In timp ce Consiliul Judetean Timis se pregateste sa inceapa construirea rampei ecologice a judetului in localitatea Ghizela, Primaria municipiului de pe Bega a anuntat ca va investi intr-o statie proprie de sortare a gunoaielor.

Conducerea CJ se pregateste sa demareze investitia, in valoare de 33,7 milioane de euro, dar conducerea municipalitatii a anuntat ca lucreaza la un Plan Urbanistic Zonal care prevede amenajarea a 11 hectare de teren in partea de sud-vest a orasului Timisoara, in imediata apropiere a Centralei Electrotermice din Calea Sagului, pentru construirea unui sistem integrat de gestionare a resturilor menajere.

In conditiile in care viitoarea rampa a judetului va fi dotata cu o complexa statie de prelucrare a deseurilor, dar si cu un incinerator ecologic, intentia edililor din orasul de pe Bega de a investi milioane de euro intr-un obiectiv cu aceeasi destinatie lucrativa pare mai mult decat stranie.

Rampa ecologica este cel mai controversat proiect din ultimii ani din judet. Mai mult, este obligatoriu ca el sa fie implementat in acest an, in conditiile in care actuala groapa de gunoi de la Parta trebuie inchisa pana la 1 ianuarie 2008.

O afacere de 10 milioane de euro

Cu toate acestea, in loc ca edilii locali si cei judeteni sa-si uneasca eforturile pentru a respecta termenul de predare a investitiei de la Ghizela, Primaria Timisoara pare sa se concentreze mai mult pe dublarea unor functiuni ale rampei ecologice.

In acest scop, se are in vedere achizitionarea a 11 hectare de teren la periferia resedintei judetului, care pe piata imobiliara ar costa intre 7 si 10 milioane de euro, si amplasarea in viitorul depozit a unei statii de sortare a deseurilor si a unui incinerator.

Desi investitia se anunta a fi efectuata in parteneriat cu SC "Retim Ecologic Service" SA, societatea care se ocupa de colectarea deseurilor din orasul de pe Bega, timisorenii tot ar trebui sa scoata din buzunare peste 5 milioane de euro pentru finantarea acestei lucrari.

Toate acestea, in conditiile in care rampa ecologica de la Ghizela are capacitatea de a sorta si neutraliza inclusiv deseurile colectate in Timisoara.

Intrebat care este opinia sa legata de aceasta posibila afacere, presedintele Consiliului Judetean, Constantin Ostaficiuc, a evitat sa intre intr-o polemica deschisa cu edilii locali, mai cu seama ca viceprimarul PD Dorel Borza ii este sef pe linie de partid. "Este vorba despre o statie de transfer a deseurilor adunate in Timisoara, nu despre o alta rampa de gunoi a orasului.

Cu alte cuvinte, deseurile adunate in orasul de pe Bega vor fi depozitate acolo, urmand ca in statia de sortare sa fie recuperate toate materialele reciclabile, iar restul sa se trimita la rampa de la Ghizela", a declarat Ostaficiuc.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al SC "Retim Ecologic Service" SA, Livian Hotico, sustine ca presedintele CJ nu cunoaste destinatia finala a obiectivului de la periferia municipiului Timisoara. "Poate ca domnul Ostaficiuc nu intelege ce inseamna operatiunea de sortare a deseurilor. Acolo nu va fi o statie de transfer, ci un depozit unde vor fi sortate deseurile din Timisoara.

Noi vom achizitiona o statie de sortare in valoare de 80.000 de euro, iar Primaria se va ocupa de identificarea si cumpararea unui teren", a spus Hotico.

In ciuda eforturilor, nu am reusit sa aflam si punctul de vedere al executivului Primariei Timisoara in privinta acestei chestiuni.