Foarte putini au fost cei care stiau, ieri, ca ambasadorul SUA se afla la Sibiu. Vizita privata a Excelentei Sale Nicholas Taubman i-a luat prin surprindere si pe oficiali. Dar s-au achitat bine de rolul de gazde. Prefectul Ion Ariton, viceprimarul Eugen Mitea si Martin Bottesch, presedintele Consiliului Judetean, s-au intilnit cu Taubman si i-au prezentat situatia actuala a municipiului si judetului Sibiu.

u reusit sa obtina chiar citeva promisiuni valoroase. Dupa-amiaza, inaltul oaspete a facut un scurt tur printre obiectivele culturale ale Sibiului si s-a delectat la muzeul din Dumbrava.

O mina de ajutor

Unul dintre principalele aspecte care i-au atras atentia diplomatului american in prezentarea facuta de autoritatile sibiene a fost dezvoltarea infrastructurii rutiere. "S-a interesat daca autostrada de la Oradea trece si prin judetul Sibiu, i-am spus si de cealalta autostrada, am punctat si problema centurii si Excelenta Sa a fost de parere ca toate aceste proiecte trebuie realizate cit mai repede, pentru ca sint foarte importante", a precizat Martin Bottesch, presedintele Consiliului Judetean.

Ariton si Bottesch au insistat si asupra strategiei generale de dezvoltare a judetului si au subliniat ca Sibiul are un deficit de forta de munca. Ambasadorul SUA le-a promis ca va promova Sibiul in rindul investitorilor americani care sondeaza oportunitatile Romaniei. "Sintem interesati sa dezvoltam relatii economice intre SUA si Transilvania", a dat asigurari Taubman. "Am fi bucurosi daca firmele americane ar investi mai ales in partea nordica si centrala a judetului, pentru ca dorim o dezvoltare echilibrata", i-a raspuns presedintele Consiliului Judetean.

Proiecte culturale

Nicholas Taubman a punctat si responsabilitatea Sibiului, in calitate de Capitala Culturala Europeana, si chiar a anuntat ca reprezentanta diplomatica americana doreste sa participe la manifestari. Cu o expozitie foto si un spectacol de jazz.

"Ambasada SUA a pregatit doua programe culturale cu care dorim sa participam la manifestarile Capitalei Culturale, daca se poate, in lunile aprilie si iulie. De asemenea, avem in vedere participarea noastra si in al doilea semestru al anului", a spus ambasadorul Taubman. Deloc strain de realizarile si provocarile Sibiului.

"Stia multe despre Capitala Culturala Europeana, despre centrul istoric, a vazut ca avem un sediu frumos al Primariei", se mindreste viceprimarul Eugen Mitea.