Ionel Manafu este un director al naibii de norocos. A reusit sa scape, ca prin urechile acului, de demitere nu pentru ca ar gestiona abil treburile Directiei Apelor Romane Dobrogea Litoral, ci pentru ca evenimentele de la centru - acolo unde se iau decizii in sensul schimbarilor din functii - s-au succedat parca fara numar.

Unele mai importante decat altele, cele petrecute la Bucuresti au amanat parca fara noima intentiile clare de schimbare din functie a unuia dintre cei mai contestati directori din istoria DADL, Ionel Manafu.

Intre timp, adica in timp ce Manafu se pregateste de sezon estival 2007 (a se citi dezastrul 2007 pe plajele litoraluilui romanesc) si se lauda cu viitoarele patrulari pe plaja pentru verificarea situatiei, o localitate din judetul Constanta traieste cu frica unor iminente inundari de terenuri.

Localitatea Tuzla se chinuie sa iasa la lumina si sa scape de cosmarul inundatiilor care au stramutat nu mai putin de 13 gospodarii din zona lacului Tuzla. Momentele de cosmar nu au fost insa depasite, si asta din vina unui anumit director - Ionel Manafu de la DADL, fireste.

Astfel, in localitatea mentionata au existat bune intentii, chiar si din partea DADL, dar doar pe hartie, intentii care au sensibilizat Guvernul Romaniei, care a alocat nu mai putin de 48 de miliarde de lei pentru constructia unei statii de pompare. Statia ar fi putut prelua surplusul de apa din lacul Tuzla, in momentul unor precipitatii abundente, si l-ar fi deversat in Marea Neagra.

Strigatul de ajutor al comunitatii Tuzla a fost auzit doar la momentul alocarii de fonduri. Ulterior insa, adica din septembrie 2005 si pana in prezent, nimic nu s-a miscat, fapt care ne face sa ne intrebam unde s-au dus banii pe care Directia lui Manafu ar fi trebuit sa ii dirijeze inspre realizarea statiei de epurare care sa scoata de sub amenintarea inundatiilor localitatea Tuzla.

Pe langa faptul ca Manafu a „uitat” ca din 2005 pana in prezent trebuia sa fie finalizata - termenul de executie era de ordinul catorva luni - lucrarea, interesant este ca acelasi director al DADL a transmis Primariei Tuzla o hartiuta prin care instiinta ca respectiva comunitate este buna de plata a nu mai putin de 6 miliarde de lei pentru consumul de energie al statiei de

pompare care insa nu a functionat! „Ce tampenie adresa lui Manafu! Pai sa platim ce? O lucrare neterminata si nefunctionala? Pai localitatea noastra, in special zona de langa lac, sta mereu sub teroarea unor posibile inindatii. Acum am avut noroc, ca nu a prea plouat. Dar ce ne facem cand vin ploile?”, s-a plans primarul din Tuzla, Avram Ghebenei.

Acesta a mai explicat ca lucrarea inceputa pe data de 22 septembrie 2005, si care ar fi trebuit sa fie o statie de pompare, nici macar nu are pompele instalate si ca reprezinta doar o simpla constructie de 5 pe 6 metri. „O cladire mica, facuta sa fie. Iar motopompele nu vad unde le vor mai monta...”, mai spune Ghebenei.

Primarul a mai precizat ca, din zona lacului Tuzla, unde exista in permanenta pericolul inundarilor, au fost stramutate deja 13 familii, iar zona a fost prinsa in Planul Urbanistic General ca „zona cu restrictii de constructii”.

Cat despre Ionel Manafu, atat el, cat si alte institutii ale statului, sustine Ghebenei, au fost instiintate cu privire la situatia creata de lipsa de implicare a DADL, asta in pofida faptului ca Guvernul a „pompat” bani tocmai pentru remedierea problemei. Mai ramane insa de vazut cat va mai tolera ministrul Mediului, Sulfina Barbu, asemenea situatii create de Ionel Manafu.

Poate ca vom afla raspunsul sambata, pe 24 februarie, la sedinta femeilor democrate din Constanta, la care este invitata sa participe si Sulfina Barbu.