Doar ploaia i-a ridicat, ieri pe fumatorii sibieni de la terase, nicidecum rugamintea directorului OPC de a renunta la fumat de „Ziua Mondiala Fara Tutun". Scrumierele au fost schimbate ca intr-o zi obisnuita

Sloganul de anul acesta al Zilei Internationale Anti-fumat a fost „Creeaza si bucura-te de locuri fara tutun". Din pacate, nefumatorii din Sibiu nu au scapat nici macar o zi de mirosul de tigara. Ieri, s-a fumat ca de obicei, in baruri, cafenele si restaurante. In unele baruri, chiar mai mult decit de obicei.

Cu toate acestea, peste 80 la suta dintre romani au raspuns in chestionarul conceput de Ministerul Sanatatii ca vor ca fumatul sa fie interzis in locurile publice inchise. Fumatorii cred ca vara nu va fi o problema sa fumeze afara, insa sustin ca iarna va fi ceva mai complicat si ca ar trebui amenajate pe strada spatii acoperite, dar nu inchise, in care sa se poata bucura de un fum

Autoritati dezinteresate

Tineri sau mai putini tineri, toti au fumat ieri. Singurii care au mers prin scoli sa incerce sa convinga elevii sa nu se lase invinsi de acest viciu sint cei de la Crucea Rosie si Centrul de Consiliere si prevenire Antidrog din Sibiu. Reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica Sibiu spun ca nu au pregatit nimic deosebit de Ziua Anti-fumat, unul dintre motive fiind lipsa banilor.

Chiar daca nici ONG-urile nu au bani prea multi, Crucea Rosie si Centrul Antidrog au organizat o dupa-amiaza fara fumat, in Parcul Sub Arini, unde tinerii prezenti au avut parte de un program interactiv, special pregatit pentru aceasta ocazie. Concursuri, desene pe asfalt, karaoke, face painting.

„Actiunile sint destinate copiilor si adolescentilor, ei fiind cei asupra carora fumatul are efecte dintre cele mai nocive, influentind in mod negativ dezvoltarea sanatoasa si armonioasa", a motivat Claudia Popa, director la Crucea Rosie Sibiu

Mitea, cu miinile legate

Directorul OPC Sibiu, Ilie Mitea, este de acord cu decizia ministrului Sanatatii de a interzice fumatul in spatiile publice inchise. „Eu cred ca ar trebui interzis fumatul, deoarece legea care este acum este interpretabila. Aceasta nu precizeaza clar ca trebuie spatii separate si inchise pentru fumatori si nefumatori.

Legea spune doar ca este nevoie de spatii separate, iar in unele baruri sau restaurante sint citeva mese intr-o incapere pe care sint lipite afise cu «nefumatori». Eu am facut acest apel catre sibieni de a renunta la fumat, restul a depins de constiinta fiecaruia. Atunci cind va fi interzis fumatul in spatiile inchise, nu vor mai avea ce sa faca", a conchis Mitea.

Fumat pe strada

O parte dintre fumatorii din Sibiu sint de acord cu interzicerea fumatului in spatiile publice inchise. Ei pun insa conditia ca pe strazi sa existe locuri amenajate de fumat, unde sa se poata odihni si unde sa nu-i ploua. „Da, stiu ca e deranjant pentru nefumatori si ii inteleg.

Eu cred ca o solutie ar fi sa amplaseze pe strazi niste locuri acoperite, nu inchise, care sa aiba citeva banci unde fumatorii sa stea sa fumeze, fara sa le fie teama ca-i ploua sau ii ninge. Cred ca ar fi un lucru usor de facut si foarte util", spune Cristian Oancea, un sibian fumator.