Numai in Ploiesti, peste 60 de lifturi au fost sigilate de ISCIR, pentru ca nu prezentau siguranta in functiune. Controalele OPC pe segmentul ascensoare dezvaluie si ele o serie de nereguli si lipsuri.

Pe scurt, cabine gaurite, lucrari improvizate la cablaje, butoane de comenzi lipsa, usi care se deschid atunci cand nu trebuie, sisteme de avertizare defecte si multe altele, care ar putea intregi descrierea dezastruoasa a ceea ce se presupune a fi o calatorie „normala” cu ascensorul pentru ploiesteni.

In prezent, potrivit Inspectoratului pentru Supravegherea Cazanelor sub presiune si a Instalatiilor de Ridicat, numai la nivelul Ploiestiului sunt 682 de ascensoare. Dintre acestea, in momentul de fata, insa numai 620 sunt in functie. Pentru restul de 62 de ascensoare, in majoritatea lor deservind ploiestenii care locuiesc la blocuri, ISCIR Ploiesti a luat decizia opririi acestora din functiune.

Motivatia principala a fost aceea ca lifturile prezentau dispozitive de siguranta uzate. „Utilizarea unui astfel de ascensor ar putea duce la adevarate tragedii umane. De aceea, pentru ca nu prezentau siguranta in functiune, ISCIR a luat decizia de a pune sigiliu pe aceste ascensoare, pana la remedierea defectiunilor” ne-a declarat inspector sef al ISCIR Ploiesti, Sorin Roman.

"Lipsa”, cuvantul cel mai intalnit

Daca ISCIR este in masura doar sa autorizeze sau sa ridice o autorizatie de functionare, in schimb Oficiul pentru Protectia Consumatorului poate aplica si sanctiuni in timpul controalelor. Din nefericire, majoritatea concluziilor din rapoartele de control ale OPC Ploiesti pe segmentul ascensoare au la baza cuvantul lipsa.

Astfel, potrivit inspector de specialitate din cadrul OPC, Vasile Postolache, la ultimele controale efectuate in sectorul ascensoare s-a constatat adesea lipsa informatiilor privind actionarea ascensorului si comportamentul pe care consumatorul trebuie sa il aiba in lift, neafisarea electronica a informatiilor privind etajul la care se afla ascensorul, lipsa informatiilor privind agentul economic care se ocupa de intretinerea liftului, precum si a numarului de contact la care poate fi apelat. Tot la capitolul neajunsuri, se regasesc si cabine gaurite si carpite, precum si deteriorarea si chiar lipsa butoanelor de comanda.

Si daca cele prezentate pana acum s-ar putea inscrie intr-o lista a carentelor minore, din pacate aceleasi controale au scos la iveala si nereguli mult mai grave cum ar fi lipsa opritorilor la cabina, lucru care permite deschiderea usilor de exterior din interiorul cabinei, lipsa sistemelor de avertizare in caz de necesitate, improvizatii la cablajele electrice.

Disciplinati cu amenzi

Si ca si cand in toata povestea asta ar fi lipsit bomboana de pe coliva, inspectorii de al OPC au constatat chiar si practici abuzive la unele asociatii de locatari. In fapt, administratorii facturau operatiuni de reparatii periodice ca fiind operatiuni de reparatie pentru deschiderea autorizarii de functionare.

"Controalele pe acest segment vin din mai multe directii, care implica ISCIR, OPC si Protectia Muncii. De aceea, se pare ca ultimele amenzi si avertismente i-au mai disciplinat oarecum pe agentii economici care se ocupa de intretinerea lifturilor” a opinat Vasile Postolache.

La o singura campanie de ascensoare, TRAFO ELECTRO LIFT, OPC-ul a aplicat amenzi in valoare de 40 milioane lei vechi.

Ca ploiestenii nu isi cunosc insa prea bine drepturile vizavi de siguranta unei calatorii cu ascensorul o demonstreaza si faptul ca de la debutul anului, la biroul inspectorilor nu a ajuns decat o singura reclamatie care sa vizeze acest aspect. In Ploiesti, in momentul de fata, doar patru firme sunt autorizate de ISCIR, in baza PTR 6/2002, pentru intretinerea celor 682 de ascensoare din oras.

Acestea sunt: Trafo Electro Lift SRL Ploiesti, B-dul Republicii 118, tel: 590.221, persoana de contact Radu Vasile; Crision Serv Electro Ascensoare, str. George Cosbuc 7, tel: 547.277, persoana de contact Viorel Parcalabescu; Help `92 SRL Ploiesti, str. Caliman 50, tel: 510.502, persoana de contact Gheorghe Cristea; Emy Duplex SRL Ploiesti, str. Ghe. Gr. Cantacuzino, tel: 512.892, persoana de contact Podaru Alexandru.