Sanatatea prahoveana este in coma profunda. Suplimentarea de fonduri despre care vorbeau saptamana trecuta oficialii Casei de Asigurari de Sanatate a insemnat, de fapt, numai praf in ochii disperatilor care alearga in zadar din farmacie in farmacie.

In centru, niciuna dintre unitati nu mai elibereaza medicamente „pe programe”, iar farmacistii spun ca nu vor mai exista bani pana la inceputul lunii viitoare.

Fondurile alocate medicamnetelor compensate si gratuit (in general) s-au epuizat inca de la jumatatea saptamanii trecute. La acea data, purtatorul de cuvant al CAS, Catalin Tudorache, spunea ca in prima faza s-au alocat circa 57 de miliarde de lei vechi, iar suplimentarea va avea loc in cursul acestei saptamani.

In ceea ce priveste bolile aflate in programele de sanatate (in general boli cronice - n.r.), fondurile s-au epuizat fara a exista vreo speranta ca vor fi primiti alti bani.

Culmea ironiei, beneficiarii de tratamente prin programele de sanatate se puteau considera norocosi pe intreaga perioada a lunii, pentru ca pentru ei erau alocati in functie de consumul inregistrat pe parcursul lunii precedente. Pe 19 arpilie, insa, farmacistii ploiesteni ridicau din umeri.

Bilunar, site-ul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate posta situatia consumului de bani pentru fiecare unitate farmaceutica in parte. Pe 16 ale lunii oricine putea consulta site-ul si sde putea adresa farmaciei care avea cei mai multi bani ramasi. Din februarie, insa, nimeni nu a mai actualizat link-ul respectiv.

Singura sursa de informare ramane numarul "verde” al Casei, 0800800955. O voce amabila confirma faptul ca s-au terminat banii, dar te indruma catre... singura unitate din Ploiesti unde ar mai putea fi bani (nimeni nu poate sti ce se intampla de la o ora la alta): la farmacia Aspirina, din incinta Garii de Sud. O unitate fara un numar de telefon.

Dupa ce te-ai plimbat prin tot centrul, mergi, la risc, la Gara de Sud, unde nu este exclus sa afli cu suprindere ca... nu mai sunt bani.

Am incercat sa-l contactam pe purtatorul de cuvant al institutiei, pentru a vedea care este situatia „in cifre” la data de 19 aprilie. Daca mai sunt sanse ca bolnavii cronici sa-si primeasca tratamentele si care sunt unitatile care elibereaza medciamente comenate si gratuite.

Operatoarea de telefonie mobila a repetat, obsesiv, ca "pentru moment, abonatul apelat nu este disponibil”.