Mariana Sfarlea a fost trimisa in judecata de procurori la inceputul lunii mai, fiind acuzata de trafic de influenta. Cu o zi inaintea finalizarii rechizitoriului, Sfarlea si-a recunoscut fapta in fata anchetatorilor. Aceasta a fost angajata ca asistent manager la Regia Autonoma a Domeniului Public Cluj (RADP).

Mihai Lapusan, avocatul democratei, ne-a declarat in numele clientei sale ca “la acest moment (Mariana Sfarlea - n. red.) nu are de facut nici un comentariu, numai dupa sentinta definitiva si irevocabila a instantei”.

Moisin, folosit ca momeala

“Invinuita a avut sau cel putin a lasat impresia ca are relatii deosebite pana la cel mai inalt nivel in cadrul Primariei”, se arata in rechizitoriu procurorilor.

Conform informatiilor din dosar, Marcel Prata, in varsta de 32 de ani, din Petrosani, a cunoscut-o pe Sfarlea in fabruarie 2006 prin intermediul unor cunostinte comune, Paul Pavel si Mircea Calin Lapusan.

Procurorii pretind ca femeia i-ar fi promis lui Prata ca, prin relatiile sale din Primaria Cluj-Napoca, ii va rezolva angajarea pe un post de inspector la Politia Comunitara.

Anchetatorii sustin ca Sfarlea a lasat sa se inteleaga ca are influenta asupra directorului adjunct al Politiei Comunitare, PD-istul Radu Moisin, si ca va rezolva deblocarea unui post in institutie pentru Prata.

Ieftin: 250 de euro

"Invinuita i-a solicitat persoanei vatamate suma de 250 de euro, afirmand ca este pentru persoanele din Primarie care vor rezolva angajarea”, se mentioneaza in rechizitoriu. Procurorii spun ca Prata a imprumutat banii de la Mircea Calin Lapusan si, in prezenta acestuia, i-a dat suma ceruta lui Sfarlea in 18 martie 2006.

Femeia i-ar fi oferit la schimb material legislativ pentru studiu, promitandu-i ca ii va inmana si raspunsurile anterior desfasurarii testului grila. De asemenea, i-ar fi facilitat depunerea dosarului, deplasandu-se personal la Primarie cu el.

Prata a declarat la Parchet ca, timp de aproximativ sapte luni, a contactat-o telefonic pe Sfarlea de mai multe ori, de fiecare data primind raspuns ca problema se va rezolva si ca sa aiba rabdare.

Pierzandu-si rabdarea, Prata i-ar fi solicitat acesteia restituirea sumei si, pentru ca nu si-a fi primit banii inapoi, a depus plangere penala. Conform rechizitoriului, Prata nu a fost tras la raspundere pentru dare de mita, deoarece a depus denuntul inainte ca procurorii sa afle de caz.

SMS-urile lui “Mary”

Printre probele din dosar (declaratiile martorilor, invinuitei, denuntatorului, procese-verbale de confruntare, bilet scris personal de invinuita, bon de schimb valutar) sunt si opt SMS-uri primite de Prata pe telefonul sau mobil de la Sfarlea.

Numarul acesteia (0728 700XXX) era memorat in agenda petroseneanului cu numele ”MARY SF”. Prata a primit mesajele: “Ne auzim miercuri pentru angajare. mary sfarlea”, „Perioada de examinare este in prima saptamana din iulie. mary”, „Salut. Stefania a zis ca se poate a discuta si ma suna ea. mary sfarlea”, “Te ajuta.

i-am spus ca esti o ruda a mea. mary sfarlea”. Surse judiciare sustin ca pe numele Marianei

Sfarlea politistii de la Cluj si Bucuresti au deschis inca cel putin doua dosare de trafic de influenta si inselatorie. Mary ar fi primit zeci de mii de lei pentru ca a promis sau a incercat sa faciliteze eliberarea de autorizatii si avize de la Primaria Cluj-Napoca pentru diverse persoane.

si in acele dosare sunt nominalizate persoane din administratia locala si centrala, membri ai PD Cluj.

“Am fost colegi si am colaborat acum mult timp cu dansa. M-am inteles bine cu ea. Eu stiu ca ea nu mai activeaza la PD. Nu am avut nici un fel de discutii despre angajarea unor cunoscuti de-ai sai la Primarie. De fapt, nu-mi aduc aminte. Nu cred.”

Radu Moisin, director al Politiei Comunitare din cadrul Primariei Cluj- Napoca

“Mariana Sfarlea este secretar executiv al Organizatie Judetene de Femei, pe domeniul de strategii politice. Chiar zilele acestea am incercat sa iau legatura cu ea si sa vad daca mai doreste sa activeze, pentru ca nu a mai participat la evenimentele organizatiei din luna februarie. Nu stiu unde se afla.”

Steluta Cataniciu, presedinta Organizatiei Judetene de Femei a PD Cluj

“O cunosc pe Mariana din anul 2000. A activat in cadrul organizatiei de tineret. Este adevarat ca am vorbit cu directorul RADP si i-am recomandat-o in vederea angajarii. Nu am stiut de problemele pe care le are, insa am auzit speculatii despre existenta unui dosar impotriva ei.”

Rares Niculescu, fost consilier al ministrului Administratiei si Internelor

“Am avut relatii de colegialitate. Nu am avut nici o altfel de relatie. Nu cunosc nimic din ce imi spuneti (despre dosarul penal - n. red.). Treaba ei, ce-o fi facut. Nu ma priveste!”

Darius Pintilie, inspector in cadrul Directiei de Cultura a Primariei Cluj-Napoca