Liderul PNG, Gigi Becali, a vorbit ieri cu ZIUA de Cluj despre planurile sale de preluare a partidului lui Boc, despre sustinerea lui Basescu, despre “biserica electorala” si despre o eventuala preluare a Clubului Universitatea.

Cand ati declarat ca o sa preluati PD-ul, nu i-ati facut o bucurie prea mare domnului Boc, care tocmai s-a externat din spital.

Cum adica? Am spus ca asta e dorinta mea. E posibil sa nu-l preiau, nu?

Dar de ce doriti sa preluati PD?

Domne... asta a fost gandul meu cand l-am vazut pe domnul presedinte Traian Basescu cu Stolojan, ridicindu-i mana in Piata Universitatii. Si atunci, gandul meu a fost asa. Eu stiu ca el este in cearta cu membrii marcanti din PD. Basescu cu Blaga, cu Videanu, cu conducrea PD.

De unde stiti asta?

... De la mama stiu! De unde stiu asta... Se stie. Cum? Noi nu stim ce se intimpla in politica romaneasca? Pai stiu! Daca stiu, stiu si punct. Nu? Nici nu stiu, poti sa-ti spun, de unde stiu. Poftim! Se stie la Bucuresti asta. Se stie ca presedintele a avut o perioada cand nu mai vorbea cu Videanu... Nu mai sunt agreati. E suparat ca n-a fost sustinut in campania asta.

N-a fost ajutat, n-a fost aparat in disputele publice de catre conducatorii PD-ului. Si atuncea, presedintele era suparat, si am inteles ca era o raceala intre ei. Cui ii convenea, lui Blaga sau lui Videanu, sa il vada pe presedintele, pe Basescu, ridicandu-i mana lui Stolojan. De aici, m-am gandit ca va fi o rupere.

Si la ce v-ar folosit dumneavoastra sa preluati PD-ul?

Pai, mie imi foloseste pentru ca... pe langa faptul ca e un partid care acum sta bine in ochii electoratului, e un partid care are cateva mii de alesi locali.

Si acum asta e intrebarea. Cum poate un partid de 10-12%, cat are PNG, sa preia un partid cotat de 30%? Nu-i cam greu?

Tu esti....comunist?

Nu, citez din sondaje cifrele astea. Sondaje publice. Si va intreb. Daca vreti, raspundeti.

Si eu iti raspund, da. Dar daca tu pui o intrebare comunista, din asta, manipulatoare in fata, mie, cum as putea sa-ti raspund eu corect? De unde ai luat... Ca eu am vazut 17, 18. Tu acuma vad ca... 10!

Dar ati facut sondaje? Care ar fi cifra pe care o are PNG-ul, acum?

Eu am un sondaj facut de PNG, nu l-am dat publicitatii... este 17,6%. Deci, va jur: 17,6.

Si PD, in acelasi sondaj?

PD are 29.

Si atunci intrebarea ramane valabila. Cum poate un partid de 17% sa preia un partid de 29?

Pai, poate sa preia. Ca un partid de 29, care nu mai are un lider puternic, si in Romania este politica liderilor, se poate prabusi. Si atunci, pentru a creste, si sa nu se prabuseasca, au nevoie de un lider. Daca Basescu ii paraseste si se duce cu PLD-ul, ca vrea sa demonstreze ca este asa de puternic politic incat ridica un partid. Ca, de fapt, el face politica mai mult pentru ambitiile lui.

Atunci bineinteles ca PD-ul are nevoie de un lider. Si nu il vad. Domne, daca vrei este si un joc politic. Poate vreau sa ma joc cu ei. E un joc politic, e un rafinament politic, e o psihologie politica. Preiau PD-ul! Ce, m-a durut gura?

Ati discutat cu cineva din Partidul Democrat?

N-am discutat. Am discutat cu unii care mai sunt pe acolo... ei spun ca noi cu tine vom face. Asa spun ei. Dar ei trebuie sa ma intrebe si pe mine. Pentru ca eu voi face cu ei. Nu ei vor face cu mine. Pe mine ma cheama Becali. Si nu prea merge ca vor face ei cu mine. Voi face eu, Becali, eu cu ei! O sa va convingeti. Acum, la cate am facut, poate ca nu mai va mirati la nimic.

Dar cum veti face, care ar fi metoda preluarii PD?

