Numai ca, la varsta lui Petrisor, are opt kilograme si 30 de centimetri. Nu vede, nu aude si nu poate sa spuna cand il doare. De cand a fost adus pe lume, baiatul, doar piele si os, traieste numai intr-un pat, printre zdrente murdare si gunoaie.

Baiatul a fost gasit ieri dimineata, de politistii de la „ordine publica” in timp ce faceau o razie pentru depistarea persoanelor care locuiesc fara forme legale langa groapa de gunoi. Tot ieri, au ajuns la el si angajatii Directiei Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Hunedoara. Groapa de gunoi a orasului Deva.

Sticle de plastic, cartoane, mizerie greu de descris in cuvinte, peste care o mana de oameni, si-au ridicat pe ici si pe colo un fel de baraci sau colibe pe care ei le numesc case. O adevarata suburbie a orasului de cinci stele in care traim. „Cartierul” de la marginea gunoaielor prezinta imagini greu de acceptat in secolul nostru. Conditiile de locuit sunt din cele mai vitrege.

Cele cateva zeci de familii de rromi isi adapostesc copiii sunt acoperisuri din carton si haine vechi, intr-o saracie lucie. Mananca din resturile aruncate de altii. Cat este ziua de lunga scotocesc prin gunoaie in cautarea cartoanelor, a cutiilor de conserve sau a fierului vechi de pe urma carora isi asigura painea.

Politistii de la „ordine publica” au facut ieri dimineata o razie pentru depistarea persoanelor care locuiesc la groapa de gunoi fara forme legale. Dupa ce au legitimat mai multi rromi din zona, in spatele unei usi a unei baraci, intr-un pat, printre haine vechi si murdare, oamenii legii l-au gasit pe Petrisor Almaciu.

De cand a fost nascut, din '94, copilul nu a vazut niciodata lumina zilei. Traieste cu mama, tatal si cei patru frati ai sai, intr-o coliba de numai cativa metri patrati. Nu vorbeste, nu vede, nu se poate misca. Cantareste numai cateva kilograme si masoara mai putin de o jumatate de metru.

Sta toata ziua in pat, inchis in „camaruta” in care traieste cu familia lui si aproape ca nu are cine sa aiba grija de el, pe timpul zilei, cand toti sunt plecati la munca. Mama lui, Lima Micu spune ca, baiatul ei, nu a fost niciodata vazut de un medic. „Ce sa-i fac daca-i bolnav. Aici nu vine niciodata nici un medic.

Unde sa vina? Pe aici, printre gunoaie? Io, nu pot sa ma duc la Primarie ca dom' primar nu ma primeste ca n-am mutatie pe judetul Hunedoara, numa pe Sibiu”, spune mama copilului. Ea sustine ca este in stare sa-l creasca pe baiat. „Io pot sa-l tin. Sa nu vina de la procuratura, ci de la minister, ca io tot nu-mi dau baiatul”, a mai spus Lima Micu.

Pe langa Petrisor in imprejurime mai traiesc alte patru familii. „Apai, io ce sa va zic. Ii bolnav tare copilu'. De cand s-o nascut tot asa o stat la pat. Da, sa stiti ca ei nu io fost greu, chiar daca noi traim asa cum traim. Tot timpul i-o dat de mancare”, spune unchiul baiatului, Petrisor Clopotar.

Nu acelasi lucru l-au constatat angajatii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Hunedoara sositi la fata locului. „Copilul este subnutrit si prezinta un grad accentuat de handicap. Deocamdata, nu putem face nimic din punct de vedere legal intrucat mama copilului nu locuieste cu forme legale pe raza judetului Hunedoara.

Vom face demersuri ca mama baiatului sa aiba acte”, a declarat Alida Fetica, inspector principal la Serviciul de Abuz si Trafic de Copii din cadrul DGASPC Hunedoara. Politistii si angajatii de la „Protectia copilului” au chemat o ambulanta, iar Petrisor impreuna cu mama lui au fost internati la Sectia „Pediatrie” de la spitalul din Deva.

DGASPC va incepe o ancheta in cazul lui Petrisor, baiatul care la 12 ani, cantareste opt kilograme si masoara doar 30 de centimetri.