Expozitie de utilaje

Ieri dimineata, in prezenta ministrului transporturilor, constructiilor si turismului, Radu Berceanu, au demarat lucrarile la primul tronson al Autostrazii Bucuresti-Brasov. Cu aceasta ocazie, ministrul a vizitat baza logistica de la Crangul lui Bot, unde cei doi asociati, Euro Construct si UMB si-au amplasat parcul auto si statiile de betoane si asfalt.

Autostrada va ajunge la Ploiesti in 36 de luni, primul tronson, de 62 de km, costand 200 de milioane de euro. Acesta va pleca de la Moara Vlasiei si se va termina la intrarea in Rafinaria Brazi. Autostrada va avea patru benzi, iar taxa pentru a circula pe ea, va fi cel mai probabil de 5 euro pentru 100 de km.

Berceanu a declarat ca statul are deja cele 200 de milioane de euro, urmand ca restul traseului sa fie dat in concesiune constructorului. Mai mult, ministrul transporturilor a precizat faptul ca, in cazul in care cei doi antreprenori nu vor respecta termenul de finalizare a lucrarilor se va merge pana la rezilierea contractelor.

"Deocamdata vad ca sunt bine pregatiti, dar oricum, noi vom monitoriza fiecare etapa a lucrarilor”, a declarat Radu Berceanu.

Nemultumiri

In schimb, locuitorii comunei Barcanesti, care vor fi expropriati pentru construirea autostrazii Bucuresti - Brasov, sunt nemultumiti din cauza ca nu au primit pana acum nici un ban pentru terenuri, in conditiile in care au inceput lucrarile la autostrada. Viceprimarul comunei, Gheroghe Croitoru, i-a adus joi la cunostinta ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, aceasta situatie.

Viceprimarul i-a spus ministrului ca cei afectati de construirea autostrazii vin la primarie si intreaba cand vor primi banii. „Nu stim ce sa le spunem” a spus viceprimarul. In replica, ministrul Transporturilor l-a asigurat pe viceprimar ca oamenii isi vor primi banii. „Eu va garantez ca toata lumea o sa-si primeasca banii.

Nu va ramane nimeni cu buza umflata, neplatit” a raspuns Berceanu. In acest timp, cei din staff-ul ministrului sustin ca platile catre locuitorii din Barcanesti au fost facute si ca 100 de persoane din aceasta comuna au primit deja 13 miliarde de lei.

Aproximativ 13 imobile din Barcanesti, inclusiv sediul Primariei si caminul cultural vor fi demolate si ca pana acum in zona de imobile afectata au fost facute doar masuratori, dar casele nu au fost evaluate.

Nu toti cei care vor fi expropriati sunt de acord cu preturile pe care le vor primi pentru terenuri, preturi care pornesc de la 3,4 euro/metrul patrat si, in consecinta, nu toti au semnat procesele verbale de expropriere.