Situatia de la Bujoreni este foarte dificil de rezolvat, deoarece oamenii isi cer drepturile, iar singura solutie gasita de autoritati este in acest caz ... despagubirea baneasca, tot de la stat, adica din banii contribuabililor. In zona s-a creat o bulversare generala.

S-au facut mai multe masuratori pe aceleasi terenuri, unele suprafete au fost date anumitor persoane, dupa care Primaria s-a razgandit si a contestat in instanta titlurile de proprietate, iar majoritatea localnicilor sunt in prezent „in ceata”, in sensul ca asteapta de luni sau ani de zile sa isi primeasca terenurile inapoi.

"Toata lumea vrea sa aiba terenurile pe mal, dar unele sunt sub apa, noi nu putem sa le scoatem de acolo. Este adevarat ca in unele cazuri am facut mai multe masuratori, au fost si titluri anulate, dar asta s-a intamplat din cauza faptului ca nu am stiut nici noi exact de la inceput care era situatia.

Am descoperit abia dupa aceea ca erau unele persoane care nu aveau dreptul sa primeasca terenuri acolo, pe malul lacului.” - spune inginerul Dorin Bunescu, de la Primaria Bujoreni.

"Batalie” dusa in instanta

Satui de asteptarea care pare ca se prelungeste la nesfarsit, uni dintre localnici au decis sa-si afle dreptatea in instanta. Maria Telespan a cerut 5000 de metri patrati pe malul lacului, din care initial, pe primele procese-verbale de punere in posesie erau trecuti 4059 de metri patrati, dupa care masuratorile au fost refacute.

"Au ramas apoi 3800 de metri patrati, iar pe titlul de proprietate pe care l-am primit sunt inscrisi 3765 de metri patrati, dintre care 2759 langa Olt. In realitate nu am primit decat 1800 de metri patrati de teren. Ne judecam cu ei in instanta. Procesele verbale facute initial au fost refacute, pe suprafete mai mici.” - spune Ion Telespan, sotul reclamantei.

O alta femeie din localitate, Eufrosina Serban, in varsta de 78 de ani si-a inchis chiar cu gard terenul masurat initial de autoritati, pentru a descoperi insa dupa aceea ca ... masuratorile nu erau valabile. „Nu stiu nimic, ma poarta pe drumuri degeaba, ne-au spus sa asteptam, ca trebuie sa iasa titlurile de proprietate, dar nu mi s-a facut nici un act pana acum. Am dat vreo sase milioane pe gard.” - spune femeia.

Localnicii reclama interese ... economice

Pentru ca sunt pusi pe drumuri, iar situatia nu li se rezolva, oamenii spun ca la mijloc sunt si interese economice. „Terenurile cerute de noi, care se afla pe malul lacului de acumulare din zona Nord a Ramnicului nu ne-au fost retrocedate noua, vechilor proprietari, ci au fost date de primarul Alexandru Rosu unor persoane straine, care nu erau indreptatite sa le primeasca.

Printre ei se numara Elena Petrescu, sotia directorului tehnic al Romsilva Valcea, un prieten al primarului, un prieten al padurarului, Vasile Draghici, care are o ruda apropiata in Ministerul Agriculturii, un lucratori de la Ocolul Silvic Valcea. O parte dintre acestia au taiat masa lemnoasa, sute de metri cubi, pe care le-au valorificat.

Doamna Petrescu nici nu avea drept sa primeasca teren acolo, deoarece autoarea sa, Tomita Ionescu nu a detinut niciodata teren la Malul Alb, iar mare parte din terenurile avute au fost vandute in timpul vietii. Sunt interese mari acolo, cei care luasera terenurile voiau sa faca pe malul Oltului un sat de vacanta, exista si o schita in acest sens.” - mai spune Ion Telespan.

Intr-adevar, conform titlului de proprietate numarul 56 din 18 august 2006, Elena Petrescu fusese pusa in posesie pe suprafata de 3 hectare pe malul Oltului. Primaria a contestat ulterior titlul respectiv de proprietate si, pana la urma, la Judecatoria Ramnicu Valcea s-a dispus anularea acestuia.

Corpului de Control al Ministerului Administratiei si Internelor a confirmat faptul ca titlul respectiv de proprietate fusese dat cu incalcarea legii. Daca familia Telespan a reusit sa recupereze o parte din terenul solicitat, in schimb Eufrosina Serban, ca si multi alti localnici nu s-au ales pana acum decat cu promisiuni.

In acest moment, la Primaria Bujoreni sunt in lucru nu mai putin de 417 dosare care privesc retrocedari conform Legii 247, dintre care numai in jur de 100 sunt rezolvate, iar in alte 100 de cazuri s-au stabilit deja despagubiri in bani sau actiuni la Fondul Proprietatea. „Urmeaza sa acordam despagubiri cam in 200 dintre cazuri.” - spune primarul localitatii, Alexandru Rosu.

De altfel, edilul-sef din Bujoreni a si for cercetat penal de Parchetul de pe langa Judecatoria Ramnicu Valcea. Procurorii au dispus recent neinceperea urmaririi penale impotriva primarului pentru atribuirea ilegala a suprafetei de teren de 5000 de metri patrati catre sotia directorului tehnic al Romsilva, Elena Petrescu, dupa ce titlul acesteia de proprietate a fost anulat.

Probleme in tot judetul

Probleme de acest gen sunt de altfel in tot judetul. "Avem probleme de acest gen in mai multe zone de pe Olt, unde au fost construite hidrocentrale, in tot judetul, incepand din Ramnic, pana la Caineni. La Caineni este o disputa intre localnici si Hidroelectrica Sibiu, pentru 1000 - 1200 de metri patrati aflati sub apa.

Oamenii nu au fost multumiti cu sumele primite drept despagubire, care au fost de aproximativ 80 de milioane de lei vechi. Se ajunge astfel la aproximativ 8000 de lei vechi pe metrul patrat, suma care li s-a parut prea mica oamenilor. Dupa estimarile noastre insa, cel mai scump teren agricol se vinde cu 70-80 de milioane, asa ca la ei despagubirile tind spre maxim.

In acest caz si unii, si altii au dreptate, iar situatia se poate rezolva prin expropriere din cauza de utilitate publica. La Caineni situatia este ceva mai simpla, pentru ca inteleg ca a fost construit barajul si pe baza unei intelegeri cu oamenii, dar la Bujoreni situatia este mai incurcata, pentru ca oamenii nu au fost intrebati.” - spune subprefectul de Valcea, Radu Renga.