Nu indeplinesc conditiile legale

Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, care prevede ca o persoana este asigurata daca a platit contributia timp de 5 ani consecutiv, a lasat mii de clujeni fara asigurare medicala. Alte mii de persoane nu mai sint asigurate din cauza unor erori de raportare. Potrivit directorului general al CAS Cluj, dr.

Mircea Morosan, in urma actualizarii bazei de date a asiguratilor din judet, s-a dovedit ca 50.000 de persoane nu indeplinesc conditiile necesare dovedirii calitatii de asigurat.

"De exemplu, nu au fost raportati pe listele depuse de angajatori pentru persoanele salariate si coasiguratii lor, nu se regasesc in baza de date a pensionarilor din judetul Cluj sau sint studenti care nu au prezentat acte doveditoare privind includerea lor in aceasta categorie“, a declarat dr. Mircea Morosan.

Conform articolului 219, litera d, din Legea 95/2006, asiguratii au obligatia sa anunte in termen de 15 zile medicul de familie si casa de asigurari de sanatate despre modificarile referitoare la incadrarea lor intr-o categorie de asigurati.

Angajatorii au lasat fara asigurare 19.000 de salariati

Din cele 50.000 de persoane, 11.600 se regasesc in aceasta situatie din cauza unor erori de raportare a medicilor de familie, 13.000 de persoane sint tineri intre 18 si 26 de ani care nu au anuntat modificarile survenite in statutul lor, peste 2.000 sint pensionari si coasigurati ai acestora care se aflau pe listele medicilor de familie din judetul Cluj, dar care beneficiau de plata pensiei din alte judete sau sint pensionari ai altor sisteme de pensii (militari, avocati etc.), iar 19.000 sint persoane salariate pentru care nu au fost depuse declaratii de catre angajatori, la care se adauga si alte situatii particulare.

Persoanele excluse de pe liste beneficiaza, in caz de urgenta, de serviciile medicale care se regasesc in pachetul minimal de servicii.

Pe masura ce documentele doveditoare ale calitatii de asigurat vor fi prezentate Serviciului Evidenta al CAS Cluj, aceste persoane vor fi reinscrise pe listele medicilor de familie si vor beneficia de intreg pachetul de servicii medicale de baza aferent persoanelor asigurate. (Adina URCAN)