In timp ce angajatii din invatamintul preuniversitar traiesc de pe o zi pe alta, cu lefuri pentru care trebuie sa faca deseori greva, citiva profesori universitari din Sibiu fac avere. Unul dintre ei detine cel mai mare venit din salarii din judet, intr-un top realizat de Directia Generala a Finantelor Publice Sibiu.

Primeste nu mai putin de 372.934 de lei pe an. In lei vechi, peste 3,7 miliarde. Adica, putin peste 10,2 milioane de lei vechi pe zi sau 420.000 de lei vechi pe ora. Daca se ia in calcul si alte venituri, in afara de salarii, in top apar sume fabuloase. 10 miliarde de lei vechi, ridicate anual de un director de firma german, ori 9 miliarde de lei vechi, cistigate de un notar.

Oricum, patronii, notarii si avocatii sint oamenii cel mai bine platiti din Sibiu.

Ai carte, ai parte

Zicala se potriveste foarte bine citorva profesori universitari din Sibiu, care au salarii la care altii doar viseaza. Potrivit lui Grigore Popescu, directorul DGFP Sibiu, in top 5 al celor mai mari salarii din Sibiu figureaza trei profesori universitari.

"Pe primul loc, la veniturile obtinute din salariu, se situeaza un profesor universitar, cu 372.934 de lei, pe locul II un director de firma italian, cu 308.736 de lei, iar pe locurile 3 si 4 sint tot profesori universitari, care au cistigat intr-un an, numai din salariu, 303.694 de lei, respectiv 283.353 de lei.

Pe locurile 8 si 9 au intrat, in sfirsit, si directorii de banci, cu salariul de circa 230.000 de lei", arata Grigore Popescu.

Venituri de top

Daca, pe linga salariul net incasat, se adauga si veniturile din drepturi autor sau altele, cel mai mare salariu depaseste 1 milion de lei si este realizat de un patron de firma german. Pe locul 2 se siteaza un notar, cu 900 de lei pe an, iar pe locul 3 un director strain, cu 855 de lei.

Masini scumpe

In Sibiu traiesc destui oameni instariti. O dovedeste si numarul mare de persoane care au scos bani frumosi din buzunare pentru a-si inregistra masinile second-hand, achizitionate in acest an.

Practic, de la 1 ianuarie si pina acum, nu mai putin de 895 de sibieni au platit taxa de prima inmatricul- are instituita prin ordin al Guvernului, in ciuda avertismentelor lansate de oficiali UE. Peste 80 la suta dintre masinile achizitionate au vechime sub un an si sint Euro 4.

Recorduri pe tara

Cel mai mare salariu net incasat de un angajat in Romania a fost de 109.986 de euro, lunar, la nivelul anului 2005, conform informatiilor furnizate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Cel mai bine platit angajat din Romania, in 2005, a cistigat intr-o luna 534 de salarii medii nete pe economie. In 2004, conform aceleiasi surse, cel mai mare salariu din Romania a fost si mai mare, de aproape 133.700 de euro net lunar.

Executari silite

DGFP Sibiu, prin executorii fiscali din cadrul unitatilor subordonate, in perioada ianuarie-martie 2007, a organizat un numar de 52 licitatii pentru valorificarea bunurilor mobile si imobile sechestrate la un numar de 20 de societati comerciale. Suma obtinuta ca urmare a valorificarii bunurilor mobile si imobile sechestrate prin licitatie este de 2.706.666 lei.

De asemenea, conducerea DGFP Sibiu a anuntat ca isi propune sa mute magazinul de produse confiscate, linga Dioda, unde se vor gasi bauturi alcoolice, incaltaminte si altele.