Patronatul din Industria Laptelui se plange ca Autoritatea Veterinara "hartuieste" firmele de profil, prin impunerea nejustificata a unor reguli, si a trimis premierului Calin Popescu Tariceanu o scrisoare deschisa in care solicita verificarea activitatii Autoritatii.

"Ne confuntam cu un exces de zel din partea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor care de trei luni hartuieste fabricile, le ia la puricat, legandu-se de lucruri mici", au precizat acestia in misiva catre premier.

La randul sau, seful Directiei Judetene Sanitar Veterinare, Marius Taut, spune ca inspectorii sai nu hartuiesc pe nimeni si, in plus, “este de bun simt sa respecti niste norme minime de igiena”.

Potrivit oficialilor Patronatului, ANSVSA impune tuturor procesatorilor sa prelucreze lapte conform normelor europene, desi autoritatile romane au convenit cu UE o perioada de tranzitie de trei ani, in care aceasta restrictie sa fie aplicata doar firmelor care doresc sa livreze produsele in UE.

Totodata, ei se plang ca preluarea laptelui din punctele de colectare a devenit ilegala, acesta fiind considerat de autoritatile veterinare neconform.

De asemenea, protestatarii spun ca procesatorii vor fi nevoiti sa apeleze la importuri pentru asigurarea materiei prime, in conditiile in care doar 15% din productia interna de lapte corespunde normelor europene, iar pretul platit de fabrici fermierilor, pentru laptele conform este peste media europeana (0,36 - 0,4 euro pe litru, fata de 0,31 euro/litru in Olanda sau 0,27 euro/litru in Europa Centrala).

Cresterea importurilor se va face simtita si pe segmentul de produse finite, provocand pierderi atat procesatorilor cat si fermierilor, in timp ce exporturile romanesti sunt limitate de o legislatie interna neclara si de costurile de productie mari.

Reprezentantii firmelor din industria laptelui afirma ca restrictiile impuse de ANSVSA conduc la cresterea pietei negre si provoaca pierderi procesatorilor, care nu isi pot planifica investitiile, dar si fermierilor, care isi vor pierde sursa de venit.

Directorul DSV, Marius Taut, tinut sa sublinieze faptul ca laptarii nu au altceva de facut decat sa respecte normele minime de igiena. “Nu le-a cerut nimeni nimic imposibil de realizat. Doar sa respecte normele de igiena.

Iar legislatia europeana ii obliga sa respecte anumite standarde de colectare a laptelui, vor trebui sa aiba tancuri de racire... Nu ii obligam sa faca nimic peste puterile lor”, a subliniat Taut. De remarcat este faptul ca ultima unitate de procesare a laptelui a fost inchisa de DSV Prahova chiar saptamana trecuta, motivul fiind acelasi: nerespectarea normelor de igiena.

In prezent, in Prahova exista, potrivit evidentei specialistilor Unitatii de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie Blejoi, 34.632 de vaci cu lapte, a caror productie medie anuala este de 3.500 litri de lapte/cap de vaca. Insumat, in judetul nostru se produc anual aproximativ 121.212.000 litri de lapte de vaca, din care doar 10 la suta corespunde normelor UE.

Pentru a corespunde conditiilor impuse de UE, laptele romanesc trebuie sa indeplineasca o serie de parametri tehnici, cum ar fi un numar mai mic sau egal cu 400.000 de celule somatice/mililitru. Pentru a atinge acesti parametri, crescatorii de animale trebuie sa respecte anumite conditii sanitar-veterinare, esentiale fiind dotarea cu aparate de muls automat si cu tancuri de racire a laptelui.