Nostalgicii, dar mai ales cei care se bucura ca au scapat de comunism, se pot intilni joi seara, in Piata Mare din Sibiu, cu Ceausescu sub forma de papusa. De astazi, critici si teoreticieni reputati din Romania si din strainatate vor dezbate raporturile dintre arta si publicatiile de avangarda chiar in dormitorul baronului von Brukenthal.

Artistul Ion Grigorescu va sustine, joi seara, in Piata Mare din Sibiu, un spectacol de o jumatate de ora, cu tenta politica, alaturi de o papusa mai mare decit el, care il va intruchipa pe Nicolae Ceausescu, a anuntat, ieri, Erwin Kessler, din partea Institutului Cultural Roman.

Ceausescu este deja prezent la Sibiu, chiar in centru, la magazinul Dumbrava, printr-un desen grafitti. Nicolae Ceausescu de la Magazinul Dumbrava este prezent de la inceputul anului, fara ca trecatorii sa il remarce in mod deosebit. Spectacolul cu papusa Ceausescu face parte dintr-un proiect finantat de Ministerul Culturii si Cultelor si de compania de tigarete British American Tobacco Romania.

Expozitie si catalog

Sub genericul "Culorile Avangardei", o serie de evenimente culturale vor avea loc la Palatul Brukenthal din Sibiu si in Piata Mare din oras, in perioada 15 mai - 25 iunie. Proiectul „Culorile Avangardei" imbina activitati expozitionale, publicistice si exegetice focalizate asupra modernismului si avangardei din Romania in prima jumatate a secolului trecut.

Nucleul manifestarilor este constituit chiar de expozitia omonima gazduita de Muzeul de Istorie din Sibiu. La vernisajul expozitiei va fi lansat albumul-catalog „Culorile Avangardei. Arta in Romania 1910 - 1950", care va cuprinde reproduceri ale lucrarilor din expozitie, texte critice si de istoria artei.

In acelasi cadru va fi prezentata o succesiune de imagini din publicistica interbelica, atit cea de avangarda, cit si traditionalista, insotita de inregistrari ale unor texte reprezentative pentru avangarda si traditionalismul interbelic.

Discutii in dormitor

Expozitia "Culorile Avangardei" cuprinde 120 de tablouri din opt muzee de arta din tara. Un alt eveniment va avea loc, de astazi pina joi, chiar in dormitorul baronului Brukenthal, din muzeul cu numele sau de la Sibiu, fiind vorba de un simpozion international cu tema "Fuziunea text-imagine in avangarda" ("TextImage").

Cei 10 invitati straini (critici si teoreticieni reputati, precum Philippe Sers, Didier Ottinger, Krisztina Passuth, Roland Pr?gel, Laszlo Beke) si cinci din Romania vor dezbate raporturile dintre arta si publicatiile de avangarda.

Textele prezentate in cadrul simpozionului vor fi reunite intr-un volum care va fi publicat de Institutul Cultural Roman, in luna octombrie. Finantatorii acestui eveniment din cadrul Programului Sibiu, Capitala Culturala Europeana sint Ministerul Culturii si Cultelor, BAT - S.C. British American Tobacco (Romania) Trading S.R.L - partener privat unic si GTZ.