Ieri, magistratii bacauani s-au pronuntat in dosarul ce a facut inconjurul Romaniei, dosarul Sechelariu. Dupa aproape trei ani de zile de cand a inceput, celor implicati in acest dosar li s-a dat un verdict. Desi a fost dat de catre DNA ca un exemplu de coruptie, dosarul Sechelariu a avut un final neasteptat pentru procurori.

Instanta bacauana a decis ca cei trei, Dumitru Sechelariu, Laurian Lucas si Dorinel Ifrim nu sunt vinovati.

Din arest in libertate

Justitia romaneasca a lucrat in acest dosar asa cum stie ea mai bine. Dupa arestari spectaculoase si capete de acuzare grave facute de procurorii DNA, magistratii au decis ca nu este vorba de nici o vinovatie. Desi toate cele trei personaje implicate au fost arestate preventiv in vara anului 2004, acuzatiile formulate de procurori nu au impresionat instantele bacauane.

Capetele de acuzare ale DNA ar fi trebuit sa insumeze 26 de ani de inchisoare pentru fostul primar si colaboratorii sai. Surese judiciare ne-au declarat ca procurorii vor cere recurs la sentinta Tribunalului Bacau, insa este putin probabil ca vor avea loc rasturnari spectaculoase de situatie, tinand cont de subtirimea dosarului intocmit de procurorii DNA.

DNA acuzat de partile civile din proces de presiuni

Termenul final al controversatului proces a scos la iveala elemente surpriza ce incrimineaza DNA-ul. "Partile civile au declarat astazi in fata instantei ca nu au vrut sa se constituie in parti civile in proces, ci au fost constransi de DNA. In plus, si-au retras declaratiile deoarece acestea au fost date la comanda DNA-ului", a declarat avocatul apararii, Nicuta Catu.

Partile civile au respins pretentiile formulate invocand viciile de consimtamant si abuzul DNA-ului in luarea declaratiilor la comanda politica. "Partile civile au sustinut in fata instantei ca declaratiile au fost luate de DNA sub presiune, martorii fiind amenintati si fortati sa sustina ca au fost prejudiciati de catre inculpati", a precizat Nicuta Catu.

Instanta de judecata a admis ca prevalente declaratiile date de partile civile ieri in fata judecatorului, in detrimentul celor date la DNA in cursul etapei de urmarire penala.

Un vis urat pentru Sechelariu

Principalul acuzat in acest dosar, fostul primar Dumitru Sechelariu ne-a declarat ca toti acesti ani au fost ca un vis urat. "Este oribil sa stai timp de trei ani de zile sub presiunea in care am stat eu. M-am piscat de foarte multe ori de fata sa vad daca este adevarat ce mi se intampla.

Am in acest moment o foaie A4 in fata in care mi-am notat toate prevederile Constitutiei si ale legislatiei. Sunt cel putin zece puncte care au fost incalcate in cazul meu. A fost ca un vis urat. Tinta am fost eu dintotdeauna, dosarul acesta fiind facut pentru a ma compromite pe mine ca om", ne-a spus Sechelariu.

Fostul primar recunoaste ca si-a creat unele avantaje din administratie, dar ca acestea au fost minime. "Eu nu spun ca nu mi-am creat unele avantaje din adminitratie. Nu stiu daca ma intelegeti ce spun....dar au fost avantaje de bun simt. Nu am furat niciodata din banii publici, nu m-am plimbat cu masina primariei, nu am ridicat niciodata salariul de primar.

Cine vrea sa inteleaga, va intelege", a adaugat fostul edil. Sechelariu a tinut sa multumeasca magistratilor bacauani care, in viziunea sa, nu au tinut cont de presiunile politice. "Vreau sa multumesc unei parti a Justitiei. Acelor oameni care au personalitate, pentru care politicul nu conteaza, iar presiunile politice nu au valoare", a precizat Sechelariu.

"Voi spune mai multe"

Fostul viceprimar Laurian Lucas, actual consilier local independent a pastrat o aura de mister in ceea ce priveste actiunile sale viitoare. "V-am promis ca la final vom sta de vorba. Astazi (ieri, n.red.) am castigat o batalie, dar razboiul nu este terminat.

Daca la final veti mai fi curiosi, am de gand sa spun mai multe lucruri intr-o conferinta de presa", a declarat Lucas presei bacauane prezente la Tribunal.

Acuzatiile DNA

Dumitru Sechelariu a fost acuzat de asociere in vederea comiterii de infractiuni, luare de mita, inselaciune , abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, fals intelectual si uz de fals fiind achitat pentru toate capetele de acuzare. Instanta a stabilit ieri si ridicarea sechestrului pus pe bunurile fostului edil pentru acoperirea prejudiciilor stabilite de DNA.

Insa la data de 7 februarie 2007 Curtea de Apel s-a pronuntat impotriva lui Sechelariu acesta fiind obligat la plata a 120 de milioane de lei vechi pentru acoperirea prejudiciilor.

Fostul viceprimar, Laurian Lucas a fost si el acuzat de asociere in vederea comiterii de infractiuni, complicitate la luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice, inselaciune, uz de fals si fals intelectual. Prejudiciului stabilit de DNA numai in cazul fostului primar Dumitru Sechelariu se ridica la 300.000 de dolari si 50 de milioane de lei vechi.