"Excuse me... toilet... please...". Lipsa toaletelor publice este o problema cu care Sibiul se confrunta de multa vreme. Nici macar acum, cind orasul lor a devenit Capitala Culturala Europeana, sibienii nu au noroc.

Cu atit mai rau pentru strainii presati de nevoi fiziologice. „Privatele" nu sint inscrise in ghidurile turistice. Gasirea unei toalete poate fi o adevarata provocare.

Totul incepe inca din gara, unde exista doar doua toalete ecologice. Si acelea, destul de mizerabile. Daca reusesti sa ajungi in centru, chinurile nu s-au terminat. In toata Piata Mare, nu vei gasi nici o toaleta, decit daca folosesti una de la Primarie. Iar pe Balcescu, singura optiune este sa intri in vreun local si sa faci consumatie, pentru a ti se permite sa ajungi si la toaleta.

Sublime, dar lipsesc

In Sibiu, toalete publice exista. Putine ce-i drept, dar majoritatea sibienilor stiu unde sa le gaseasca. Daca reusesc sa reziste pina la un grup sanitar de la magazinul Dumbrava, sau din pasaj, se pot considera norocosi. Insa turistii care pasesc pentru prima oara in Capitala Culturala Europeana risca sa dea de belea, cind natura isi cere intiietatea.

Inca de cind a coborit din tren, turistul este intimpinat de doua toalete ecologice amplasate linga peroane, din cauza ca gara este in renovare. Mici si nu prea igienice. Daca e nevoit, profita de ocazie. Daca are pretentii la un grup sanitar mai decent si merge mai departe, a incurcat-o.

Pentru cunoscatori

Dupa ce pleaca din gara, turistul, cu ochii intr-o brosura, se indreapta spre centrul Sibiului. Daca urca pe Magheru, pierde singura ocazie de a scapa de nevoia care il persecuta. Singura toaleta din apropiere se afla in Parcul Tineretului, si este una cu plata. Dar practica demonstreaza ca nici aceasta nu e mereu deschisa. Pacat ca turistul nostru a ratat-o, si a ajuns deja in Piata Mare.

Nici nu se poate bucura de nobletea arhitecturii medievale, fiindca toata concentrarea i se cuvine naturii. Insa, are loc suficient sa se invirta in van. Localnicii probabil ca stiu ca isi pot rezolva problema la Primarie.

Daca ajunge, fie si intimplator, sub Podul Minciunilor, este salvat. Un WC public a fost construit acolo, anul trecut. Nu e trecuta in ghidurile mai vechi. Ca sa rezolve doua probleme dintr-o data, oaspetele s-ar putea duce intr-un local. Numai ca, daca nu face deloc consumatie, slabe sanse sa-i acorde cineva "privilegiul" de a se usura.

Salvarea e departe

Mai departe, pe bulevardul Balcescu, turistul se scarpina in cap si rasfoieste pacatosul de ghid de conversatie, incercind sa intrebe de o toaleta. In cele din urma, i se va spune ca exista una in parcul Astra.

Ajuns acolo, omul ajuns la capatul rabdarilor coboara si o cauta in disperare pe doamna careia trebuie sa ii platesca 50 de bani. A gasit-o. Pacat ca n-are maruntis, iar cu euro inca nu se poate plati. Tocmeala nu-si mai are rostul. Lasa orice bancnota romaneasca si intra pe "tarimul fagaduintei". De data asta, e salvat.

La Dumbrava, mai usor

Sibienii au, evident, un avantaj fata de turisti. Stiu incotro sa se indrepte, daca ii cheama natura. De pe Vasile Milea, de pe Coposu sau de pe Calea Dumbravii, sibianul de rind isi va pregati 50 de bani si va lua viteza spre magazinul Dumbrava, unde, slava Domnului, exista o toaleta publica. Nu e grozava si poti avea si marele ghinion de a sta la coada. O alta posibilitate ar mai fi in pasaj. Toaleta costa la fel, arata mai prost si de stat la rind, poti sa o patesti si aici.

In plus, de cele mai multe ori, e inchisa. Daca e pe Victoriei sau in zona centrala, omul va fugi spre parcul Astra. Ca alternativa la toate acestea, sint toaletele amplasate pe santiere, pentru muncitori. De data asta, sibienii chiar se bucura ca au orasul plin de santiere. In intersectia de la magazinul Dumbrava si la Cazarma '90, sint astfel de toalete temporare, dar binevenite.

In functie de necesitati

Pentru viitorul apropiat, municipalitatea intentioneaza sa mai puna citeva toalete ecologice in zonele centrale ale orasului. Mai exact, in apropierea cortului din Cazarma '90. Iar in pietele istorice, toaletele vor fi instalate in functie de manifestarile de acolo.

"Vor fi amplasate sase toalete ecologice in pavilionul multifunctional, cind instalarea acestuia va fi finalizata. In centrul istoric, cind vor avea loc mari manifestari in aer liber, organizatorii sau operatorii culturali vor avea obligatia sa asigure toalete ecologice, pe toata durata evenimentului. In rest, nu exista planuri ale municipalitatii de a amplasa toalete ecologice in peisajul istoric al Sibiului", a precizat Sergiu Olteanu, de la Serviciul de Presa al Primariei.

In institutiile publice

Sibienii care calca pragul principalelor institutii publice, pot sta linistiti. In cladirea Primariei functioneaza doua toalete la parter, care pot fi folosite fara probleme. La Prefectura, exista o toaleta la primul etaj, dar daca vii de afara, nu vei trece de ofiterul de serviciu doar pentru problemele fiziologice.

In schimb, sibienii care au probleme la Politie pot macar sa profite de toaleta aflata la partetul Inspectoratului Judetean. La Spitalul Clinic Judetean, situatia e aproape dramatica. In toata Chirurgia, functioneaza un singur WC. Inspectorii sanitari recunosc aceasta problema si sustin ca de vina este modul in care a fost conceputa cladirea veche.

"Cladirile unde au fost construite o parte din sectiile spitalului sint foarte vechi si au fost prevazute cu un singur spatiu pentru toalete. Singura solutie este constructia unor cladiri noi, cum este Maternitatea", crede medicul Adrian Balan, seful Inspectiei Sanitare de Stat Sibiu.

Amenzi pentru urinat

Cei care dau amenzi nefericitilor surprinsi cu pantalonii in vine sint politistii comunitari. Dar, fie ca sibienii sint prea descurcareti, fie agentii, prea intelegatori. Sanctiunile sint destul de rare. "De la inceputul lunii martie, au fost acordate doar doua amenzi pentru urinatul in locurile publice.

O sanctiune a fost acordata in apropierea hotelului Bulevard, in data de 14 martie, iar o alta, pe 18 martie, in Parcul Tineretului. Valoarea insumata a celor doua este de 500 de lei. Ar mai putea fi si altele, insa mai avem procese verbale care nu au fost centralizate", explica Bianca Manastirean, purtatoarea de cuvint a Serviciului Public Politie Comunitara Sibiu.