Canonizarea primului sfant bistritean a strans intr-un sat obscur din Bistrita-Nasaud mii de pelerini. In localitatea Gledin, cu ulite acoperite cu pietris si praf, s-au adunat presedintele Romaniei, politicieni de varf si zeci de ierarhi.

Cinci mii de persoane au participat la canonizarea primului sfant bistritean. La ceremoniile din localitatea Gledin au luat parte presedintele Romaniei, Traian Basescu, mitropolitul Ucrainei, Preafericitul Vladimir, mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Inalt Prea Sfintia Sa, Bartolomeu Anania, si peste 20 de mitropoliti, arhiepiscopi si episcopi.

Slujba de ridicare a calugarului - episcop Pahomie a inceput de vineri seara. Inaltii prelati au oficiat ultimul parastas pentru Pahomie, iar apoi prima vecernie si utrenie in onoarea noului sfant. Slujba religioasa a fost reluata sambata dimineata, cu o procesiune la care s-au adunat mii de credinciosi, desi oamenii nu prea aveau habar cine este noul sfant.

La putin timp dupa inceperea liturghiei, tinuta in fata bisericii parohiale, la fata locului au sosit si politicienii. Este vorba de presedintele Romaniei, Traian Basescu, de presedintele PD, Emil Boc, de presedintele executiv al PLD, Gheorghe Flutur, ori de presedintele PNG, Gigi Becali.

Ultimul, de altfel, a fost si singurul politician care a urcat pe podiumul rezervat inaltilor clerici. In timpul slujbei, episcopul-vicar Ciprian Campineanul a dat citire actului emis de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane prin care Pahomie a fost declarat sfant.

La finalul liturghiei, mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, le-a spus credinciosilor ca anul viitor intentioneaza sa porneasca un nou proces de canonizare, pentru un alt bistritean, Atanasie Todoran, executat de trupele austriece, in ciuda faptului ca era mai batran de 100 de ani.

Bartolomeu Anania si Preafericitul Vladimir au facut schimb de daruri. Mitropolitul clujean a oferit icoane tuturor membrilor delegatiei ucrainiene si a primit in schimb moaste ale sfintilor din manastirea Pecerskaia de langa Kiev, acolo unde se afla si ramasinile pamantesti ale Sfantului Pahomie.

Preafericitul Vladimir a oferit oua incondeiate de strut mitropolitului Bartolomeu si presedintelui Traian Basescu. Seful statului le-a spus oamenilor ca nu va ezita sa se intoarca la popor.

Totul s-a incheiat cu deja traditionala baie de multime a sefului statului. Traian Basescu, alaturi de sotia sa, Maria, au strabatut satul Gledin de la un capat la altul.

Au dat mana cu sute de oameni, au ciocnit oua rosii, s-au pozat cu copiii si au intrat prin curtile satenilor. In cele din urma, presedintele Romaniei a plecat cu masina sa isi viziteze soacra, la Gura Humorulului, in judetul Suceava.