Licitatia organizata de catre Consiliul Judetean Bacau cu privire la realizarea albumului foto a fost castigata de firma SC Coloniale SRL, la care actionari si administratori sunt Nicoleta Bichescu, fostul director al Ziarului de Bacau si Catalin Bichescu.

Din nefericire pentru toti cei curiosi de modul in care se cheltuiesc banii publici, pe site-ul Consiliului Judetean nu se afla niciun un amanunt privitor la acest proiect la capitolul "achizitii". Din spusele presedintelui Dragos Benea la licitatie s-au prezentat doua firme, iar castigatorul a fost cel care a venit cu pretul cel mai mic, in speta Coloniale.

Au dezbatut dupa ce au batut palma

Contractul de prestari servicii dintre Consiliul Judetean si Coloniale a fost incheiat pe 18 decembrie 2006, dupa cum a declarat Benea intr-o conferinta de presa. Apoi, acelasi Benea a spus ca a invitat la dezbateri consilierii judeteni pe 20 decembrie. Deci cu doua zile dupa incheierea contractului.

Nefiind specialisti in legislatia Romaniei, ne-am interesat la Centrul de Resurse Juridice pentru a vedea care sunt regulile unei dezbateri privind o achizitie publica. "Ceea ce a facut Consiliul Judetean Bacau este in afara legii. Mai mult, este ilogic sa faci o dezbatere despre un contract de achizitii dupa ce ai incheiat deja contractul.

Ce sens mai are? In mod legal si normal, dezbaterea trebuia sa aiba loc inainte de a se fi incheiat contractul", ne-a declarat Radu Nicolae, Director Program Anticoruptie CRJ Bucuresti.

Preturi diferite

Contactata telefonic, Nicoleta Bichescu, adminstratorul firmei Coloniale nu a putut sa ne dea prea multe detalii despre costuri, deoarece aceste sunt flexibile in functie de numarul de pagini. "Cu tipografia, pot sa va dau pretul. In urma negocierilor am stabilit un pret estimativ de 10 euro fara TVA pe bucata.

Mai sunt cheltuieli care sunt prinse in buget, dar care sunt variate, in functie de numarul de pagini, de editura Institutul European din Iasi, de traduceri. Acestea nu sunt fixe, deci nu va pot preciza exact. Nu pot de exemplu sa va spun cat primeste domnul Cojan, deoarece nu cred ca i-ar conveni ca termenii contractului sa fie facuti public.

Dar vreau sa subliniez faptul ca drepturile de autor sunt cedate definitiv Consiliului Judetean. Inclusiv fotografiile domnului Cojan. Prin urmare CJ se poate folosi oricand de acest album. Oricand va stau la dispozitie cu datele, dar oricum sunt convinsa ca veti scrie ceea ce veti dori. Nu inteleg de ce nu asteptati sa apara albumului, si apoi sa scrieti despre el.

Asta este corputia in Bacau? Eu doresc sa iasa o lucrare de calitate, fiind vorba la mijloc si de numele meu. Mai mult am chemat la discutii vizavi de acest proiect pe toti factorii de decizie din judet pe data de 22 decembrie. Au fost primarul, prefectul, fostii presedinti de CJ, inclusiv directorii de ziare", ne-a declarat Nicoleta Bichescu.

Pentru a ne lamuri asupra acestor aspecte am trimis o cerere de oferta tipografiei Everest 2001 din Bucuresti, cea care tipareste albumul. Pe site. Fara negocieri si exact cu datele inscrise in caietul de sarcini. Doar ca la numarul de pagini am pus 200 fix. Raspunsul celor de la Bucuresti nu prea a semanat cu cel spus de Bichescu referitor la costurile de tiparire pe bucata. Este vorba de 5,5 euro fara TVA.

Calcule

Prin urmare, care sunt costurile? La un calcul simplu, daca ne raportam la pretul de 5,5 euro, plus transport si cedarea drepturilor de autor catre Viorel Cojan, care neoficial este in jurul sumei de 2500 de euro si la costul final declarat de Bichescu si Benea de 620 000 fara TVA, rezulta o diferenta de 472 160 pe exemplar.

In care probabil ca intra costurile legate de cheltuieli la editura Institutul European si traduceri plus specialisti. Sau poate nu? Si cum ramane cu diferenta dintre 5,5 euro fara TVA si 10 euro fara TVA?