In cautare de probe impotriva fostului iubit al Liviei Aionesei, procurorii DIICOT Iasi au rascolit casa ofiterului STS. Radu Risca, desi un simplu subofiter, era cunoscut ca un cal breaz in politia ieseana. Acesta a primit o condamnare la inchisoare pentru vatamare corporala grava si a fost banuit de relatii cu lumea interlopa din Iasi, printre apropiati aflindu-se clanul Cordunenilor.

Se stiu putine date despre dosarul care a dus la arestarea fostului politist. Acuzatia este una destul de grava si tine de crima organizata: frauda cu carduri falsificate. Agentul principal Radu Risca a ajuns dupa gratii in toamna anului trecut, dar informatiile despre arestarea lui au fost inaccesibile pina acum.

Autoritatile franceze l-au arestat dupa ce au descoperit ca face parte dintr-o retea organizata de tepari. „Nu stim prea multe. Francezii ne-au cerut o comisie rogatorie in acest caz.

Stim doar ca fostul politist Radu Risca este arestat la Lyon intr-un dosar de criminalitate organizata", a declarat un procuror iesean de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. Conform acelorasi surse judiciare, Radu Risca se asociase la Lyon cu niste craioveni, specializati in astfel de infractiuni.

Pe parcursul anchetei, anchetatorii din Lyon s-au decis sa ceara ajutorul colegilor din Romania. Ei au cerut procurorilor ieseni sa efectueze in numele lor o perchezitie domiciliara in apartamentul locuit de fosta iubita a lui Radu Risca: Livia Aionesei, ofiter la Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) Iasi.

"S-a efectuat perchezitia in apartamentul in care locuieste, dar nu s-a gasit nimic care sa-i ajute pe anchetatorii francezi. Radu Risca nu a locuit niciodata acolo, ci intr-un apartament inchiriat pe numele altei persoane in strada Sararie", a mai spus procurorul.

Fosta iubita a lui Radu Risca, Livia Aionesei, a refuzat sa vorbeasca despre perchezitie si despre relatia ei cu fostul politist. „Nu stiu de nici o perchezitie. Nu am ce comenta. Nu raspund la intrebari", a fost reactia Liviei Aionesei.

Si-a dat demisia din Politie in ziua in care a fost condamnat la inchisoare

Agentul principal Radu Risca este unul dintre cei mai cunoscuti subofiteri in Politia ieseana. Nu pentru fapte de vitejie, ci pentru matrapazlicuri, unele chiar din sfera penalului. Acesta a venit de la Suceava si a lucrat la sfirsitul anilor ‘90 la Biroul de Combatere a Coruptiei si Contrabandei din cadrul IPJ.

Mai tirziu a fost mutat la Sectia a 5-a de Politie, iar ulterior la Politia Municipiului Iasi. In anul 2000, pe atunci plutonierul Radu Risca, impreuna cu un coleg, a batut un barbat pina i-ar fi spart timpanul. Victima i-a dat in judecata, iar fostul politist a fost condamnat initial, in 2005, la 2 ani cu inchisoare cu executare.

Acesta a facut insa recurs, iar in iulie 2006 Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a redus pedeapsa la doar 6 luni cu executare. In aceeasi zi in care s-a dat hotarirea definitiva, Radu Risca si-a inaintat demisia din IPJ Iasi. Cind toata lumea se astepta ca acesta sa mearga sa-si execute pedeapsa, Risca si-a luat talpasita si a fugit din Romania.

Nu a rezistat insa mult timp in libertate, fiind incarcerat de autoritatile franceze.

In 2002, Risca a fost implicat si intr-un accident de circulatie in localitatea vrinceana Oreavu. Politistii vrinceni au constatat atunci ca Risca avea permisul suspendat de catre colegii de la Iasi, astfel ca s-a ales cu un nou dosar penal. „Cine nu si-a facut treaba ca politist, nu poate fi om serios nici in afara ei.

El si-a dat demisia din Politie in iulie 2006", a declarat Liviu Zanfirescu, seful IPJ Iasi. Politistii ieseni il banuiau de mai multa vreme pe Radu Risca de legaturi cu lumea interlopa din Iasi, in special cu clanul Corduneanu. Insa nimeni nu a putut sa dovedeasca acest lucru.