Internetul a devenit doctorul universal, pentru multe persoane. Chiar daca nu sint medici, oamenii de rind propun variante de tratament pentru diferite boli si chiar recomanda medicamente.

Mai mult, acestia scot la vinzare medicamentele de care nu mai au nevoie, si nu sint expirate inca. Medicii si farmacistii recomanda sibienilor sa nu inghita diferite medicamente, daca acestea nu au fost prescrise de medic. Vinzatorii de medicamente sustin ca cei care cumpara sint, in general, persoane care „stiu ce cumpara" si ca nu este pentru prima data.

Medicamente scumpe

Pe site-urile specializate in vinzari veti vedea, la sectiunea „medicale", anunturi referitoare la vinzarea de aparatura medicala si medicamente. Un sibian a postat, in urma cu ceva timp, un anunt cum ca vinde AREDIA (fiole), un medicament indicat in metastaze osoase, predominant osteolitice, mielom multiplu, tumori care induc hipercalcemie, boala Paget osoasa.

Pe linga aceste indicatii, medicamentul are si o serie de contraindicatii. Persoana din Avrig cerea la acea vreme 900 de lei pentru respectivele fiole, "uitind" ca ar putea pune in pericol viata unor persoane.

Oameni saraci

Boala nu tine cont de virsta, rasa sau sex. Nici de situatia materiala. Medicii spun ca ei prescriu medicamente in functie de afectiunea fiecaruia si nu de situatia financiara a pacientului. "In functie de diagnosticul stabilit de medic, se prescrie tratament.

Medicamentele prescrise sint cele care au dat rezultate favorabile in cele mai multe cazuri", spune un medic de familie. Multi spun ca apeleaza la medicamentele de pe internet deoarece, spun ei "se vind la pret redus".

Referitor la pretul medicamentelor din farmacii, presedinta Colegiului Farmacistilor Sibiu, Aurelia Rasdiaconu spune ca preturile sint stabilite, conform legii, de catre Ministerul Sanatatii pentru cele din import, pe baza pretului prezentat de producatori sau importatori si care au obligatia sa prezinte preturile practicate de acestia.

Preturile medicamentelor din productia interna se stabilesc tot de catre Ministerul Sanatatii, pe baza propunerilor producatorilor.

Medicamente interzise

Daca pe internet se pot cumpara tot felul de medicamente, la farmacie lucrurile nu mai sint atit de simple. Farmacistul o sa va dea fara reteta, poate, doar o aspririna pentru durere, asta in cazul in care nu sinteti alergic. Farmacistii spun ca, de ceva vreme, si antibioticele se dau numai pe baza de reteta.

"Cele mai mari probleme le ridica antibioticele, pentru care cererea este foarte mare. Acestea se iau numai pe baza de prescriptie medicala obtinuta de la medicul de familie sau specialist. Acestia pot stabili in urma unui consult, exact antibioticul specific pentru afectiunea de care sufera o persoana. Asta in cazul in care antibioticul este necesar", spune L. Dumitru, o farmacista din Sibiu.