Dupa cum era de asteptat, odata cu venirea verii a inceput sa creasca si numarul muncitorilor la negru. Cele mai multe cazuri se inregistreaza, ca si in verile precedente, in domeniul constructiilor si comertului, dar si al constructiilor de nave. Numai in ultima saptamana a lunii mai au fost descoperite sapte societati comerciale care aveau angajati fara forme legale.

Un numar mare de muncitori la negru se inregistreaza si la firmele subcontractoare care-si desfasoara activitatea pe santierul naval Daewoo Mangalia. Din acest motiv, de cateva ori pe luna inspectorii de munca efectueaza mai multe controale pentru depistarea angajatorilor care nu respecta legea.

Ultimul control la societatile subcontractoare care lucreaza pe santierul naval Daewoo Mangalia a avut loc in cursul zilei de vineri, 1 iunie. Au fost verificate noua societati comerciale si au fost luate aproximativ 20 de declaratii de la muncitorii care au fost suspectati ca muncesc fara forme legale.

„Deocamdata nu s-a finalizat controlul si nu putem spune cu siguranta daca respectivii angajati au sau nu contracte de munca. Cel mai probabil ancheta va fi incheiata maine sau poimaine (n.r. azi sau maine)”, a declarat inspectorul adjunct din cadrul Inspectoratului teritorial de Munca, Tiberiu Plesu.

Reprezentantii firmelor suspectate ca ar fi angajat muncitori fara forme legale urmeaza sa se prezinte la sediul ITM Constanta pentru a aduce actele care sa dovedeasca faptul ca angajatii au contracte de munca. Un alt control, tot la firmele subcontractoare de la santierul naval Daewoo Mangalia, a fost efectuat de catre inspectorii de munca in urma cu doar doua saptamani.

Si atunci au fost descoperite nereguli privind legalitatea angajarii unor muncitori. „In urma cu doua saptamani au fost descoperiti sase muncitori care nu aveau forme legale de munca. Pentru acest lucru societatile descoperite in neregula au fost amendate cu 150 de milioane de lei”, a mai declarat inspectorul Tiberiu Plesu.

Controalele la firmele subcontractoare de pe santierul naval Daewoo Mangalia vor continua si in perioada urmatoare, in scopul combaterii muncii la negru. „Pentru ca in ultima perioada salariatii de la compania Daewoo Mangalia Heavy Industries s-au aflat in greva si nu au muncit, nu au fost facute controale.

Dar acum ca greva a incetat si activitatea a fost reluata, la viitoarele controale vor fi inclusi si angajatii DMHI, pe langa cei ai firmelor subcontractoare”, sustine Tiberiu Plesu. In luna mai inspectorii teritoriali de munca au efectuat un numar de 368 de controale si au fost aplicate 304 sanctiuni, dintre care 60 au fost amenzi, a caror valoare totala a atins suma de 158 de mii de lei.

Au fost date 966 de masuri de remediere a deficientelor constatate, in majoritatea cazurilor fiind vorba de nedepunerea la timp a documentatiei la Inspectoratul Teritorial de Munca. Numai in ultima saptamana a lunii mai au mai fost descoperite alte sapte societati care aveau angajati fara forme legale de munca.

Doua dintre societatile amendate pentru munca la negru, SC Alex&Laur Prest SRL si SC Mercado Sud SRL, desfasoara activitati in domeniul constructiilor. Domeniul de activitate al societatii comerciale Doris Farm 2003 SRL este prestarile de serviciu, in timp ce o alta societate amendata, Micromec SRL, efectueaza reparatii navale.

Ultimele doua societati comerciale descoperite cu muncitori la negru, SC All Sergiu CO SRL si SC Karpos Ela SRL, activeaza in domeniul comertului. Pentru ca vara este de abia la inceput, este de asteptat ca numarul muncitorilor la negru, mai ales in domeniul constructiilor si comertului, sa creasca considerabil, odata cu venirea sezonierilor pe litoral.