Un sondaj care va tulbura linistea politicienilor maramureseni

Cand ne-am hotarat sa purcedem la realizarea acestui sondaj de opinie nu am crezut ca va fi un demers „criminal”. De multe ori am luat in deradere rezultatele unui sondaj sau altul, acum am inteles ce inseamna realizarea unui sondaj cat mai apropiat de unul adevarat. Ne-am consultat cu specialisti, am luat notite si am realizat ce a aparut in paginile GAZETEI.

Nu a fost usor, dar pana la urma a fost o experienta utila, atat pentru noi, cat si pentru cei care sunt obiectul sondajului.

Dupa ce am terminat de strans datele sondajului, a urmat munca migaloasa de centralizare a rezultatelor. La fel de migaloasa a fost interpretarea acestora. Nopti albe, tigari si vise cu oi sarind parleazul dintre bine si rau. Pentru a da o greutate rezultatelor sondajului nostru, am solicitat parerea catorva dintre politicienii maramureseni.

Toti au apreciat initiativa noastra si, cu diplomatia specifica celor care fac politica, au incercat sa afle cat mai multe rezultate. Le-am oferit date putine, dar suficiente pentru a formula o parere in cunostinta de cauza. Cu o sinceritate dezarmanta, deputatul PSD Dan Mihalache ne-a „taiat” elanul intr-un mod prietenesc.

Recunoastem ca nu putem realiza un sondaj ca oamenii lui Vasile Dancu, dar pentru noi a fost un exercitiu bine-venit, un pariu pe care l-am castigat fata de noi insine. Ca si specialistii sondajelor, noi am venit cu rezultate corecte, dar si cu interpretari realiste, avand in vedere ca ne miscam zilnic prin „jungla” politica maramureseana.

La inchiderea editiei, obositi, reporterii GAZETEI au rasuflat usurati. Se poate spune ca a inceput sa ne placa si s-ar putea ca peste o vreme sa mai comitem un astfel de demers.

Politicienii comenteaza

Am intrebat cativa dintre liderii politici maramureseni cum explica notorietatea de care se bucura Angela Buciu, dar nu si de aceeasi situatie favorabila in momentul in care vorbim de vot? De ce Anghel este cel mai tare din parcare, ori de ce mai multi consilieri locali nu ar fi votati de baimareni?

"Rezultatul e intr-un fel normal, pentru ca doamna Angela Buciu e cunoscuta ca si cantareata de muzica populara si notorietatea a fost masurata corect. Cantecele domniei sale sunt cunoscute nu doar in Maramures, ci in toata tara. Daca vorbim de notorietate, lucrurile sunt, dupa parerea mea, corecte.

Rezultatul la cea de a treia intrebare mi se pare din nou corect, pentru ca putini o asimileaza pe doamna Buciu cu un om politic, chiar daca ii apreciaza cantecele. La optiunea de vot pentru partide, lucrurile sunt impartite.

Pe de o parte se confirma faptul ca, in judetul Maramures, PNL a stat intotdeauna bine, e ceea ce se vede si la CL si la CJ, pe de alta parte, PD a „prins” din cresterea la nivel national. Ramane de vazut cum vor sta lucrurile in momentul in care vor iesi de la guvernare. PNG aduna toata nemultumirea si tot haosul care a fost in filiala PRM Maramures.

Intentia de vot a nemultumitilor s-a transferat inspre PNG, iar PC daca a reusit sa creasca e foarte bine, pentru ca in 2004 stateam destul de slab ca si organizatie. Sigur ca va trebui sa muncim si noi, cei de la PC, pentru a creste in intentia de vot”. - Codrut Seres, senator PC.

"Primii doi au ocupat pozitii de asteptat. Sunt liderii judeteni ai celor doua partide aflate la guvernare si in 2005 si 2006, au fost oameni politici foarte buni sub toate aspectele. Pozitiile doamnei Buciu si a domnului Seres mi se par conjuncturale. La partide, cred ca se pastreaza oarecum ierarhia de la nivel national. Nu vad o alta explicatie.

Probabil ca oamenii au urmarit in mass-media evolutia la nivel national si s-or fi gandit ca asta este solutia. Cred ca, la fel ca APR, e un balon care se va sparge la alegerile ce vor urma in 2007 si 2008. In privinta consilierilor locali din Baia Mare si a rezultatelor obtinute de acestia pot sa spun doar ca aceasta este perceptia baimarenilor in legatura cu prestatia lor.

Mai autorizat ca electoratul in acest caz, si mai ales in Baia Mare, unde sunt si patru televiziuni care mediatizeaza foarte bine activitatea CL, nu e nimeni”. - Pamfil Bercean, vicepresedinte al PD Maramures.

"Apreciez intentia voastra de a face un sondaj de opinie, dar raman la ideea ca sondajele de opinie presupun un anumit grad de profesionalism care, cu tot respectul meu fata de redactorii GAZETEI, e necesar intr-un astfel de demers. Repet, cu tot respectul pentru redactorii de la GAZETA, am dubii asupra acuratetei datelor pe care le poate oferi un astfel de sondaj.

