Incepand cu 15 aprilie, cei aproape 600 de detinuti incarcerati la Penitenciarul din Ploiesti, nu vor mai primi pachete prin posta. Si asta pentru ca o hotarare de guvern din decembrie anul trecut stabileste ca detinutii vor primi pachete cu mancare sau haine doar cu ocazia vizitelor la care au dreptul saptamanal.

Desi decizia este intrata in vigoare de la 1 ianuarie, autoritatile au acordat un ragaz detinutilor pentru a-si informa rudele in acest sens. Ca principala motivatie, hotararea a fost sustinuta de faptul ca, prin intermediul coletelor postale, detinutii primeau diverse obiecte interzise sau chiar droguri. “La noi, din fericire nu au existat situatii de o asemenea gravitate.

In schimb, cel mai adesea, se intampla ca detinutii sa primeasca in colete telefoane mobile ascunse in cutii de conserve” ne-a explicat Eduard Stasie, comandantul Penitenciarului Ploiesti. In schimb, la nivelul tuturor penitenciarelor din tara urmeaza sa fie infiintate magazine speciale, de unde detinutii sa-si poata cumpara produse care sa suplineasca astfel coletele postale.

“Noi am fost cu un pas inaintea legiuitorului pentru ca la nivelul Penitenciarului Ploiesti a fost infiintat un astfel de magazin inca de acum trei ani. Detinutii isi pot cumpara de aici de la produse alimentare, pana la produse de bitorica. In plus, dupa necesitati, detinutilor le sunt aduse produse chiar si pe comanda” a adaugat Stasie.

In ceea ce priveste camera matrimoniala, destinata intalnirilor intime dintre detinut si partenera de viata, aceasta nu exista la Penitenciarul Ploiesti. “Din pacate, arhitectura nu permite asa ceva. Aglomeratia este foarte mare si nun e permitem sa renuntam la o camera de detentie pentru a o transforma in camera matrimoniala” a adaugat Stasie