Reprezentantii sindicatului din rafinaria RAFO Onesti i-au cerut ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, sa reanalizeze situatia companiei. Detinatorul pachetului majoritar de actiuni, compania Calder A International din Austria, a propus conversia creantelor de 206 milioane de dolari catre stat, in actiuni.

Celelate variante pentru RAFO ar putea fi scoaterea la licitatie a creantei ori vanzarea unor active ale RAFO. Reprezentantii Calder A International au declarat ca ar dori sa investeasca in urmatorii ani suma de 1,5 miliarde de dolari.

Daca situatia nu va fi lamurita in urmatoarele 2-3 saptamani, cei 2.850 de angajati ai rafinariei vor fi concediati. In perioada 2004-2006, RAFO a functionat in baza unui plan de reorganizare.

Compania a reusit sa respecte acest plan si sa isi plateasca obligatiile curente catre bugetul de stat, cele catre furnizori si sa investeasca in planurile de dezvoltare. In toamna anului 2006, RAFO a intrat in revizie generala, operatiune care a costat 20 de milioane de dolari.