In rest, pastrand o doza de rezerva, cred ca e vorba de notorietatea unor personaje care, fie au fost primari un anumit numar de ani, fie au activat mai mult timp in politica locala, fie s-au remarcat in judet prin calitatile artistice”. - Dan Mihalache, deputat PSD.

N-au vazut politicieni

Despre extreme... Tineri care il voteaza pe Becali. Batrani carora li se pare ca reintoarcerea lui Iliescu la putere va face ca postasul sa le aduca de doua ori pe luna pensia, de parca nu ar mai fi incercat deja, de prea multe ori. Functia, nu actiunea cu pensia.

Muncitori care cred ca ajungerea domnului Gigi in functia de presedinte ii va pune la punct definitiv pe arogantii aia de tarani care se plang ca sunt fortati sa-si vanda produsele prea ieftin, cand, in realitate, munca lor e subventionata grosolan de stat si, probabil, va construi pe pamanturile lor blocuri.

Mineri disponibilizati care sunt convinsi ca daca ajunge Vadim presedinte, subit, minele vor deveni productive si vor fi chemati, toti, inapoi la munca. Dar nu avem ce sa spunem despre ei. Ei nu sunt extremele, ba dimpotriva. Sunt multi si sunt nemultumiti. Nu au incredere in nimeni. Asta, datorita faptului ca nimeni nu incearca macar sa le-o castige.

Cred ca parlamentul e neserios si chiar daca se va trece la sistemul de vot uninominal, nu cunosc politicieni maramureseni care sa le merite votul. Cu foarte putine exceptii, toti ne-au spus ca nu au vazut nici un politician in realitate.

Si atunci ma intreb cum ar putea sa afle cetatenii care e cel mai bun politician pentru ei si cum se informeaza politicienii despre probleme comunitatilor care i-au ales. In alte tari europene, alesii poporului isi impart timpul intre locurile de munca (parlament) si discutiile cu cetatenii pe care ii reprezinta, fie ca au fost votati de acestia, fie ca nu.

Istoria s-ar putea repeat

Inainte de a ne apuca de acest sondaj, am crezut mereu ca rezultatele prezentate pe diferite canale mediatice sunt mai mult sau mai putin subiective. Nu-mi puteam imagina un Gigi Becali crescand ca voinicul in procente, doar pentru faptul ca arunca cu bani in dreapta si stanga, precum Caligula cand voia sa incante poporul cu paine si circ.

Am ramas perplex afland ca nu traiesc in Romania reala, ca habar nu am care sunt sansele ca unul care nu a citit nici macar o carte in viata sa sa ajunga sa ma reprezinte in Europa.

Pentru ca asa cum arata sondajul, e foarte probabil un scenariu asemanator cu ceea ce s-a intamplat in 2000, cand, desi imi jurasem ca nu imi mai smulge nimeni votul, mi-am calcat pe constiinta si l-am votat pe Iliescu, perspectiva unui Vadim Tudor inspaimantandu-ma prea tare. Istoria s-ar putea repeta cu alte personaje: Basescu versus Becali.

Suna ciudat, stiu, dar stelistul ii sufla marinarului in panze si ceea ce parea o gluma nesarata in urma cu ceva vreme, iata ca are toate sansele sa se adevereasca. Oamenii sunt dezorientati. Nu mai stiu pe cine sa voteze. Uninominale, pe partide, pe criterii de orice fel... nu conteaza. Vor doar sa le fie bine.

Daca la tara mai ai ceva sorti de izbanda sa-l prinzi pe un localnic la o poveste de cateva minute, in oras e crima sa te hazardezi sa faci un chestionar pe strada. Pe numarate, din primii 20, nimeni nu a vrut sa stea nicio secunda. Sa asculte macar ce voiam sa-i intreb. Dar nu pot sa-i condamn. Oamenii sunt satui de politicieni ca de saracia pe care o duc in fiecare zi. M-am dus in piata mica.

Intre doua muraturi si o cununa de ceapa, cateva pensionare incercau sa-si mai faca un banut. Pe Angela Buciu si Florin Piersic ii stiau de la televizor. Se mai uita, seara. Si pe Cristian Anghel, ca e primar in Baia Mare. Dar de Radu Stroe sau Mircea Mihordea... Paream naiv incercand sa vad de care auzisera.

Printre trecatorii fara treaba, ce se perindau de la o taraba la alta, scobind dupa un sambure de samanta, l-am abordat pe un tip trecut de 50 de ani. Mi-a spus ca ma recunoaste, ca in urma cu o saptamana ii cerusem sa semneze pentru lista de adeziuni privind un viitor candidat la Primaria Baia Mare. Asta era in fata Palatului de Justitie, cum ar veni.

