Energia neconventionala a inceput sa patrunda si pe piata romaneasca, si mai ales in Dobrogea, dupa ce studiile efectuate de societatile specializate au scos la iveala ca zona are un potential de exceptie in ceea ce priveste puterea si calitatea vanturilor.

Judetul Constanta nu a stat niciodata prea bine la capitolul care priveste delimitarea teritoriala a localitatilor, astfel ca, graba de a incheia contracte cat mai profitabile cu firmele interesate de gasirea unor terenuri pe care sa-si amplaseze morile de vant a dat nastere la noi dispute intre edili.

Intr-un astfel de conflict, ajuns deja pe masa judecatorilor Tribunalului Constanta se afla si primarii Gheorghe Grameni, de la Mihai Viteazu si Gheorghe Popescu, de la Fantanele. Marul discordiei il reprezinta 62 de hectare de pasune, pe care cei doi edili le-au concesionat fiecare, catre doua firme diferite.

La inceputul lui 2005, mai precis pe 24 ianuarie, Primaria Mihai Viteazu prelua, pe baza de proces verbal, de la Primaria Cogealac, 62 de hectare de pasune. Terenurile starneau destul interes, in conditiile in care masuratorile efectuate au scos la iveala puterea vanturilor din zona.

Drept pentru care, reprezentantii comunei s-au grabit sa faca masuratorile cadastrele si sa intabuleze parcela, pentru ca, peste doar cateva luni sa o concesioneze unei firme romano-germane, SC Romwind International SRL, al carui administrator este Marian Turbatu.

Ba mai mult, potrivit primarului Gheorghe Grameni, pentru ca totul sa fie cat mai legal, locatiile pe care urmau sa fie amplasate cele 13 mori de vant, care totalizeaza 2 hectare, au fost vandute firmei respective. Scandalul a izbucnit insa dupa infiintarea comunei Fantanele.

Si asta pentru ca, aceeasi parcela, alaturi de alte terenuri au fost predate, tot pe baza de proces verbal, de catre Primaria Cogealac, nou infiintatei comune Fantanele. La randul lui, edilul acestei localitati, Gheorghe Popescu, a organizat o licitatie pentru concesionarea celor 62 de hectare, ca doar auzise si el de valoarea lor.

Ba chiar le-a dat pe bani frumosi, caci concesionarea a adus in conturile primariei Fantanele 7 miliarde de lei.

Terenurile, concesionate pentru 7 miliarde de lei

Asa se face ca in octombrie anul trecut, terenul respectiv a fost luat in primire si de Titi Zaif, care isi anuntase de asemenea intentia de a crea un parc eolian. Dar cum faptul ca doua societati diferite au in concesiune acelasi teren nu prea este tocmai legal, edilii au ajuns sa-si dispute in instanta suprematia asupra terenurilor respective.

"In prezent pe rolul instantei constantene sunt 11 procese privind aceasta pasune. Am fost dat in judecata si de Prefectura Constanta care solicita anularea licitatiei organizate de mine. Dar terenul mi-a fost predat la infiintare de Cogealac, prin anexa 16, in baza legii 67, de infiintare a comunei”, ne-a declarat Gheorghe Popescu, primarul din Fantanele.

Ba mai mult, edilul local a aratat ca nici macar nu s-a atins de banii care au fost virati in conturile primariei in urma tranzactiei, desi ar avea mare nevoie de ei. Ba mai mult, este increzator ca instanta ii va da dreptate, desi pana in prezent nu a obtinut mare lucru, doar „amanari si tergiversari”.

A obtinut insa ca lucrarile de constructie, care au fost demarate de angajatii societatii Romwind International SRL sa fie stopate. Pe de alta parte, primarul Gheorghe Grameni considera ca dreptatea se afla de partea sa, caci „terenurile au fost preluate cand nici nu se punea problema infiintarii comunei Fantanele”.

Admite insa ca „responsabil de toata aceasta incurcatura este fostul secretar al Primariei Mihai Viteazu, Constantin Patru care nu s-a preocupat sa scoata terenurile din evidenta Cogealacului si a spus ca procesul verbal prin care le-a preluat este de ajuns”.

De altfel, Grameni a aratat ca tot din cauza fostului secretar nu s-a ales nici cu bani prea multi de pe urma tranzactiei incheiate. „L-am concesionat pe un pret derizoriu, 5 euro per hectar. Dar secretarul, stiu eu ce interese avea, mi-a tot zis sa-l dam mai ieftin ca sa fie lumea interesata”, a aratat Gheorghe Grameni.

De altfel, promisiunea este ca in momentul in care morile vor intra in functiune, localnicii sa beneficieze de energie neconventionala gratuita. Cert este ca la ora actuala, nici una din cele doua firme nu-si pot continua lucrarile. Edilul din Mihai Viteazu nu se plange prea mult insa.

Si asta pentru ca, alte doua firme isi pot continua linistite contructiile: Biomart Energy SRL Bucuresti, societate cu actionariat portughez, concesionara a 33 de hectare teren si Eurotomis SRL Constanta, care a cumparat deja noua hectare.