Primele familii sibiene care au apelat la fertilizarea in vitro, in august 2006, se pare ca au fost norocoase. Din primele sase cupluri, cinci vor avea un copil in mai putin de doua saptamini. Radu Chicea, unul dintre medicii care se ocupa de fertilizarea in vitro la Clinica Polisano din Sibiu, spune chiar ca o parte dintre cele cinci viitoare mamici vor avea gemeni.

Fertilizarea se face la intervale de doua luni si costa pina la 2.500 de euro, in functie de starea de sanatate a fiecarei paciente. Oricum, rata de succes este de peste 50 la suta. "Daca nu se reuseste de prima data fertilizarea in vitro, si femeia nu ramine insarcinata, se poate incerca de cite ori se doreste", da asigurari medicul Chicea.

Succes 50 %

Ginecologul Radu Chicea sustine ca peste jumatate dintre cuplurile care au apelat la fertilizarea in vitro vor avea copii, chiar si in cazul familiilor de virsta mijlocie. "Rata de succes de peste 50 la suta este destul de buna. Cel mai tinar cuplu care a apelat la fertilizarea in vitro are 25 de ani, iar cel mai in virsta, are 45 de ani", povesteste specialistul.

Proiectul de la Sibiu este realizat impreuna cu profesorul austriac Heinz Strohmer, fondatorul Societatii de Fertilizare in Vitro din Austria, care a coordonat centrul de la Sibiu si a pregatit specialisti romani pentru munca in acest domeniu.

Scump, dar face

Un tratament complet, cu toate cele necesare pentru fertilizarea in vitro, poate ajunge la 2.500 de euro. Dar suma poate sa difere de la o femeie la alta, in functie de dificultatea tratamentului. „Depinde de starea de sanatate a femeii, de ce cantitate de medicamente are nevoie. Costul maxim al unui tratament complet ajunge la 2.500 de euro.

Daca nu se reuseste de prima data fertilizarea in vitro, si femeia nu rimane insarcinata, se poate incerca de cite ori se doreste. Insa, dupa a patra incercare, sansele ca femeia respectiva sa ramina insarcinata scad", a recunoscut Radu Chicea.

La doua luni

La centrul de fertilizare in vitro din cadrul Policlinicii Polisano, medicul Chicea face ferilizare din doua in doua luni. Dotat cu aparatura ultramoderna, centrul este cel de-al patrulea de acest gen din tara. Pina acum, cuplurile sibiene care doreau sa apeleze la metodele de fertilizare in vitro erau nevoite sa mearga la Bucuresti, Timisoara sau Cluj.

"In luna august, au apelat la noi sase cupluri, iar peste urmatoarele doua luni am avut opt cupluri, apoi noua si au urmat inca 13 cupluri. In prezent, 28 de cupluri au apelat la fertilizarea in vitro", explica doctorul Chicea.

Procedura delicata

Centrul de la Polisano combina atmosfera relaxata cu un laborator dotat la cele mai inalte standarde. Dupa prezentarea la medic, in prima faza sint stabilite cauzele infertilitatii.

Pentru prelevarea foliculilor ovarieni, punctia ovariana se realizeaza cu o sonda vaginala, sub anestezie si cu ajutorul unui aparat ecografic. Investigatiile de laborator care preced si cele care urmeaza unui ciclu de fertilizare in vitro se efectueaza in laboratorul de analize al clinicii.

Trei decenii

In urma cu 28 de ani, in Anglia, se nastea primul copil din lume conceput in afara corpului uman, sub indrumarea doctorului R. G. Edwards. Metoda, cunoscuta acum sub numele de fertilizare in vitro (FIV), a revolutionat medicina si s-a extins rapid in intreaga lume. Pe 20 mai 1995, un medic roman, Ioan Munteanu, a inaugurat Centrul de Fertilizare in Vitro din Timisoara. Primul din Romania. In scurt timp, doctorul reuseste prima fertilizare in vitro din tara. „Rezultatul" acesteia, Daniel Ioan, a implinit 11 ani, pe 6 februarie 2007.