I-am spus ca ma confunda, dar, de dupa lentilele grosute, incerca sa ma faca sa-mi reamintesc momentul. Vazand ca nu reuseste, s-a lasat si el greu de induplecat si mi-a spus ca nu voteaza pe nimeni, el fiind comunist get-beget. Ii stia pe toti din lista, iar despre unii imi turna tot felul de chestii. Pe unele le stiam, pe altele, nu. Dar o tinea pe a lui. Nu voteaza cu niciunul, ca toti sunt... la fel. La fel si muraturile din piata. Toate erau acre.

In schimb, la Tautii Magherausi, am avut parte de un tratament mai bland. Un grup de localnici (era sa le spun sateni, dar se supara Toni Ardelean) astepta nu stiu ce bani de la Primarie. Aliniati pe o banca si cuminti ca la impartasanie, s-au trezit sub intrebarile mele. Am gasit si pe cineva care stia sa citeasca.

O facea cu glas tare, asa ca si ceilalti si-au dat cu parerea, in functie de numele auzit. Mai greu a fost la alegerea partidului si a presedintelui. Se uitau unii la altii, intelegandu-se din priviri. S-au decis, la unison, sa voteze o schimbare - PSD. Buna alegere, m-am gandit, cam repede uitati, imi venea sa le spun. Dar m-am rabdat. Era optiunea lor.

Mica lor animatie a fost intrerupta de aparitia unei femei, care nu m-a convins ca tocmai se trezise din somn sau avea alte motive sa aiba pleoapele aproape lipite. Tocmai primise banii de la Primarie. De fericire, a fost intrutotul de acord sa-mi raspunda la intrebari. Pacat ca nu stia niciun raspuns. Cand am totalizat numaratoarea voturilor nu m-am mirat deloc. Vom avea presedintele pe care il meritam.

"Oricum, mai rau nu se poate...”

O batranica din Coas a incercat sa ne explice de ce n-ar mai vota PNL-PD, cel putin, nu impreuna: „I-o strosit pa aiestea. La inceput am gandit ca or fi de treaba, da’ s-o stracat si aiestea de cap”.

Si in "poiana lui Iocan”, mutata la carciuma din sat se discuta in acelasi ton despre politica. Oamenii sunt fie dezorientati, fie revoltati fie nu mai au incredere in niciun politician: „io m-am gandit totusi ca oi vota cu Becali. Ca el daca o tanut oi, dade ne-a lasa sa crestem si noi animale, porci ori tauri. Dade ne-a intelage si pa noi, taranii, mai bine”.

Un alt votant, din Sacalaseni, ne povesteste cum vede circul din Parlament, Guvern sau „meciul” dintre cele doua Palate: „auzati, is omini destepti, cu scoala, dar nici taganii nu fac ce o facut ei.

N-am mai vazut asa ceva, sa fie unul internat in spital si sa nu-l primeasca pa celalalt in vizita? Si io am fost internat, dar si tagan daca m-o vizitat, l-am primit cu draga inima. Ase ceva nu sa face....”

Altii spun ca ar vota din nou, pentru o schimbare: „oricum, mai rau nu sa poate. Io as zace sa vedem cum a fi si Vadim”.

In zona Cavnic - Baia Sprie, parerile sunt la fel de impartite. Unii isi pun speranta in Becali, „ca da bani”, altii in Vadim, altii in Basescu. Ba mai mult, unii sunt sustinatori atat de inversunati ai unor candidati, incat, mai in gluma, mai in serios, unul dintre ei si-a amenintat vecinul ca ii strica gardul daca voteaza cu altcineva.

Dar daca il sustine pe acelasi candidat, atunci „intarim gardu’!”.

O batrana din Baita de sub Codru a explicat ca „nu votez cu nime’, numa cu Traian. Ca el ar vrea face bine, bietu’, da’ nu-l lasa aiestea. Mie mi-i tare drag”.

Oricum, daca cei de la centru, fie contestati, fie simpatizati, sunt cel putin cunoscuti, politicienii maramureseni sunt aproape niste nume necunoscute pentru votanti. Desi, pe unii ii cunosc: fie de la cantarile de la nunti, fie... de pe stalpi. Un muncitor din Surdesti a spus ca: „aiestea vin la noi numa’ pa stalpi. In campanie. Amu’ poate or veni iara, da numa’ cu afisele ramanem”.

Altii mai au o doleanta in afara de listele uninominale: Parlamentul unicameral: „noi avem tot atatia parlamentari cati are SUA. Si ce suprafata are Romania si ce suprafata are SUA.... Nu e nevoie de atatia oameni, care primesc salarii, masini, telefoane, diurne etc. Ar ajunge un Parlament Unicameral”.

Exista insa si categorii de cetateni care sunt hotarati sa nu mai mearga la vot. Unii pentru ca nu mai au incredere in nimeni, altii pentru ca sunt in varsta: „io-s batrana, nu-mi trebe Presedinte amu’!”.

In schimb, cei mai multi pensionari spun ca ar pune stampila pe cei care le-ar mari pensiile „o ducem foarte greu. Nu numai noi, toti pensionarii. Si nu stiu cum ar trai ei din trei leuti, cati avem noi pensie, si din care trebe’ sa cumperi mancare, medicamente, sa platesti gaz, curent etc”.