dupa ce l-a impuscat pe Timis, trebuia sa-i acorde primul ajutor si sa-l transporte la spital, nu sa impiedice prin amenintare familia, pentru a opri salvarea acestuia, lasandu-l sa geama.

Ei spun ca faceau verificari in trafic. OK, vreau sa vad si eu actele semnate in acest sens de sefii ambelor institutii (Inspectoratul de Politie si cel al Politiei de Frontiera), planul aprobat, ora, data, locul amplasarii filtrelor, numele celor care puteau face aceasta. Politistii afirma ca aveau indicii ca masina era furata.

Ulterior s-a dovedit ca toate actele erau in regula, ea fiind cumparata din strainatate. S-au incalcat regulile privind oprirea soferilor si semnele pe care trebuie sa le faca agentii de circulatie. S-a mers exclusiv pe declaratiile politistilor. Intr-una din ele, Coman afirma ca a vazut pe carosabil un autoturism marca Saab, de culoare neagra, cu numar de Italia.

De la cateva zeci de metri, noaptea, pe carosabil neluminat? Sa fim seriosi! Da, Timis s-a suit la volan baut si trebuie sa plateasca. L-a lovit cu masina pe agentul de circulatie si se poate retine vatamare corporala, dar era vorba de un hematom. Iar la analizele de atunci nu reiese ca ar fi avut vreo fractura cum ar fi fost logic daca l-ar fi strivit de zid cu o masina puternica.

Dar atunci, trebuie lucrat cu aceeasi moneda si pentru politisti. In special pentru cel care l-a impuscat. Nu poti veghea la respectarea legii prin incalcarea ei”, spune avocatul Ioan Blajan.

Joia trecuta, Daniel Timis a fost prezentat in fata judecatorilor Tribunalului Maramures, procurorul cerand emiterea unui mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile. Analizand probele existente la dosar, judecatorii au decis sa respinga cererea Parchetului, eliberandu-l pe Timis, retinut pentru 24 de ore.

In fata acestui “miracol”, Timis s-a pus in genunchi pe holul instantei, multumind lui Dumnezeu.

Am luat legatura cu purtatorul de cuvant IJP Maramures pentru a afla care este starea de sanatate a agentului Sorin Coman. Am aflat ca acesta este internat la Spitalul Militar din Cluj si se afla intr-o procedura de recuperare. Legat de sentinta data de Tribunalul Maramures, IJP nu se pronunta si nu comenteaza.

“Nu comentam verdictul si vom ajuta instanta de judecata cu toate probele pe care le avem pentru aflarea adevarului in acest caz. Alte informatii nu se pot da in acest moment”, ne-a declarat Gabriela Leahovici, purtatorul de cuvant al IJP Maramures.

In paralel cu ancheta referitoare la aceasta speta, organele de cercetare penala ar putea face verificari privind si alte aspecte, cum ar fi acelea privind prietenia dintre Lupu Iuga si Sorin Coman. Poate chiar si unele amanunte privind amenzile date de Coman pentru depasirea limitei de viteza sau lipsa centurilor in trafic.

Trebuie verificata si starea psihica a celor doi politisti, care din ei nu putea purta arma si care nu putea avea carnet de conducere. S-ar putea sa avem surprize...

"Sunt nevinovat!”

La iesirea din arest, Timis a declarat pentru GAZETA ca este nevinovat.

"Lucrez de aproape 14 ani in Italia. Am o firma mica pentru lucrari de faiantare si pus gresie. Sunt un om cinstit si nu am avut cu nimeni, nimic. Nu fac parte, cum s-a spus, din nici o grupare de mafioti, nu am furat masina, am acte, am venit si eu acasa de sarbatori. Nu este adevarat ca am lovit pe agentul Coman. Am fost impuscat in spate, ca ultimul infractor.

La externarea din Spital au venit 5 politisti sa ma aresteze. Doi au intrat in salon si au vrut sa ma ia pe sus. Dupa rugaminti, am putut sa imi schimb pansamentul. Apoi m-au luat de brat si m-au tras, m-au bruscat pot spune si m-au amenintat. De ce?

Multumesc medicilor de la Borsa si celor din Baia Mare pentru ca mi-au salvat viata. Multumesc avocatului Ioan Blajan si judecatorilor care au judecat corect. Voi merge pana in panzele albe pentru a demonstra ca am fost impuscat miseleste”, ne-a spus Timis.

Dovada medicala

Dupa multe cautari, am reusit sa facem rost de actele medicale „la prima mana”. Cele din Borsa, care prin dosar nu au mai aparut, sau mai exact au disparut. Va prezentam ce spune medicul care l-a consultat pe Timis in noaptea in care a fost impuscat, in biletul de iesire din Spitalul Borsa. Bilet care a ajuns la Baia Mare.

"Bolnavul se interneaza de urgenta intr-o stare generala profund alterata prezentand o plaga prin impuscare cu punct de intrare lombara stanga si orificiul de iesire in abdomen”.

Ce poate fi mai clar? A fost impuscat din spate, iar Timis povesteste ca atunci cand a cazut, „agresorul” politist a mai tras un glont in sus. De ce?

Acest om a avut distrus un rinichi, splina, ficat si abdomen. Cum putea el dupa o astfel de plaga sa ii bata pe cei doi politisti? De ce a fost lasat sa sangereze, iar sotia si sora lui nu au fost lasate, sub amenintarea pistolului, sa il duca la Spital? Intrebari la care cineva va trebui sa raspunda. Ar mai fi interesant de aflat de ce Coman este tinut la Cluj. Medicii baimareni i-au facut si tomografie si nu a rezultat nici o fractura!