Cred ca tu esti pesedist, ba, daca ai putut da 10%. De ce spui? Faptul ca tu nu vrei sa-mi recunosti mie in fata, cand eu sunt baiat bun si stau cu tine la masa, si nu vrei sa recunosti 17-18%, nu-mi recunosti in fata meritul.

Pe partid, unele sondaje au dat 10-12%. (n. red. un sondaj INSOMAR publicat la inceputul luni aprilie cota PNG cu 11%).

Au dat 12% acum patru luni. N-a mai existat de 12%. A mai fost unul de 14,5. Dar tu de ce spui 10 - 12? Ba, tu ai mentalitate comunista. Ba, tu asculta ce spun io. Tu ai mentalitate comunista.

Bun, eu nu va jignesc, va intreb.

A, e jignire asta?

Sigur ca da.

Dar noi discutam. De ce sa fie jignire? Tu esti baiat destept, esti jurnalist. Ce? Noi ne certam? Parerea mea e ca tu ai o mentalitate comunista. Numai comunistii nu vor sa spuna adevarul, vor sa-l trunchieze. Tu nu stii ce inseamna comunist. Comunist inseamna cand minti, cand manipulezi, cand esti nedrept...

Pai si eu pot spune, de exemplu, ca aveti o mentalitate populista.

Daca spui ca eu am om mentalitata populista, asta inseamna ca eu sunt un om din popor. Uite, stau cu voi. V-am spus vreo minciuna? Am spus ceva cu intentie ca sa castig ceva si nu am facut? Populist inseamna cand spui niste lucruri numai asa, de dragul de a castiga popularitate, si pe care nu le respecti si nu le faci. Eu am demonstrat: ce am spus, am facut.

Si n-am spus niciodata vorbe goale, pentru a-mi castiga popularitate. Asta inseamna populismul, nu? Si atunci, cum sunt populist? Iar ai facut o afirmatie comunista.

Sustinerea pentru referendum, domnule Becali, spuneati ca e conditionata de o intalnire cu presedintele Traian Basescu.

Bai, cu siguranta un lucru il afirm: nu sunt de acord cu nedreptatile. Ce s-a facut e un abuz. E o nedreptate. Becali nu va fi de acord niciodata cu nedreptatea. Parlamentul Romaniei a dat un vot mafiotist. E mafiotist si a facut abuz. Primul am fost care am spus ca nu voi lovi intr-un presedinte care isi da o demisie de demnitate si onoare. Nu si-a dat-o. M-a impresionat cand a spus.

Parerea mea e ca ii va ramane o pata pe toata viata. Pentru ca un om, cand isi da un cuvant, trebuie sa-l respecte. Indiferent, cu orice risc. Dar, depinde cu cata instensitate il sustii la refendum.

Si asteptati o invitatie de la Basescu sau il sunati?

Bai, baiatule... tu ai uitat cum ma chema pe mine. Ba, pe mine ma cheama Becali. Da ce, sunt idiot? Ce, am eu nevoie de ceva? Am nevoie sa ma sustina el pe mine? Cine are? El nu, ca nu da... Face pe orgoliosul. Daca faci pe orgoliosul, fii, ba, sanatos. Eu oricum o sa-l ajut si fara sa ceara. Dar depinde cat de mult il ajut. Daca-l cere, il voi da mai puternic.

Daca nu-l cere, il voi da din constiinta nationala. Pentru ca nu suport nedreptatea.

Cand o sa anuntati ferm ce veti face?

Eu cred ca in maxim o saptamana voi anunta ferm ce si cum, exact.

O sa va intreb ceva si iarasi o sa ziceti ca sunt comunist.

Ba, daca tu esti... Ce, trebuie sa-ti fie rusine? Asta esti.

Sa va spun ce a spus mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania. Ca pe raza mitropoliei sale nu se vor construi biserici electorale.

Deci aici nu esti comunist. Orice intrebare in care spui adevarul, nu esti comunist. Tu ai spus adevarul. Asta a spus, am citit si eu. Cand am fost la Gledin, pentru ca se spune ca ce leaga pe pamant inaltele fete bisericesti, nici Dumnezeu nu dezleaga.

Si atunci, va dati seama, ca eu nu-mi permit niciodata... m-am dus la preasfintitul Anania i-am pupat mana si am zis: daca am gresit cu ceva, ma iertati. Dar va mai spun si altceva: n-am sa-l intreb niciodata eu pe preasfintitul Anania, daca am sa ajut Biserica. Eu il intreb pe Dumnezeu, unde ma indruma el sa ma duc.

