Mai sunt doar doua zile pana cand motorul care a facut din Sibiu o Capitala Europeanaa Culturii porneste din nou. Mai sunt doar doua zile pana cand Sibiul a trai zi si noapte numai teatru si spectacole. Doua zile pana la debutul celei de-a XIV-a editii a Festivalului International de Teatru de la Sibiu. O incununare a Capitalei Culturale. 358 de evenimente in doar zece zile de Festival.

62 de spatii de joc, aproape dublu decat in editia de anul trecut. Artisti participanti din 66 de tari din toata lumea. Aproape opt milioane de euro investiti in cultura pentru distractia sibienilor. 650 de voluntari care ajuta la buna desfasurare a evenimentelor, multi dintre ei veniti tocmai din Japonia. Si o estimare de 80.000 de spectatori in fiecare zi de festival.

Cam asa arata in cifre editia din acest an a Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS). Iar toate aceste cifre il situeaza pe locul trei in randul festivalurilor de gen din lume.

"Acum 15 ani, cand gandeam acest prim Festival International de Teatru de la Sibiu, eram intr-o Capitala Culturala. Eram la Anvers si am avut ocazia sa vad cum se face o Capitala Culturala”, a declarat, ieri, Constantin Chiriac, directorul FITS. De atunci, Festivalul a fost principalul motiv care a facut ca in 2004 Sibiului sa-i fie acordat titlul de Capitala Culturala Europeana.

"Festivalul International de Teatru a fost motorul prin care Sibiul a primit aceasta titulatura. Noi am facut niste pasi uriasi pe care clasa politica si toata lumea, sper din toata inima, sa-i poata egala”, a continuat Chiriac. Tocmai de aceea, odata atinse principalele obiective, ramane un semn de intrebare asupra viitorului.

In acest context, editia din acest an a Festivalului poarta numele „Next”. Ce urmeaza? „In acest an am considerat ca este important sa ne gandim la viitor. Este important sa construim acel ce urmeaza, acel maine, acel viitor”, explica directorul Festivalului.

Apogeul Capitalei Culturale

Evenimente ce acopera toate artele cunoscute si cele mai mari trupe din lume invitate. De la spectacole de teatru in spatii inchise la spectacole in plina piata urbana. De la focuri de artificii si efecte pirotehnice pana cei mai mari regizori romani. De la conferinte si work-shop-uri pana la spectacole la peste 50 de metri inaltime. Si nici macar nu este totul.

Vin, in Festival, Aktion Theater pan. Optikum din Germania, care cu 25 de actori, acrobati si muzicieni vor umple Piata Mare cu un spectacol exploziv bazat pe imagini si actiuni. Vor mai fi Compagnie Carabosse din Franta, care vor pleca cu un spectacol itinerant din Parcul Cetatii si vor inconjura tot centrul istoric al Sibiului intr-un traseu de foc si muzica.

Spectacolele de instalatii si de strada mai sunt completate de alte mari companii de renume mondial: Transe Express, Titanik, Generik Vapeur sau Antagon TheaterAKTion. Iar cine prefera clasicul teatru, Festivalul programeaza spectacole de Silviu Purcarete, Tompa Gabor, Radu-Alexandru Nica, Alexandru Dabija, Mihai Maniutiu sau Florin Fatulescu.

Lor li se adauga spectacolele realizate de Andryi Zholdak. Se reia si in editia de anul acesta proiectul care implica tramvaiul Sibiu - Rasinari: „Un tramvai numit Popescu”. Se reiau spectacolele din halele Simerom cu un proiect cu totul special, „Trilogia Evreiasca”, in regia lui Mihai Maniutiu. Si se organizeaza din nou Bursa de Spectacole de la Sibiu.

Inaugurarea in Piata Mare

Editia din acest an se dechide, asa cum ne-a obisnuit de ani de zile, in Piata Mare. La ora 16:00 este programat vernisajul expozitiei de caricaturi semnata Stefan Popa Popas, in holul Primariei Sibiu, dupa care scena va fi acaparata de japonezii de la Joji Hirota & Japanese Drummers cu spectacolul: „Japanese Taiko Drumming”.

In continuarea lor, tot in Piata Mare, de la ora 22:00, continua spectacolul Aktion Theater Pan.Optikum cu spectacolul „Il Corso” si un foc de artificii.

10 lei biletul

Pentru anul acesta, organizatorii festivalului gandit preturi speciale pentru intrarea la spectacolele din cadrul Festivalului. Astfel, toate spectacolele ce se desfasoara in interior vor fi accesibile cu bilet, care va costa 5 lei cu reducere pentru studenti si 10 lei pret intreg.

Tot in salile de spectacole inchise, dar cu spatiu ceva mai mare, cum sunt Pavilionul 2007 sau Casa de Cultura a Sindicatelor, intrarea va fi unica, de 5 lei. Pentru restul spectacolelor, indiferent de locatie, intrarea este libera.