“Stam mult mai bine fata de inundatiile din septembrie 2005, insa cu conditia ca lucrarile de aparare impotriva inundatiilor sa nu fie deteriorate in primul rand de satenii care au pamant in zona si sunt tentati sa construiasca rampe, iar in al doilea rand de cartitele care sapa gauri scazand astfel rezistenta digurilor,” ne-a spus directorul SGA Prahova, Marian Mocanu.

In urma monitorizarii realizate s-a ajuns la concluzia ca nu animalele sunt cele care distrug digurile, ci oamenii care inca nu au invatat ca ducandu-si gunoiul la garla sau realizand rampe in diferite locuri nu fac altceva decat sa-si puna gospodariile in pericol.

“Gaurile facute de cartite sunt acoperite cu saci de plastic si pamant, aceasta fiind deocamdata singura metoda eficienta ieftina pe care noi o cunoastem. Oamenii sunt mai greu de strunit,” a mai precizat directorul SGA Prahova, care se confrunta si cu probleme financiare.

Asta pentru ca de la bugetul de stat vin bani doar pentru lucrari de aparare impotriva inundatiilor, in rest SGA se autofinanteaza.

“Data fiind aceasta situatie, nu ne permitem sa facem lucrari mari, ci doar urgentele,” ne-a marturisit Marian Mocanu, care recunoaste ca in ultima vreme s-a concentrat pe amenajarea si regularizarea albiei Teleajenului, refacerea si completarea digului de aparare din zona inundabila in aval de Moara Domneasca, in care nu se mai investise din 1980.

Pe lista de asteptare a fondurilor de la buget se afla un proiect de maxima importanta privind regularizarea raului Teleajen, de la Plopeni pana la deversarea in raul Prahova, proiect care are deja intocmit studiul de fezabilitate. Aceasta lucrare este necesara pentru ca s-a descoperit ca nivelul Teleajenului creste din cauza aluviunilor care se depun pe fund.

“Pe masura ce timpul trece digurile vor deveni inutile, iar actiunile noastre vor fi zadarnice”, ne-a spus Marian Mocanu, care sustine ca la o prima evaluare sunt necesare 25 de milioane de lei noi. In cazul in care nu se va lua nicio masura, oamenii din zona risca sa fie inghititi de ape.

Pentru 2007 au fost aprobate si alte lucrari, care insa momentan nu au niciun suport financiar sigur. Acestea sunt: lucrari de aparare impotriva inundatiilor pe raul Slanic, in zona orasului Slanic, lucrari de atenuare a viiturilor pe paraul Dambu, in amonte de Ploiesti si amenajarea necesara prevenirii procesului de colmatare a lacului de acumulare Maneciu pe raul Teleajen.

Din toate propunerile SGA Prahova un singur proiect pare sa prinda contur si anume: amenajarea raului Teleajen, in aval de acumularea Maneciu, in vederea tranzitarii debitelor evacuate din lac, fara inundarea obiectivelor economice din aval. In acesta lucrare se vor investi 8 miliarde de lei noi, la care se va adauga o suma, inca necunoscuta, care va veni din partea Comunitatii Europene.

De lucrare se va ocupa Apasco Maneciu, firma castigatoare a licitatiei, organizata de Centrala Apelor Romane Buzau-Ialomita.

Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului a transmis, joi, o avertizare meteo "cod portocaliu" catre prefecturile judetelor Buzau, Vrancea si Prahova si una "cod galben" pentru 11 prefecturi, pentru perioada 23 martie, ora 2.00 si 24 martie, ora 8.00.

Potrivit directorului Institutului National de Meteorologie, Ion Sandu, in zonele de deal si de munte din Prahova, in intervalul de timp mentionat, va ploua si se vor totaliza, pe arii extinse, cantitati de apa care vor depasi 40 de litri pe metrul patrat, iar izolat peste 80 de litri pe metrul patrat.

Codul portocaliu inseamna risc de viituri generatoare de revarsari importante susceptibile de a avea impact semnificativ asupra vietii colectivitatilor si sigurantei bunurilor si persoanelor; depasirea cotelor de inundatie.