Si am sa fac si in Cluj si in Ardeal biserici fara sa il intreb pe preasfintitul Anania, ca mai sunt si altii de intrebat.

Bun, mitropolitul Anania a ridicat o problema: ca amestecati partidul cu biserica. Ca practic, asta a spus cu “biserica electorala”.

Dar e biserica electorala, stiti de ce? Stiti de unde a plecat asta? Eram la o emisiune la Realitatea TV. Si eu am spus, domne, eu n-am sa-mi iau consilieri de imagine ca Tariceanu, am nevoie de consilieri tehnici. in loc sa dea banii, 2 sau 3 milioane, ca asa a dat la consilierii aia, la Milkensteain sau Brinkenstain sau cum il cheama, putea sa dea, de exemplu, cum dau eu, la biserici.

In loc sa dea 3 milioane sa faca ei cluburi de Gay. Ca am inteles ca unul dintre ei e recunoscut homosexual, care el recunoaste unul... Silebersteain.

Finkelstein.

Finkelstein, asa. Nu l-am jignit, dar daca el recunoaste el singur ca e... Si el din banii aia o sa faca un club, nu? Ca sa fie mai frumos clubul unde se duce, nu? Si eu le-am zis da, domne, eu o sa fac biserici.

Si m-au intrebat: si ce o sa scrieti domnu’ Becali, o sa scrieti pe ea Biserica electorala? Si eu am zis: da, ba, o sa scriu pe ea electorala, Biserica electorala! Si asta a fost toata discutia. Nu voi face, voi face biserici. Daca ma pot folosit de biserica sa iau puterea, ma folosesc de orice ca sa pot sa lupt in numele crucii. (...) Biserica trebuie sa se implice ca sa sustina un conducator.

“Boc o sa fie subalternul meu”

Spuneati ca va ganditi sa preluati “U” Cluj. Va mai ganditi la acest lucru acum?

Nu ma gandesc, dar chiar si daca m-as gandi, nu o sa fie facut niciodata public.

Dar de ce v-ati gandit?

Pentru ca vreau sa nu-l mai vad pe Paszkany ca face el... Vreau sa-i fac in oftica... ca tot fotbalul romanesc e mai puternic decat ala unguresc in Ardeal. D-aia. A fost in spirit nationalist. Ma intelegi. Ca sa-i fac in oftica, sa stea CFR-ul cu 17 spectatori, cu 20 de unguri pe stadion, si “U” Cluj sa fie plin. D-aia.

Si acum, daca “U” e pe primul loc, virtual promovata...

E posibil, nu stiu, n-avem voie sa spunem. M-ai inteles, nu avem voie sa spunem.

Credeti ca promoveaza “U” Cluj?

N-are cum sa nu promoveze. Deci nu e o chestie sa spuneti ca e o rautate cu Paszkany, eu nu am nimica cu omul. Dar vreau in tara mea, in Cluj, vreau sa fie o echipa romaneasca la care sa vina 20.000 de spectatori romani, nu vreau sa fie o echipa la care sa vina 100 de unguri. Nu am nimic cu ungurii, ii iubesc si pe ei.

Dar fotbalul e spirit, e ceva, adica sustii echipa ta si atunci daca nu o face altcineva, ca normal trebuia sa o faca altcineva de aici, din Cluj, din Ardeal, nu vad, nu exista un ardelean puternic in tara asta.

De ce credeti ca nu s-a implicat nimeni pana acum la “U” si e sustinuta in continuare de Primarie?

Pai, chiar ca la intrebarea asta nu pot sa gasesc un raspuns. Desi ardelenii sunt barbati puternici. Eu zic ca e pacat.

Ati discutat cumva cu domnul Boc pe tema asta? El a spus ca, atat timp cat va fi primar, Becali nu va conduce aceasta echipa.

El ce spune, nu va luati dupa el. Ca el, cand era mic, il batea taica-su cu cureaua de la ceas... iti dai seama ce e daca il batea cu cureaua de la ceas... Ce putere are el? El trebuie sa il intrebe pe taticul lui: “Taticu’ Basescu, ce fac? Mai imi dai cu cureaua de la ceas pe spinare?”.

La meciul cu Bistrita a sarit in sus cand i-a dat gol lui Steaua si atunci eu tineam la el, da’ atunci cand am vazut la el manifestarea aia in fata mea... Adica, vrei sa vii alaturi de mine? Ca el, pana la urma, o sa fie subalternul meu. Pai daca il conduce pe el Basescu, d-apai Becali...