La Targu-Mures, singurul cardioangiograf s-a stricat, iar pacientii sunt inscrisi pe liste de asteptare

Aparatele de angiocoronarografie de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara sunt in reparatii de un an

La Cluj, medicii asteapta de mai bine de trei luni inlocuirea unui aparat defect de scintigrafie cardiaca

Toate clinicile de cardiologie cu renume din Transilvania si Banat functioneaza cu aparatura invechita, care cu greu mai face fata numarului din ce in ce mai mare de bolnavi cu afectiuni cardiace. An de an, activitatea clinicilor din Targu-Mures, Cluj-Napoca si Timisoara este blocata, luni la rand, din cauza defectiunilor aparute la aparatele care ar trebui sa salveze vieti.

In acest moment, la clinicile din Targu-Mures si Timisoara, angiografele sunt defecte, in timp ce la Cluj sunt depasite ca si durata de functionare. La Institutul din Cluj, aparatul de scintigrafie cardiaca, unic in aceasta parte a tarii, este stricat de anul trecut. Sute de oameni sunt pusi de liste de asteptare pentru analize, care in tarile occidentale sunt considerate banale. sefii clinicilor asteapta ca conducerea

Ministerului Sanatatii sa inlocuiasca aparatele vechi, asa cum tot promite in ultimii doi ani. Situatia aparaturii este disperata in toate clinicile de cardiologie din Transilvania si Banat

Activitatea clinicilor de cardiologie din Transilvania si Banat intra in blocaj an de an din cauza aparaturii vechi. Clinica de Cardiologie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta din Targu-Mures a intrat in blocaj, dupa ce singurul angiograf al clinicii s-a stricat la sfarsitul saptamanii trecute.

Medicii spun ca de mai bine de doua luni angiograful functiona cu softul defect, iar sesizarile facute catre conducerea spitalului au ramas fara rezultat. "Practic noi nu putem lucra nimic acum pentru ca nu avem aparate nici in urgente si nici aici. Nici substanta de contrast nu e onorata in cantitatea necesara", a declarat medicul specialist cardiolog Monica Chitu.

Ea spune ca din cei circa 95 de pacienti care trec lunar pragul clinicii, 80% necesita investigatii pentru care angiograful este absolut necesar. Acest lucru a fost confirmat si de seful Clinicii, dr. Imre Benedek, care spune ca listele de asteptare pe care sunt inscrisi pacientii sunt intinse pe parcursul a doua luni.

"Sunt foarte mari solicitarile din toata tara, iar fara angiograf clinica, practic, nu mai functioneaza", spune Imre Benedek.

"Acest tip de aparat exista si la Institutul de Cardiologie si Transplant care deserveste tot intreaga populatie a Romaniei si se afla chiar in Spitalul Judetean Mures", a explicat Marius Dohon, directorul economic al Spitalului Judetean de Urgenta. El spune ca pacientii cu urgente pot apela la Institut pana la remedierea problemei aparuta la clinica doctorului Imre Benedek.

La Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara, cele doua aparate de angiocoronarografie sunt in reparatii de aproape un an. Directorul medical al institutiei, stefan Dragulescu, a trimis scrisori peste scrisori catre minister, dar nu a primit nici un raspuns. Aparatele sunt vechi de mai bine de un deceniu si inregistreaza o cifra anuala de aproximativ 3.500 de proceduri.

"Aceste aparate sunt «plamanul» institutului. Cu ajutorul lui se dirijeaza pacientii catre sectii si se decide ce interventii se vor face", a mai spus Dragulescu. Fiecare din cele doua aparate pe care trebuie sa le inlocuiasca ministerul costa un milion de euro.

Si la Insitutul Inimii din Cluj cele doua angiografe sunt foarte vechi si se strica frecvent. "Aparatul de angiografie nucleara, care realizeaza scintigrafia cardiaca, unic in aceasta zona a tarii, este defect de anul trecut", a declarat Tudor Simionescu, directorul Institutului clujean.