Prima care a concediat un numar insemnat de oameni este firma SC Tuscany, care activeaza in incinta SC Sticla SA, alta societate in pericol de a-si da afara muncitorii din pricina datoriilor foarte mari. Tuscany este o firma din Bucuresti care confectioneaza articole de sticlarie.

Societatea nu ar fi anuntat fortele de munca inainte sa desfaca contractele de munca a 20 de muncitori, motiv pentru care abia de curand s-a aflat ca oamenii au ramas fara serviciu. „Abia acum incep sa se intereseze de cartile de munca si de stadiul de cotizare la asistenta sociala si somaj”, spune seful ALOFM, Ioan Cosma.

In acesta saptamana intra in preaviz si muncitorii de la SC Industrial Management, care vor fi concediati in perioada 13-27 aprilie. In acest caz 19 persoane vor mai ingrosa randurile somerilor.

In ceea ce priveste SC Casirom SA, aici situatia este drastica. Dupa ce in ultimii ani, numarul angajatilor s-a redus treptat, in prezent, din circa 180 de persoane, 142 isi vor inceta activitatea in perioada 3-11 mai. Preavizul de 30 de zile incepe din luna aprilie, urmand ca dupa sarbatorile pascale, oamenii sa inceapa sa se orienteze dupa un alt loc de munca.

Printre cei disponibilizati se numara: lacatusi, electricieni, masinisti, ingineri, subingineri, economisti, operatori productie.

Conform spuselor sefului ALOFM Turda, Ioan Cosma, motivele concedierii colective enumerate de angajator au fost urmatoarele: imposibilitatea de a-si mai plati angajatii datorita deprecierii euro, lucru care afecteaza exporturile, spre care este orientata cea mai mare parte a activitatii intreprinderii, cresterea pretului la energia electrica si necesitatea diminuarii activitatii.

Disponibilizatii se pare ca se vor alege totusi cu ceva de pe urma acestei situatii. SC Casirom s-a angajat sa plateasca ajutoare sociale in functie de vechimea angajatului in societate. Astfel se vor da:

* 5 salarii compensatorii pentru angajatii cu o vechime intre 1 si 10 ani

* 8 salarii compensatorii intre cei cu vechimea cuprinsa intre 10 si 20 de ani

* 10 salarii compensatorii pentru cei care au lucrat peste 20 de ani in aceasta intreprindere.